Lavočkin-Gorbunov-Gudkov LaGG-3

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Lavočkin-Gorbunov-Gudkov LaGG-3

LaGG-3
Tip: lovsko letalo
Posadka: 1
Prvi polet: Julij 1940
Uvedeno v službo: 1941
Proizvajalec: Lavočkin-Gorbunov-Gudkov, Sovjetska zveza
Dolžina: 8.9 m
Razpon kril: 9.8 m
Višina: 3.22 m
Površina kril: 17.5
Teža praznega letala: 2.630 kg
MTOW: 3.300 kg
Motor: vrstni 12 valjni motor Klimov M-105P, 1050 KM
Največja hitrost: 560 km/h
Bojni dolet: 650 km
Operativna višina: 9.000 m
Hitrost vzpona: 890 m/min
Obremenitev kril: 150 kg/m²
Mitraljezi: dva 12,7 mm
Topovi: en 20 mm
Bojni tovor: do 150 kg ali
Drugo: šest raket
Uporaba: druga svetovna vojna


Lavočkin-Gorbunov-Gudkov LaGG-3 (rusko Лавочкин-Горбунов-Гудков ЛаГГ-3) je bilo sovjetsko lovsko letalo druge svetovne vojne.

Začetek proizvodnje[uredi | uredi kodo]

Letalo je nastalo iz lovca LaGG-1 in je bilo v celoti izdelano iz lesa. Po zmogljivostih je bilo primerljivo z vsemi lovci iz konca tridesetih let 20. stoletja, torej časa, v katerem je nastajalo. Njegova posebno dobra lastnost pa je bila izjemna okretnost v zraku. Dejstvo, da je bilo izdelano iz lesa je pripomoglo k temu, da je bilo vzdrževanje tega letala na frontni črti dokaj poceni in enostavno. Kljub dejstvu, da so letalo (od različice LaGG-1 do LaGG-3) izdelovali le slabi dve leti (do začetka leta 1942), je bil ta lovec v letu 1942 najbolj pogosto enosedežno lovsko letalo Rdeče armade in je tudi po prihodu novih lovcev sodeloval v bojih do konca vojne. Iz njega je kasneje z vgradnjo radialnega motorja nastal legendarni Lavočkin La-5.

Uspehi letala[uredi | uredi kodo]

Hiter razvoj letalske industrije pa je poskrbel, da je letalo zastaralo še preden je dobro poseglo v boje na vzhodni fronti. K slabim rezultatom je pripomogel še slab pilotski kader, za kar je s svojimi čistkami v tridesetih letih 20. stoletja, poskrbel Stalin. Letalo se je kljub dejstvu, da je bilo od nemških lovcev počasnejše, dobro držalo v zraku. Lesena konstrukcija je namreč prenesla veliko poškodb preden je letalo strmoglavilo. Kljub vsemu je kratica LaGG med piloti dobila drug pomen in sicer lakirovanny garantirovanny grob (»zagotovljena lakirana krsta« - лакированный гарантированный гроб).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]