Kilogram

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Replika prototipnega kilograma v pariškem muzeju Cité des Sciences et de l'Industrie

Kilográm (oznaka kg) je osnovna enota SI mase, enaka masi prakilograma, izdelanega iz zlitine platine in iridija, shranjenega v Mednarodnem uradu za uteži in mere v Sevresu pri Parizu. Je edina osnovna enota s predpono kilo in edina, ki je še vedno definirana s standardnim predmetom namesto s temeljno fizikalno lastnostjo, ki bi jo bilo mogoče neodvisno izmeriti. Hkrati je osnova (t. i. primarni standard) za definicijo večine drugih tradicionalnih enot za maso na svetu.

Zgodovinsko so kilogram želeli določiti kot maso kubičnega decimetra vode, vendar je takšna količina vode nestabilna, s tem pa neuporabna sama po sebi. Leta 1889 je prva mednarodna generalna konferenca za uteži in mere v Parizu uzakonila mednarodni prototipni prakilogram (IPK) in določila, da je kilogram enota mase, enaka masi prakilograma. Masa prakilograma ustreza masi kubičnega decimetra (litra) vode pri 4 °C. IPK skupaj z njegovimi sestrskimi kopijami hranijo v trezorju Mednarodnega urada za uteži in mere. Uradne kopije, ki jih hranijo posamezne države, služijo kot nacionalni standardi, vsakih 40 let jih primerjajo z IPK, da se zagotovi sledljivost lokalnih merjenj.

Generalna konferenca za uteži in mere je leta 2011 sprejela načelno soglasje, da se kilogram redefinira na osnovi Planckove konstante, kar bi odpravilo pomanjkljivosti sedanje definicije, vendar uradna odločitev o tem še ni sprejeta.[1]

Mnogokratniki[uredi | uredi kodo]

Predpon mednarodnega sistema enot ni dovoljeno kombinirati zaporedno, zato se v tem primeru dodajajo gramu, ne osnovni enoti kilogramu, ki že ima predpono. Zaradi tega je na primer ena milijoninka kilograma 1 mg (en miligram), ne 1 µkg (en mikrokilogram).[2]

mnogokratniki SI za gram (g)
deli večkratniki
vrednost znak SI ime vrednost znak SI ime
10-1 g dg decigram 101 g dag dekagram
10-2 g cg centigram 102 g hg hektogram
10-3 g mg miligram 103 g kg kilogram
10-6 g µg mikrogram 106 g Mg megagram (tona)
10-9 g ng nanogram 109 g Gg gigagram
10-12 g pg pikogram 1012 g Tg teragram
10-15 g fg femtogram 1015 g Pg petagram
10-18 g ag atogram 1018 g Eg eksagram
10-21 g zg zeptogram 1021 g Zg zetagram
10-24 g yg joktogram 1024 g Yg jotagram

Druge posebnosti[uredi | uredi kodo]

  • V farmaciji in industriji prehranskih dopolnil je priporočena uporaba okrajšave »mcg« namesto »µg« za mikrogram, če sploh katere, saj se simbol za mikro včasih slabo vidi na etiketah in ga je možno zamenjati za m – torej miligram, kar bi lahko vodilo v tisočkratno napako pri doziranju.[3][4]
  • Dekagram se v Evropi včasih okrajšuje tudi kot »dkg«, skladno z izgovorjavo, pogosto se uporablja denimo za odmerjanje postrežnih živil v trgovinah (salama, sir,...).
  • Uporaba imena »megagram« je zelo redka, običajno v tehniki, pa še to le v primerih, kjer se pričakuje popolna skladnost s standardom SI. Namesto njega je skoraj povsod v uporabi ime »tona«. Tono in njen simbol »t« je CIPM sprejel leta 1879 kot ne-SI enoto, sprejemljivo za uporabo s sistemom SI. V angleško govorečih deželah zanjo uporabljajo tudi ime »metrična tona« (metric ton).[5]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Resolutions adopted by the CGPM at its 25th meeting (18‐20 November 2014). Mednarodni urad za uteži in mere. 2014. http://www.bipm.org/utils/common/pdf/CGPM-2014/25th-CGPM-Resolutions.pdf. 
  2. ^ "Coherent units, derived units with special names, and the SI prefixes". SI Brochure: The International System of Units (8. izd.). Mednarodni urad za uteži in mere. 2006. Pridobljeno dne 15.2.2016. 
  3. ^ "Guidance Document: Labelling of Pharmaceutical Drugs for Human Use". Health Canada. Pridobljeno dne 15.2.2016. 
  4. ^ Best practice guidance on the labelling and packaging of medicines. Medicines & Healthcare products Regulatory Agency. https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/474366/Best_practice_guidance_labelling_and_packaging_of_medicines.pdf. Pridobljeno 15.2.2016. 
  5. ^ "Non-SI units accepted for use with the SI, and units based on fundamental constants (contd.); table 6". SI Brochure: The International System of Units (8. izd.). Mednarodni urad za uteži in mere. 2006. Pridobljeno dne 15.2.2016. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]