Kilogram

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Replika prototipnega kilograma v pariškem muzeju Cité des Sciences et de l'Industrie

Kilográm (oznaka kg) je osnovna enota SI mase, enaka masi prakilograma, izdelanega iz zlitine platine in iridija, shranjenega v Mednarodnem uradu za uteži in mere v Sevresu pri Parizu. Je edina osnovna enota s predpono kilo in edina, ki je še vedno definirana s standardnim predmetom namesto s temeljno fizikalno lastnostjo, ki bi jo bilo mogoče neodvisno izmeriti. Hkrati je osnova (t. i. primarni standard) za definicijo večine drugih tradicionalnih enot za maso na svetu.

Zgodovinsko so kilogram želeli določiti kot maso kubičnega decimetra vode, vendar je takšna količina vode nestabilna, s tem pa neuporabna sama po sebi. Leta 1889 je prva mednarodna generalna konferenca za uteži in mere v Parizu uzakonila mednarodni prototipni prakilogram (IPK) in določila, da je kilogram enota mase, enaka masi prakilograma. Masa prakilograma ustreza masi kubičnega decimetra (litra) vode pri 4 °C. IPK skupaj z njegovimi sestrskimi kopijami hranijo v trezorju Mednarodnega urada za uteži in mere. Uradne kopije, ki jih hranijo posamezne države, služijo kot nacionalni standardi, vsakih 40 let jih primerjajo z IPK, da se zagotovi sledljivost lokalnih merjenj.

Generalna konferenca za uteži in mere je leta 2011 sprejela načelno soglasje, da se kilogram redefinira na osnovi Planckove konstante, kar bi odpravilo pomanjkljivosti sedanje definicije, vendar uradna odločitev o tem še ni sprejeta.[1]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]