Alžirija: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 74 zlogov ,  pred 8 leti
m
+podatek
m (→‎Opombe: pp, replaced: {{Reflist → {{opombe AWB)
m (+podatek)
}}
 
'''Ljudska demokratična republika Alžirija''' je [[država]] v severni [[Afrika|Afriki]], ki na severu meji na [[Sredozemsko morje]], na severovzhodu na [[Tunizija|Tunizijo]], na vzhodu na [[Libija|Libijo]], na jugovzhodu na [[Niger]], na jugozahodu na [[Mali]] in [[Mavretanija|Mavretanijo]], ter na zahodu na [[Maroko]]. Od razdelitve [[Sudan]]a na dve državi leta 2011 je z 2.381.741 km² površine največja afriška država.
 
== Zgodovina ==
 
Alžirija, srednja med deželami [[Magreb]]a, je tista, ki je od vseh treh najmanj znana. Res je, da je za [[Sudan]]om drugaJe največja afriška država, in daki je po krvavi vojni za neodvisnost odigrala pomembno vlogo v mednarodni politiki, toda njene naravne lepote, kulturno raznolikost in zgodovinsko bogastvo je turizem šele začel odkrivati.
 
Iz imena glavnega mesta Alžira izpeljano ime dežele lahko razložimo tako, da razumemo Alžirijo kot širše zaledje mesta Alžira. Preostala tri večja mesta so postala kolikor toliko pomembna šele z industrializacijo po pridobitvi neodvisnosti.

Navigacijski meni