Riž

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Riž
Oryza sativa
Oryza sativa
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Liliopsida (dvokaličnice)
Red: Poales (travovci)
Družina: Poaceae (trave)
Rod: Oryza
Vrste
  • Oryza glaberrima
  • Oryza sativa
Sajenje riža v Laosu

Riž sta dve vrsti iz družine Poaceae (trave), in sicer Oryza sativa in Oryza glaberrima. Izvorno območje riža so tropski in subtropski deli južne in jugovzhodne Azije ter Afrika. Riž je vir več kot petine kalorij, ki jih zaužije človeštvo.[1] (izraz »divji riž« se lahko nanaša na divje vrste rodu Oryza, navadno pa na divje in udomačene vrste sorodnega rodu Zizania.) Je enoletna rastlina in zraste med 1 in 1,8 m visoko, ob ustreznih tleh pa lahko nekatere sorte zrastejo še višje. Za vzgojo je potrebno dosti vode in dela. Zelo je razširjen v deželah s ceneno delovno silo. Kultiviranje riža se je začelo hkrati pred več kot 6500 leti v več deželah. Letna proizvodnja znaša približno 600 milijonov ton in na prelomu 21. stoletja je prehitela proizvodnjo pšenice ter koruze.[2] Generalna skupščina OZN je proglasila leto 2004 za leto riža.

Sorte z najvišjim pridelkom gojijo na poplavljenih riževih poljih (t.i. vodni riž), nekatere sorte zahtevajo manj vlage in toplote (pridelek je zato manjši t.i. suhi riž, gorski riž).

Od vseh žit vsebuje riž največ škroba (75 - 78 %), beljakovin ima 7 %, maščob 0,5 % in rudninskih snovi 0,4 %.

Riž se uporablja za prehrano in v industrijske namene. V Industriji iz riževih zrn pridelujejo zdrob in škrob. Rižev škrob je po kakovosti najboljši in se uporablja tudi za izdelavo pudingov in pudrov v kozmetiki. Iz riža pa proizvajajo tudi špirit, na Japonskem pa tudi pijače (žganje-arak in riževo vino).

Iz riževe slame izdelujejo slamnike in rižev papir. Riževi otrobi so zelo dobra živinska krma.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Smith, Bruce D. The Emergence of Agriculture. Scientific American Library, A Division of HPHLP, New York, 1998.
  2. ^ Nguyen V.N. (2002). Rice production, consumption and nutrition. FAO Rice Information, vol. 3, december 2002. Rim: FAO

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

(v angleščini)