Stranka modernega centra

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Stranka modernega centra
Predsednik/caZdravko Počivalšek
Ustanovljena2014
SedežLjubljana
IdeologijaLiberalizem
Politična pozicijasredina do leva sredina
Evropska pripadnostALDE
Matične barveModra
Državni zbor
10 / 90
Evropski parlament
0 / 8
Spletna stran
http://www.mirocerar.si/
Častni predsednik SMC-ja Miro Cerar.

Stranka modernega centra (kratica SMC) je uradno ime politične stranke, ki jo je ustanovil pravnik in sin uspešnega slovenskega telovadca Mira Cerarja, Miro Cerar mlajši.

O stranki[uredi | uredi kodo]

Stranka je bila ustanovljena 2. junija 2014. Prvotno je bila stranka imenovana Stranka Mira Cerarja. Za politično pot se je Miro Cerar odločil po tem, ko je odstopila vlada Alenke Bratušek. Na ustanovitvenem kongresu, ki se ga je udeležilo okoli 400 članov, so določili še desetčlanski izvršni odbor stranke, v katerem so bili: Milan Brglez, Bojan Dobovšek, Vesna Györkös Žnidar, Janja Hojnik, Mitja Horvat, Gregor Jagodič, Erik Kopač, Simona Kustec Lipicer, Jure Leben in Mitja Sojer.

V stranki so v programskih načelih izpostavili, da se zavzemajo za državo blaginje, temelječo na sodelovanju, znanju in odgovornosti. Pri teženju k tem ciljem pa kot temeljna vodila izpostavljajo pravno državo, trajnostni razvoj, družbeno odgovornost in človekovo dostojanstvo.[1]

Stranka se je 7. marca 2015 na 1. rednem kongresu preimenovala iz Stranke Mira Cerarja v Stranko modernega centra. 2. junija 2016 je stranka dobila tudi podmladek SMC mladi, prvi predsednik je postal Rok Novak, podpredsednika pa Anja Jankovič in Nejc Šporin.[2] Na lokalnih volitvah leta 2014 je iz vrst stranke prišlo več kot 280 občinskih svetnikov, s čimer se je utrdila tudi na lokalni ravni. Članica stranke je tudi evropska komisarka za promet, Violeta Bulc.

Na 3. kongresu stranke, ki je potekal 21. septembra 2019, je stranko kot edini kandidat prevzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek.[3]

Organi stranke[uredi | uredi kodo]

Volitve v državni zbor[uredi | uredi kodo]

Volitve v državni zbor 2014[uredi | uredi kodo]

Stranka Mira Cerarja je prvič nastopila na državnozborskih volitvah 2014.[5] Stranka je na volitvah s 34,49 % odstotki glasov prejela 36 poslanskih mandatov.[6]

Volitve v državni zbor 2018[uredi | uredi kodo]

Stranka Modernega Centra je na državnozborskih volitvah 2018 dosegla precej slabši rezultat, saj je osvojila zgolj 10 poslanskih mest.

Konec junija je SMC izključila enega od njenih ustanoviteljev, podpredsednika in drugega najpomembnejšega politika v njej, v prejšnjem mandatu predsednika državnega zbora, Milana Brgleza. Avgusta 2018 je prestopil v poslansko skupino SD.

Na Volitvah v evropski parlament 2019 je bil na listi Socialnih demokratov izvoljen tudi Milan Brglez, s čimer je izpraznjeno mesto poslanca v Državnem zboru znova pripadlo Stranki modernega centra, ki jih je tako zopet posedovala deset.

12. vlada Republike Slovenije[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: 12. vlada Republike Slovenije

Predsednika stranke SMC so z večino v parlamentu izvolili za mandatarja za sestavo nove vlade. Pogajanja so bila uspešna z dvema strankama - SD in DeSUS. Mandatar je 9. septembra 2014 v državni zbor vložil listo ministrov, 18. septembra 2014 pa je bila 12. vlada Republike Slovenije tudi potrjena.[7]

Stranka Mira Cerarja je v tej vladi vodila 9 resorjev in prevzela mesto predsednika Državnega zbora.

13. vlada Republike Slovenije[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: 13. vlada Republike Slovenije

Stranka modernega centra se je odločila vstopiti v vlado pod vodstvom Marjana Šarca (Lista Marjana Šarca). Prevzela je štiri resorje:

Slika Ime Služba
Miro Cerar-za splet.jpg dr. Miro Cerar Ministrica za infrastrukturo
Ksenija Klampfer-za splet.jpg Ksenija Klampfer Minister za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu
Zdravko Počivalšek-za splet.jpg Zdravko Počivalšek Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Predsednik stranke dr. Miro Cerar je prevzel tudi podpredsedniški položaj vlade.

Zastopanost v parlamentu[uredi | uredi kodo]

Evropske volitve[uredi | uredi kodo]

Volitve v Evropski parlament 2014[uredi | uredi kodo]

Na volitvah 2014 stranka ni sodelovala, je pa članica stranke Violeta Bulc kasneje postala Evropska komisarka za promet.

Volitve v Evropski parlament 2019[uredi | uredi kodo]

Stranka modernega centra si je prizadevala za skupno koalicijo liberlanih strank SMC, LMŠ in SAB, a so se zaradi nesoglasij odločili za samostojno listo. Dolgo se je govorilo, da bo nosilka liste evropska komisarka Violeta Bulc, a je ta povabilo zavrnila. SMC je nato na mesto vodilnega kandidata postavila poslanca Gregorja Periča[8].

Mesta na listi so zasedli;

  1. Gregor Perič
  2. Helena Cvikl
  3. Janja Sluga
  4. Miha Rebolj
  5. Branislav Rajić – Bane
  6. Bojana Cvahte
  7. Vesna Ugrinosvki
  8. Aleš Prijon

Stranka je prejela 7538 glasov oz. 1,60%[9]. To jo med 14. strankami uvršča na 12. mesto in hkrati najslabše med parlamentarnimi strankami.

Na Volitvah v evropski parlament 2019 je bil na listi Socialnih demokratov izvoljen tudi Milan Brglez, s čimer je izpraznjeno mesto poslanca v Državnem zboru znova pripadlo Stranki modernega centra, ki jih je tako zopet posedovala deset.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]