Stranka modernega centra

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Stranka modernega centra
Party of modern center
Predsednik/ca Miro Cerar
Ustanovljena 2014
Sedež Ljubljana
Ideologija Liberalizem
Politična pozicija Sredina
Evropska pripadnost ALDE
Matične barve Modra
Državni zbor
9 / 90
Evropski parlament
0 / 8
Spletna stran
http://www.mirocerar.si/
Predsednik SMC-ja Miro Cerar.

Stranka modernega centra (kratica SMC) je uradno ime politične stranke, ki jo je ustanovil pravnik in sin uspešnega slovenskega telovadca Mira Cerarja, Miro Cerar mlajši.

Stranka je bila ustanovljena 2. junija 2014. Prvotno je bila stranka imenovana Stranka Mira Cerarja. Za politično pot se je Miro Cerar odločil po tem, ko je odstopila vlada Alenke Bratušek.

Na ustanovitvenem kongresu, ki se ga je udeležilo okoli 400 članov, so določili še desetčlanski izvršni odbor stranke, v katerem so bili: Milan Brglez, Bojan Dobovšek, Vesna Györkös Žnidar, Janja Hojnik, Mitja Horvat, Gregor Jagodič, Erik Kopač, Simona Kustec Lipicer, Jure Leben in Mitja Sojer.

V stranki so v programskih načelih izpostavili, da se zavzemajo za državo blaginje, temelječo na sodelovanju, znanju in odgovornosti. Pri teženju k tem ciljem pa kot temeljna vodila izpostavljajo pravno državo, trajnostni razvoj, družbeno odgovornost in človekovo dostojanstvo.[1]

Na lokalnih volitvah leta 2014 je iz vrst stranke prišlo več kot 280 občinskih svetnikov, s čimer se je utrdila tudi na lokalni ravni. Članica stranke je tudi evropska komisarka za promet, Violeta Bulc.

Stranka se je 7. marca 2015 na 1. rednem kongresu preimenovala iz Stranke Mira Cerarja v Stranko modernega centra.

2. junija 2016 je stranka dobila tudi podmladek SMC mladi, prvi predsednik je postal Rok Novak, podpredsednika pa Anja Jankovič in Nejc Šporin.[2]

Organi stranke[uredi | uredi kodo]

Volitve v državni zbor[uredi | uredi kodo]

Volitve v državni zbor 2014[uredi | uredi kodo]

Stranka Mira Cerarja je prvič nastopila na državnozborskih volitvah 2014.[4] Stranka je na volitvah s 34,49 % odstotki glasov prejela 36 poslanskih mandatov.[5]

12. vlada republike Slovenije[uredi | uredi kodo]

Predsednika stranke SMC so z večino v parlamentu izvolili za mandatarja za sestavo nove vlade. Pogajanja so bila uspešna z dvema strankama - SD in DeSUS. Mandatar je 9. septembra 2014 v državni zbor vložil listo ministrov, 18. septembra 2014 pa je bila 12. vlada Republike Slovenije tudi potrjena.[6]

Stranka Mira Cerarja je v tej vladi vodila 9 resorjev in prevzela mesto predsednika Državnega zbora.

Zastopanost v parlamentu[uredi | uredi kodo]

Volitve v državni zbor 2018[uredi | uredi kodo]

Stranka Modernega Centra je na državnozborskih volitvah 2018 dosegla precej slabši rezultat, saj je osvojila zgolj 10 poslanskih mest.

Konec junija je SMC izključila enega od njenih ustanoviteljev, podpredsednika in drugega najpomembnejšega politika v njej, v prejšnjem mandatu predsednika državnega zbora, Milana Brgleza. Avgusta 2018 je prestopil v poslansko skupino SD.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]