Občina Lenart: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 2.397 zlogov ,  pred 12 leti
dp
Brez povzetka urejanja
(dp)
 
'''Občina Lenart''' je ena od [[občina|občin]] v [[Slovenija|Republiki Sloveniji]].
 
Lenart je središče [[Slovenske gorice|Slovenskih goric]], njihovega najbolj značilnega in osrednjega dela. Leži na višji terasi med potokoma [[Globovnica]] in [[Velka (potok)|Velka]]. Obe sta nekdaj poplavljali, danes pa sta strugi regulirani, kmetijske površine pa meliorirane. Gričevje oblikujejo miocenski [[lapor]]ji in [[peščenjak]]i, jugozahodno okolje pa litavski apnenci. Zaradi ugodnih življenjskih razmer je bilo občinsko ozemlje naseljeno že v miolitski dobi, zlasti pa za vlade [[Rimljani|Rimljanov]]. Slovenske gorice so gosto poseljene; opraviti imamo s posebnim tipom razloženih naselij, ki leže po ploščatih, podolžnih slemenih, kjer si slede v dolgih nizih, poudarjenih s topoli kot naravnimi strelovodi. Manjše gručaste vasi so se razvile le okoli cerkva, ki stoje navadno na vrhovih slemen. Razgibano pokrajinsko sliko ne oblikuje samo talni relief, ampak tudi razne pridelovalne kulture, ki so razporejene tako, da osojna pobočja gričev pokrivajo gozdovi, prisojna vinogradi, doline pašniki in travniki, obrobja pa njive in sadovnjaki.
 
== Naselja v občini ==
[[Črmljenšak]], [[Dolge Njive, Lenart|Dolge Njive]], [[Gradenšak]], [[Hrastovec v Slovenskih Goricah]], '''[[Lenart v Slovenskih goricah]]''', [[Lormanje]], [[Močna]], [[Nadbišec]], [[Radehova]], [[Rogoznica]], [[Selce, Lenart|Selce]], [[Spodnja Voličina]], [[Spodnje Partinje]], [[Spodnji Porčič]], [[Spodnji Žerjavci]], [[Straže]], [[Šetarova]], [[Vinička vas]], [[Zamarkova]], [[Zavrh, Lenart|Zavrh]], [[Zgornja Voličina]], [[Zgornji Žerjavci]]
 
== Zgodovina občine ==
Območje sedanje občine Lenart je bilo leta 1850 razdeljeno na 18 krajnih občin, ki so obstajale vse do razpada [[Avstroogrska|Avstroogrske]], leta 1918. [[Kraljevina Jugoslavija]] je staro upravno ureditev ohranila nekaj let. Leta 1933 in 1934 so izvedli novo upravnopolitično ureditev in oblikovali večje občine s stalnim uradništvom, tako da sta nastali Občina Sveti Rupert v Slovenskih goricah in Občina Sveti Lenart v Slovenskih goricah.
Leta 1952 se je Občina Sveti Rupert v Slovenskih goricah preimenovala v Občino Voličina.
Občina Lenart je nastala leta 1955, ko so Občine [[Benedikt]], [[Cerkvenjak]], [[Jurovski Dol]], Gradišče v Slovenskih goricah, Lenart v Slovenskih goricah, Voličina in [[Zgornja Ščavnica]] združili v »veliko« Občino Lenart, ki je merila 204 kvadratne kilometre. Krajevne skupnosti so bile ustanovljene leta 1963. V takem obsegu je občina Lenart obstajala do leta 1998, ko so nastale nove Občine Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sv. Ana. Občina Lenart je tedaj merila 120,2 kvadratnih kilometrov. V letu 2006 sta se izločili KS Sv. Jurij in KS Sv. Trojica, tako da sta nastali Občini [[Sveta Trojica v Slovenskih goricah]] in [[Sveti Jurij v Slovenskih goricah]].
 
== Galerija ==
</gallery>
 
== Zunanje povezave in viri ==
* [http://www.lenart.si/ Lenart], uradna stran občine], z dovoljenjem <sup>[[Wikipedija:Slovenske občine|*]]</sup>.
 
{{Slovenske občine}}
4.311

urejanj

Navigacijski meni