Ministrski predsednik Italijanske republike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ministrski predsednik
Italijanske republike
Flag of Italy.svg
Mario Draghi 2021 cropped.jpg
Trenutno:
Mario Draghi

od 13. februar 2021
ČlanMinistrski svet
Evropski svet
NaslovPalazzo Chigi
MandatNi omejitve trajanja mandata.
Mandat se konča, ko parlament odreče zaupnico kabinetu ali v primeru odstopa.
Spletna stranhttp://www.governo.it

Ministrski predsednik Italijanske republike (ali predsednik vlade Italijanske republike; italijansko: Presidente del Consiglio dei ministri della Repubblica Italiana) je politična funkcija, ki skupaj z ministri in ministrskim svetom sestavlja vlado. Po členu 95 ustave ministrski predsednik usmerja vladno politiko in je odgovoren za izpolnjevanje političnega in administrativnega programa s koordinacijo ministrskih dejavnosti.[1]

Razen te splošne naloge ima ministrski predsednik tudi dolžnost, da predloži predsedniku republike seznam ministrov, s katerimi namerava sestaviti vlado, da overovi vse zakone in dekrete, ki jih je odobril republiški predsednik, in da nadzoruje državno obveščevalno službo.

Ustavno določilo o koordinaciji delovanja raznih ministrov je v praksi nekoliko zapadlo, ker je dejanska vloga ministrskega predsednika odvisna od političnih strank, ki jih posamezni ministri predstavljajo. Razen tega je treba upoštevati, da ministrski predsednik nima formalne možnosti, da bi preklical kakega ministra ali ukinil ministrstvo. V zadnjih časih so se taka trenja v ministrskem svetu odstranjevala posredno, to je z izdajo "obrobnih" zakonov, dekretov in odločb, ki so po malem širili predsednikove pravice in predvsem zmanjšali nadzor parlamenta nad vlado.

Seznam[uredi | uredi kodo]

Glej članek: Seznam ministrskih predsednikov Italijanske republike

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Caretti, P.; De Siervo, U. (1996). Istituzioni di diritto pubblico. Torino: G. Giappichelli. ISBN 88-348-6210-4.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "www.governo.it". www.governo.it (italijanščina). Pridobljeno dne 2021-01-25.