Ministrski predsednik Italijanske republike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Ministrski predsednik Italijanske republike (ali predsednik vlade Italijanske republike) je politična funkcija, ki skupaj z ministri in ministrskim svetom sestavlja vlado. Po členu 95 ustave ministrski predsednik usmerja vladno politiko in je odgovoren za izpolnjevanje političnega in administrativnega programa s koordinacijo ministrskih dejavnosti.

Razen te splošne naloge, ima ministrski predsednik tudi dolžnost, da predloži predsedniku republike seznam ministrov, s katerimi namerava sestaviti vlado, da overovi vse zakone in dekrete, ki jih je odobril republiški predsednik, in da nadzoruje državno obveščevalno službo.

Ustavno določilo o koordinaciji delovanja raznih ministrov je v praksi nekoliko zapadlo, ker je dejanska vloga ministrskega predsednika odvisna od političnih strank, ki jih posamezni ministri predstavljajo. Razen tega je treba upoštevati, da ministrski predsednik nima formalne možnosti, da bi preklical kakega ministra ali ukinil ministrstvo. V zadnjih časih so se taka trenja v ministrskem svetu odstranjevala posredno, to je z izdajo "obrobnih" zakonov, dekretov in odločb, ki so po malem širili predsednikove pravice in predvsem zmanjšali nadzor parlamenta nad vlado.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Caretti, P. in De Siervo, U.: Istituzioni di diritto pubblico, Torino 1996. ISBN 88-348-6210-4

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Seznam ministrskih predsednikov Italijanske republike