Vrgada

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Koordinati: Vrgada 43°51′15″N, 15°30′01″E

Naselje Vrgada na severovzhodni obali otoka v zalivčku Luka.

Vrgada je majhen otoček z istoimenskim naseljem, v Severni Dalmaciji (Hrvaška).

Geografija[uredi | uredi kodo]

Otoček na katerem stoji svetilnik, leži v severni Dalmaciji jugovzhodno od Pašmana. Površina otoka je 2,31 km², dolžina obale meri 9,188 km. Najvišji vrh je 113 mnm visoki Srabljevac.

Med dvema nizoma paralelnih gričev leži plodna dolina, katere konca se zaključujeta v morju in tvorita zaliva; na severozahodu zaliv Sv. Andrija, na jugovzhodu otoka pa zaliv Kranje. Otok je delno, predvsem na severovzhodu pokrit z borovim gozdom. Jugozahodna obala se strmo spušča v morje, na položnejši severovzhodnih obali pa so majhni zalivi s peščenimi plažami.

Na otoku je samo eno naselje - Vrgada, ki leži na severovzhodni obali otoka v zalivčku Luka.

Zaliv Sv. Andrija je plitev, v dnu zaliva je morje globoko 0,5 metra. Na plitvine pred vplutjem v zaliv opozarja drog z oznakami. Pristati je možno ob štirih manjših pomolih, kjer pa morje nikjer ne preseže globine 1,7 metra. Zaliv je odprt severnim vetrovom.

Zaliv Kranje je nenaseljen zaliv s plažo, ki je v morju ograjena z v morju lebdečo verigo. Globina morja v zalivu je do 6 metrov. Pred zalivom stojta med Vrgado in otočkom Murvenjak dve ribogojnici. Zaliv je odprt južnim vetrovom.

Prebivalstvo[uredi | uredi kodo]

Na otočku stalno živi 242 prebivalcev (popis 2001)[1].

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Prebivalci se ukvarjajo s kmetijstvom in ribolovom. Za pašnjo ovc koristijo tudi sosednje otočke: Murvenjak, Gira, Oblik in Šipnata.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Vrgada se omenja v starih listinah že v 10. stol. pod imenom Loumbrikaton. Na griču nad naseljem so ruševine zidu kvadratnega stolpa, ki so verjetno ostanek antične in kasneje zgodnje srednjeveške utrdbe.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Croatian Bureau of Statistics (2005). "Geographical and meteorological data" (PDF). Statistical yearbook for 2005. Croatian Bureau of Statistics. str. 43. Pridobljeno dne 2011-04-14. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]