Ist

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Koordinati: Ist 44°16′33″N, 14°45′56″E

lega otoka

Ist je otok, ki leži v severnem delu Zadarskega arhipelaga v Jadranu, ima površino 9,73 km² in dolžino obale 23,031 km. Na otoku se nahaja tudi istoimensko naselje.

Od otoka Molat ga ločuje morski preliv Zapuntel. Najvišji vrh na otoku je 174 mnm visoka Straža. Višje ležeči deli otoka so porasli z gosto rastočim zimzelenim sredozemskim grmovjem (makija), nižji predeli pa so zasajeni z vinogradi in oljkami. Na obronkih Straže je tudi nekaj borovega gozda. Obala je pretežno strma, samo južni del otoka se bolj položno spušča proti morju. Zaliva Kozirača na severozahodni in Široka na jugovzhodni obali sta primerna za pristajanje manjših ladij in služita kot pristanišči za edino naselje na otoku.

Na otoku stojijo trije svetilniki. Prvi stoji v zalivu Široka na koncu 80 m dolgega pomola v pristanišču naselja Ist in oddaja svetlobni signal: Z Bl 3s. Nazivni domet svetilnika je 4 milje. Drugi svetilnik stoji v zalivu Kozirača na koncu 40 m dolgega pomola ob katerm pristaja trajekt in oddaja svetlobni signal: B Bl(2) 5s. Tretji svetilnik pa stoji ob prelivu Zapuntel in oddaja svetlobni signal RB Bl 4s. Nazivni domet svetilnika je 4 milje.

Ist je v starih zapiskih pod imenom Ost prvič omenjen leta 1311. Leta 1527 so je otok imenoval Isto. Obe imeni sta ilirskega izvora, njun pomen pa je nepoznan. Ko so otok pričeli naseljevati Hrvati so ohranili številna imena staroselecev za zalive rte in otoke v okolici Ista: npr. Funestrala, Klunda, Skrividača, Turtula itd.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]