Rava

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Koordinati: Rava 44°01′25″N, 15°04′00″E

Rava-satelitski posnetek
otok Rava

Rava je otok v Jadranskem morju, ki pripada Hrvaški.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Rava, na kateri stoji svetilnik, leži v zadarskem arhipelagu med Dugim otokom, od katerega ga loči Ravski kanal, in Ižem, od katerega ga ločuje Iški kanal. Dolžina otoka meri 4,8 km Površina otoka je 3,63 km². Najvišji vrh je 98 mnm visoki Babićovac. Dolžina obale meri 15,995 km.

Obala je razvejana s štirinajstimi manjšimi zalivi. Na otoku, ki ga prekriva nizek gozd in makija, je malo obdelovalnih površin. Prebivalci živijo v dveh manjših naseljih: Rava, ki leži v notranjost, in Mala Rava, ki leži na severozahodu otoka. Ukvarjajo se predvsem z gojenjem oljk in vinske trte.

Na otoku prevladuje mediteransko podnebje z blagimi poletji in deževnimi zimskimi meseci. Srednja januarska temperatura je 7 ºC, julijska pa 23,5 ºC. Letna količina padavin je 900 mm. Na otoku ni tekočih površinskih vod.

Iz pomorske karte je razvidno, da svetilnik, ki stoji na skrajnem zahodnem delu otoka pred vhodom v zaliv Marnica, oddaja svetlobni signal: Z Bl 3s. Nazivni domet svetilnika je 4 milje.

Na dnu zaliva Marnica je manjši pristan. Pristajanje je mogoče ob valobranu. Globina morja pri valobranu je 2,5 m. Za jadrnice se nahaja dobro sidrišče v zalivu Paladanica, ki je globok okoli 5 m in odprt samo zahodnemu vetru.

Otok je s celino (Zadar) povezan s trajektno in katamaransko linijo.

Prebivalstvo[uredi | uredi kodo]

Na otoku stalno živi 147 prebivalcev (popis 2001).

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Prebivalci se poleg turizma (možen najem turističnih sob in apartmajev) ukvarjajo še s poljedelstvom in ribolovom.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]