Velika nagrada Nemčije 1935

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nemčija   Velika nagrada Nemčije 1935
Podrobnosti o dirki
2. dirka Evropskega prvenstva od 5-ih v sezoni 1935.

Datum 28. julij 1935
Urad. ime VIII Großer Preis von Deutschland
Lokacija Nürburgring, Nürburg, Nemčija
Dirkališče Stalno dirkališče, 22,810 km
Razdalja 22 krogov, 501,82 km
Gledalci 300.000
Vreme Oblačno, mokra steza
Najboljši štartni položaj
Dirkač Italija Renato Balestrero Alfa Romeo
Štartno vrsto je določil žreb
Najhitrejši krog
Dirkač Nemčija M. von Brauchitsch Mercedes
Čas 10:32.0
Stopničke
Prvi Italija Tazio Nuvolari Alfa Romeo
Drugi Nemčija Hans Stuck Auto Union
Tretji Nemčija Rudolf Caracciola Mercedes

Velika nagrada Nemčije 1935 je bila druga dirka Evropskega prvenstva v sezoni 1935. Potekala je 28. julija 1935 na dirkališču Nürburgring. Pred 300.000 nemškimi gledalci in nacistično oblastjo je presenetljivo zmagal Italijan Tazio Nuvolari z Alfo Romeo Tipo B moštva Ferrari, drugi je bil Hans Stuck z dirkalnikom Auto Union B, tretji pa Rudolf Caracciola z Mercedes-Benzom W25B.

Poročilo[uredi | uredi kodo]

Zmagovalec Tazio Nuvolari z Alfo Romeo
Manfred von Brauchitsch ob postanku v boksih

Dirka je potekala pred 300.000 fanatičnimi nemškimi navijači, nacistično oblastjo in samim Adolfom Hitlerjem, ki so pričakovali zmago nemškega dirkača v nemškem dirkalniku. Kandidati za zmago so bili predvsem dirkači moštva Mercedes, ki so ga sestavljali Nemci Rudolf Caracciola, Manfred von Brauchitsch, Hermann Lang in Hanns Geier ter Italijan Luigi Fagioli, in moštva Auto Uniona, ki so ga sestavljali Nemci Bernd Rosemeyer, Hans Stuck in Paul Pietsch ter Italijan Achille Varzi. Tazio Nuvolari je želel dirkati v Auto Unionu, toda sedež so dali njegovemu največjemu rivalu, sam pa je dirkal z Alfo Romeo Tipo B, katere motor je imel med 50 in 100 konjskimi močmi primanjkljaja v primerjavi z nemškima dirkalnikoma. Štartna vrsta je bila sestavljena na podlagi žrebanja, steza pa je bila po nočnem dežju še vedno delno mokra.

Ob štartu sta dva dirkača Auto Uniona, Stuck in Pietsch obtičala na štartni vrsti. Medtem je Caracciola, ki je štartal iz tretje vrste, povedel, sledili pa so mu Nuvolari, Fagioli, Brauchitsch in Raymond Mays. Po prvem krogu je imel Caracciola že dvanajst sekund prednosti pred Nuvolarijem in Fagiolijem, sledili so še Rosemeyer, Brauchitsch, Louis Chiron, Antonio Brivio, Varzi, Piero Taruffi, Lang in Geier. Po koncu drugega kroga je imel Caracciola še vedno dvanajst sekund prednosti, drugi je bil Rosemeyer, nato so sledili še Rosemeyer, Fagioli, von Brauchitsch in Nuvolari. Dva kroga kasneje se je Chiron prebil na četrto mesto, Nuvolari pa je padel na šesto mesto. Kmalu za tem je na Chironovi Alfi Romeo prišlo do okvare diferenciala in Nuvolari je ostal sam v ospredju v boju z nemškimi dirkalniki.

Nuvolari je začel pospeševati, Rosemeyer pa je prehitro pripeljal v ovinek in zapeljal v kanal. Z uničeno zadnjo pnevmatiko in polno umazanije na zadnjem delu dirkalnika je zapeljal v bokse, tako da ga je Nuvolari v šestem krogu prehitel, nato je v sedmem krogu prehitel von Brauchitscha, ki mu je vrnil v osmem krogu. Nuvolari je v devetem krogu še enkrat prehitel von Brauchitscha, nato še Fagiolija, v desetem krogu pa še do tedaj vodilnega Caracciolo in na presenečenje številnih nemških gledalcev prešel v vodstvo.

V enajstem krogu od dvaindvajsetih so prvi štirje dirkači, Nuvolari, Caracciola, Rosemeyer in von Brauchitsch, hkrati zapeljali na postanek v bokse na zamenjavo pnevmatik in dolivanje goriva. Prvi je iz boksov zapeljal von Brauchitsch po le 47-h sekundah, drugi Caracciola po 67-ih sekundah, nato Rosemeyer po 75-ih sekundah, Nuvolarijeva Alfa Romeo pa je še kar stala. Razlog za to je bila okvara črpalke za gorivo, med tem pa je Chiron miril vidno besnega Nuvolarija, ki je mehanikom mahal naj pohitijo. Po 134-ih sekundah je Nuvolari po tem, ko so mu mehaniki gorivo nalili kar z vedrom, le zapeljal nazaj na stezo in se vrnil na šesto mesto. V naslednjem krogu je v bokse zapeljal Stuck, Nuvolari pa je še vedno besen zaradi slabega postanka v boksih divjal po še vedno delno molki progi. Vodilni Fagioli je v dvanajstem krogu zapeljal na svoj postanek v boksih, ki je trajal 51 sekund, ob povratku na stezo se je vrnil ne peto mesto, ne predaleč od Nuvolarija.

Von Brauchitsch se je že lahko videl kot zmagovalca in je drvel po zaviti progi s povprečno hitrostjo 145km/h. Fagioli je bil v težavah zaradi vzmetenja, Rosemeyer pa zaradi količine goriva. V trinajstem krogu je Nuvolari prehitel tako Stucka, kot tudi Fagiolija in Caracciolo, Rosemeyer je zaradi zlomljene cevi za gorivo zapeljal v bokse, tako da je bil Nuvolari na drugem mestu, 69 sekund za vodilnim von Brauchitschem.

Zdaj se je začel lov za vodilnem Nemcem. V vsakem od naslednjih treh krogov se je Nuvolari von Brauchitschu približal za nekaj sekund, Caracciola pa je držal tretje mesto. Na zidu pred boksi je tabla vodilnega opozarjala, da je Nuvolari le še 43 sekund za njim. Von Brauchitsch je odgovoril s krogom, katerega povprečna hitrost je presegla 145 km/h, toda v naslednjem krogu je zaostanek znašal le še 32 sekund. Stuck je prehitel Caracciolo, ki je imel zdravstvene težave, in se prebil na tretje mesto. V predzadnjem, enaindvajsetem, krogu je imel von Brauchitsch 35 sekund prednosti. Nemec, ki je imel vzdevek Pechvogel (Nesrečni ptič), je vozil previdno, s tem ko je varčeval z zavorami in pnevmatikami. V zadnjem krogu je bila razlika pri Flugplatzu, pet kilometrov po štartno-ciljni črti, 30 sekund, pri Adenauerforstu 27 sekund, pri Karusselu pa je bila razlika le še dvesto metrov. Napovedovalec, ki je glasno spremljal zadnji krog von Brauchitscha, je nenadoma utihnil, kajti vodilnemu Nemcu počila pnevmatika, zato po platišču ni mogel voziti več od 75 km/h in kmalu je Nuvolari zdrvel mimo ter na začudenje in razočaranje množice gledalcev zmagal.

Drugi je v cilj pripeljal Hans Stuck z Auto Unionom, tretji Caracciola praktično brez sape, Rosemeyer je bil četrti, Nesrečni ptič pa le kot peti, ki je dirkalnik parkiral daleč od boksov v poskusu, da bi skril solze razočaranja. Za Nuvolarijem so se zvrstili štirje nemški dirkači in kar osem dirkačev z nemškimi dirkalniki. Nacistični uradniki so imeli pripravljeno le nemško himno Deutschland Über Alles, toda zmagovalec Nuvolari je rešil tudi to situacijo, kajti vedno je s seboj nosil posnetek Marcia Reale za srečo.

Tako se je razpletla dirka, ki velja za Nuvolarijevo največjo zmago v dolgoletni zelo uspešni karieri. Z že zastarelim dirkalnikom Alfo Romeo Tipo B je namreč premagal dve nemški tovarniški moštvi s celo kopico odličnih dirkačev in odličnim dirkalnikom na njihovih domačih tleh pred samim Adolfom Hitlerjem. Pokazal je odlične dirkaške kvalitete, levje srce in močno odločnost, kljub katastrofalnem postanku v boksih, po katerem je pridobival sekundo za sekundo predvsem s hitrejšo vožnjo v ovinkih od ostalih, kasnejšim zaviranjem in vožnjo na robu brez napake.

Rezultati[uredi | uredi kodo]

Štartna vrsta[uredi | uredi kodo]

1. vrsta 1. poz. 2. poz. 3. poz.
Italija
Balestrero
Alfa Romeo
Italija
Nuvolari
Alfa Romeo
Nemčija
Stuck
Auto Union
2. vrsta 1. poz. 2. poz.
Nemčija
von Brauchitsch
Mercedes-Benz
Italija
Zehender
Maserati
3. vrsta 1. poz. 2. poz. 3. poz.
Monako
Chiron
Alfa Romeo
Nemčija
Caracciola
Mercedes-Benz
Francija
Étancelin
Maserati
4. vrsta 1. poz. 2. poz.
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
Mays
ERA
Švica
Rüesch
Maserati
5. vrsta 1. poz. 2. poz. 3. poz.
Italija
Fagioli
Mercedes-Benz
Nemčija
Rosemeyer
Auto Union
Italija
Varzi
Auto Union
6. vrsta 1. poz. 2. poz.
Nemčija
Pietsch
Auto Union
Madžarska
Hartmann
Maserati
7. vrsta 1. poz. 2. poz. 3. poz.
Italija
Taruffi
Bugatti
Nemčija
Lang
Mercedes-Benz
Italija
Ghersi
Maserati
8. vrsta 1. poz. 2. poz.
Italija
Brivio
Alfa Romeo
Nemčija
Geier
Mercedes-Benz

Dirka[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Moštvo Dirkalnik Krogi Čas/Odstop Št. m. Toč
1 12 Italija Tazio Nuvolari Scuderia Ferrari Alfa Romeo Tipo B 22 4:08:04.1 2 1
2 1 Nemčija Hans Stuck Auto Union Auto Union B 22 +2:14.3 3 2
3 5 Nemčija Rudolf Caracciola Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25B 22 +3:09.0 7 3
4 3 Nemčija Bernd Rosemeyer Auto Union Auto Union B 22 +4:46.9 12 4
5 7 Nemčija Manfred von Brauchitsch Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25B 22 +6:13.3 4 4
6 6 Italija Luigi Fagioli Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25B 22 +7:54.2 11 4
7 8 Nemčija Hanns Geier Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25A 21 +1 krog 20 4
8 2 Italija Achille Varzi Auto Union Auto Union B 21 +1 krog 13 4
9 4 Nemčija Paul Pietsch Auto Union Auto Union B 20 +2 kroga 14 4
10 21 Švica Hans Rüesch Privatnik Maserati 8CM 20 +2 kroga 10 4
11 16 Italija Goffredo Zehender Scuderia Subalpina Maserati 6C-34 19 +3 krogi 5 4
12 22 Italija Pietro Ghersi Luigi Soffietti Maserati 8CM 19 +3 krogi 18 4
Ods 17 Francija Philippe Étancelin Scuderia Subalpina Maserati 6C-34 18 Motor 8 4
Ods 9 Nemčija Hermann Lang Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W25A 15 Motor 17 5
Ods 10 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Raymond Mays ERA ERA B 11 Pritisk olja 9 5
Nemčija Ernst von Delius
Ods 20 Madžarska László Hartmann Privatnik Maserati 8CM 9 Vžig 15 6
Ods 14 Monako Louis Chiron Scuderia Ferrari Alfa Romeo Tipo B 5 Diferencial 6 7
Ods 23 Italija Piero Taruffi Bugatti Bugatti T59 3 Trčenje 16 7
Ods 15 Italija Antonio Brivio Scuderia Ferrari Alfa Romeo Tipo B 1 Diferencial 19 7
Ods 11 Italija Renato Balestrero Gruppo San Giorgio Alfa Romeo Tipo B 0 Trčenje 1 7
DNS 15 Francija René Dreyfus Scuderia Ferrari Alfa Romeo Tipo B 8
DNS 19 Nemčija Ernst von Delius ERA ERA B 8
DNS 22 Italija Luigi Soffietti Luigi Soffietti Maserati 8CM 8

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Snellman, Leif; Etzrodt, Hans. »VIII Großer Preis von Deutschland«. The Golden Era of Grand Prix Racing (v angleščini). Pridobljeno 22. aprila 2015.
  • Galpin, Darren. »VIII Großer Preis von Deutschland«. The GEL Motorsport Information Page (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. oktobra 2018. Pridobljeno 22. aprila 2015.
  • Brown, Douglas S. »The German Grand Prix of 1935«. Grand Prix History (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. oktobra 2007. Pridobljeno 21. februarja 2007.

Belgija Belgija • Nemčija Nemčija • Švica Švica • Italija Italija • Španija Španija


Francija Pau  • Monako Monako  • Italija Targa Florio  • Francija Tunis  • Italija Tripoli  • Finska Eläintarhanajot  • Italija Bergamo
Nemčija Avusrennen  • Francija Pikardija  • Francija Orléans  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Mannin Moar  • Francija U.M.F.  • Brazilija Rio  • Italija Biella
Belgija Frontieres  • Nemčija Eifelrennen  • Francija Francija  • Španija Penya Rhin  • Francija Lorena  • Italija Valentino  • Francija Marne
Francija Dieppe  • Francija Comminges  • Italija Coppa Ciano  • Italija Coppa Acerbo  • Francija Nica  • Italija Modena
Estonija Estonija  • Češkoslovaška Masaryk  • Italija Coppa Edda Ciano  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Donington  • Italija Coppa d. Sila  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Mountain Champ.


Predhodna dirka:
Velika nagrada Belgije 1935
Sezona Velikih nagrad 1935
Evropsko avtomobilistično prvenstvo
Naslednja dirka:
Velika nagrada Švice 1935

Predhodna dirka:
Velika nagrada Nemčije 1934
Velika nagrada Nemčije Naslednja dirka:
Velika nagrada Nemčije 1936

1926  • 1927  • 1928  • 1929  • 1931  • 1932  • 1934  • 1935  • 1936  • 1937  • 1938  • 1939  • 1951  • 1952  • 1953
1954  • 1956  • 1957  • 1958  • 1959  • 1960  • 1961  • 1962  • 1963  • 1964  • 1965  • 1966  • 1967  • 1968  • 1969
1970  • 1971  • 1972  • 1973  • 1974  • 1975  • 1976  • 1977  • 1978  • 1979  • 1980  • 1981  • 1982  • 1983  • 1984
1985  • 1986  • 1987  • 1988  • 1989  • 1990  • 1991  • 1992  • 1993  • 1994  • 1995  • 1996  • 1997  • 1998  • 1999
2000  • 2001  • 2002  • 2003  • 2004  • 2005  • 2006  • 2008  • 2009  • 2010  • 2011  • 2012  • 2013  • 2014  • 2016
2018  • 2019