Matej Tonin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Matej Tonin
Portret
Minister za obrambo
Republike Slovenije
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
13. marec 2020
PredhodnikKarl Erjavec
14. predsednik Državnega zbora
Republike Slovenije
Na položaju
22. junij 2018 – 23. avgust 2018
PredhodnikMilan Brglez
NaslednikDejan Židan
Osebni podatki
Rojstvo30. julij 1983({{padleft:1983|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:30|2|0}}) (36 let)
Politična strankaNova Slovenija
Poklicpolitik, politolog
Spletna strantonin.si

Matej Tonin, slovenski politik in politolog, * 30. julij 1983.

Kot član Nove Slovenije je poslanec 6. državnega zbora Republike Slovenije. 21. aprila 2018 je postal predsednik NSi[1], 22. junija pa še predsednik Državnega zbora RS. Tonin je aktualni minister za obrambo Republike Slovenije.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Matej Tonin se je rodil leta 1983. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Kamniku. Nadaljeval je s študijem politologije na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani, kjer je leta 2010 je magistriral na temo osamosvajanja Slovenije in gospodarskih učinkov osamosvojitve.

Politično je aktiven od leta 2001, ko se je vključil v občinski odbor NSi Kamnik. Pomembne politične izkušnje je pridobival tudi v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, kjer je bil nekaj časa tudi podpredsednik. Na lokalnih volitvah leta 2006 in 2010 je bil izvoljen v občinski svet občine Kamnik. Leta 2007 je začel sodelovati s poslansko skupino NSi kot svetovalec za področje odnosov z javnostmi, nato pa je novembra 2008 odšel na samostojno podjetniško pot. Ustanovil je podjetje Vizija, ki se je ukvarjalo z video produkcijo in ustvarjanjem lokalnega spletnega medija Kamničan.si. Podjetje je vodil vse do leta 2011, ko je bil na prvih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije. Funkcija poslanca mu je bila zaupana tudi na parlamentarnih volitvah leta 2014, v obeh mandatih pa je bil imenovan tudi za vodjo poslanske skupine NSi. Leta 2018, ko se je Ljudmila Novak poslovila s funkcije predsednice NSi, je prevzel začasno vodenje stranke, nato pa je bil 21. aprila 2018 na kongresu v Grosupljem z veliko večino glasov izvoljen za predsednika NSi.

Istega leta je bil na predčasnih parlamentarnih volitvah  ponovno izvoljen za poslanca, na konstitutivni seji državnega zbora 22. junija pa je bil z 80-imi glasovi podpore izvoljen tudi za predsednika Državnega zbora Republike Slovenije. Po oblikovanju manjšinske vlade je funkcijo predsednika državnega zbora zapustil in kot poslanec prevzel vodenje parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb.

Matej Tonin je  svojo vizijo razvoja slovenske države strnil v knjigi Upanje za Slovenijo, ki hkrati predstavlja tudi agendo njegovega političnega delovanja.

Zasebno[uredi | uredi kodo]

Z ženo Marjeto in dvema hčerkama in sinom živi v Zgornjem Tuhinju v občini Kamnik. Svoje proste trenutke posveča predvsem družini, ko mu čas dopušča, pa se rad ukvarja s hokejem in košarko.

Politično življenje[uredi | uredi kodo]

Politično je aktiven od leta 2001, ko se je vključil v občinski odbor NSi Kamnik. Pomembne politične izkušnje je pridobival tudi v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, kjer je bil nekaj časa tudi podpredsednik. Na lokalnih volitvah leta 2006 in 2010 je bil izvoljen v občinski svet občine Kamnik. Leta 2007 je začel sodelovati s poslansko skupino NSi kot svetovalec za področje odnosov z javnostmi, nato pa je novembra 2008 odšel na samostojno podjetniško pot. Ustanovil je podjetje Vizija, ki se je ukvarjalo z video produkcijo in ustvarjanjem lokalnega spletnega medija Kamničan.si. Podjetje je vodil vse do leta 2011, ko je bil na prvih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije. Funkcija poslanca mu je bila zaupana tudi na parlamentarnih volitvah leta 2014, v obeh mandatih pa je bil imenovan tudi za vodjo poslanske skupine NSi. Matej Tonin je leta 2016 svojo vizijo razvoja slovenske države strnil v knjigi Upanje za Slovenijo, ki hkrati predstavlja tudi agendo njegovega političnega delovanja.

22. junija 2018 je bil z osemdesetimi glasovi ZA in devetimi PROTI izvoljen za predsednika Državnega zbora Republike Slovenije.[2] Po dogovoru s prihodnjo koalicijo je ob sestavi le-te z mesta predsednika parlamenta odstopil.

Predsedovanje Novi Sloveniji[uredi | uredi kodo]

V začetku leta 2018 je prevzel predsedovanje Novi Sloveniji, njegov prvi cilj pa je bilo osvojiti deset poslanskih mest na parlamentarnih volitvah. Strankah jih je osvojila sedem(prejšnjih volitvah 5), zato je svetu stranke ponudil odstop. Svet ga ni sprejel, Tonin pa je ostal predsednik stranke.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Siol.net - Kdo so novi poslanci?
  2. "Tonin je postal novi predsednik državnega zbora". MMC-RTV SLO. 22. junij 2018. Pridobljeno dne 22. junij 2018.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]