Pojdi na vsebino

Wikipedija:Navzkrižje interesov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:NAIN)

Izraz »navzkrižje interesov« se v Wikipediji nanaša na nezdružljivost osnovnega cilja Wikipedije - postati nepristranska in z viri zanesljivo podprta enciklopedija - ter ciljev posameznikov, ki jo urejajo. Urejanje v navzkrižju interesov pomeni dodajati oz. spreminjati vsebino tako, da urednik promovira svoje lastne parcialne interese oz. parcialne interese drugih posameznikov ali skupin. Kadar posameznik ureja tako, da imajo zunanji interesi prednost pred cilji Wikipedije, je ta posameznik v navzkrižju interesov.

Urejanje v navzkrižju interesov močno odsvetujemo. Kadar takšna dejavnost krši pravila, kot so nepristranskost, »kaj Wikipedija ni« in spoštovanje avtorskih pravic, lahko skrbniki kršitelju preprečijo nadaljnje urejanje. Še posebej nezaželeno je urejanje z namenom upravljanja odnosov z javnostjo, ki je že v osnovi skregano z načelom nepristranskosti. To med drugim vključuje predstavnike za odnose z javnostjo in poklicne pisce, ki so najeti z namenom izboljšati javno podobo posameznika ali organizacije.

Urejevalcem, ki so v navzkrižju interesov, svetujemo, da razkrijejo svoje interese, tako na svoji uporabniški strani, kot tudi na pogovorni strani članka, ki ga urejajo, še posebej, če utegnejo biti njihova urejanja za koga sporna. Upoštevajte tudi, da kršitelj pravil tvega, da bo javno spravil v zadrego sebe ali tistega, ki ga promovira. Wikipedija je javna spletna stran, ki je zaradi svoje priljubljenosti pogosto prebirana, zato ima lahko tukajšnje dogajanje posledice tudi v »resničnem svetu«.[1]

Kadar urejevalec javno razkrije navzkrižje interesov, naj bi ostali wikipedisti predpostavili dobronamernost in ne uporabljali razkritja kot orožja proti nekomu. Nihče ne sme javno razkriti identitete uporabnika, če je ni poprej že on sam. Trpinčenje uporabnikov v smislu žalitev, osebnih napadov, groženj in podobno ni dovoljeno, tudi če obstaja sum o navzkrižju interesov. Če uporabnik navzkrižja interesov ne razkrije, lahko pri ovrednotenju prispevkov pomaga natančno upoštevanje pravil o nepristranskosti in navajanju virov, v skrajnih primerih pa se lahko sporno vsebino izbriše ali predlaga za brisanje.

Kako se izogniti navzkrižju interesov

[uredi | uredi kodo]

Nekaj nasvetov za zmanjšanje problema navzkrižja interesov:

  1. Izogibajte se večjim urejanjem člankov o vas, vaših bližnjih, vašem podjetju oziroma društvu in njegovih dejavnostih ter konkurenci. Manjša urejanja, kot so popravljanje osnovnih podatkov ali slovničnih napak, odstranjevanje vandalizma in podobno niso sporna.
  2. Bodite posebej pazljivi na upoštevanje relevantnih pravil in smernic, predvsem tistih o nepristranskosti, navajanju virov in prepovedi izvirnega raziskovanja.
  3. Posvetujte se o večjih spremembah na pogovorni strani ustreznega članka in zaprosite za pomoč koga nevpletenega, ki bi napisal nepristransko besedilo. Pomagate lahko predvsem z napotitvijo do ustreznih virov. Če članek še ne obstaja, lahko zaprosite za ustvaritev na strani »Želeni članki«. V primeru, da o subjektu (podjetju, posamezniku) ni drugih virov kot njegova uradna spletna stran ali izjave za javnost, potem subjekt ne zadostuje kriterijem odmevnosti in v enciklopedijo ne spada.

Glej tudi: Vodič po dobrih praksah v Wikipediji za PR profesionalce britanskega Chartered Institute of Public Relations (CIPR)

Ravnanje pri spornih primerih

[uredi | uredi kodo]

Navzkrižje interesov pogosto povzroči dvom ali naj bo besedilo vključeno v enciklopedijo ali ne. Uporabnika z možnim navzkrižjem interesov lahko opozorite s predlogo za opozarjanje uporabnika {{ou-nain}}, članku pa pripnete označevalec {{NAIN|datum=julij 2024}}.

Vpadljive poskuse oglaševanja lahko administratorji izbrišejo po hitrem postopku (glej Merila za hitri izbris, točka 10). Manj očitne, a še vedno neprimerne vnose lahko vsakdo označi s predlogo {{reklama}} in/ali {{brezvirov}} oz. kar predlaga za izbris - po presoji, sem pa spada tudi pojasnilo na pogovorni strani avtorja. Tudi tak vnos je lahko odstranjen po nekaj časa, če se ne izkaže, da ga namerava avtor urediti.

Če ste po zgornjih kriterijih v navzkrižju interesov in dobite sporočilo o sporni vsebini, poskušajte doseči soglasje na ustrezni pogovorni strani in pojasniti svoje namene. Vedite pa, da so našteta pravila osnova za debato. Vsiljevanje neenciklopedične oblike se bo štelo za namerno kršenje pravil, kar je podlaga za blokado uporabnika. Od vseh udeležencev v debati se zahteva vljudnost (še vedno pa velja dogovor, da se na pogovornih straneh brez izjeme tikamo). »A podjetje XYZ pa lahko ima reklamo v Wikipediji?« ni veljaven argument v debati. Če menite, da je v Wikipediji drug članek, ki krši ista pravila, kot so jih našteli vam, ga lahko predlagate za izbris ali popravite sami. Nenazadnje pa ne pozabite, da s klikom na gumb »Shrani stran« soglašate, da lahko vaš prispevek preureja kdor koli (opozorilo o tem je pod vsakim oknom za urejanje), dokler so spremembe prav tako v skladu s pravili.

Zaradi majhnosti slovenske Wikipedije se bo verjetno zgodilo, da se s konkretnim problemom navzkrižja interesov ne bo ukvarjal več kot en sam aktiven wikipedist. V primeru nestrinjanja z njegovim ravnanjem lahko avtorji, ki so v navzkrižju interesov, zaprosijo za mnenje skupnosti na osrednji strani za diskusije - Pod lipo.

Opombe

[uredi | uredi kodo]