Wikipedija:Najpogostejša vprašanja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bližnjice:
WP:VINO
WP:FAQ
Wikipedija
Navigacija
Pravila

Če slučajno ne najdete odgovora na svoje vprašanje, ga lahko kadarkoli postavite pod lipo v zavetju njene sence in toplega poletnega večera ob kozarcu svoje najljubše pijače.

Splošna vprašanja o projektu[uredi kodo]

Kdo je lastnik Wikipedije?

Upravlja in streže jo neprofitna ustanova Fundacija Wikimedia, ki je organizirana v skladu z veljavnimi zakoni zvezne države Floride v ZDA. Vso vsebino so prispevali njeni uporabniki. Noben posameznik ni lastnik vsebine in noben članek ni dokončen. Licenca Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0 (CC-BY-SA 3.0), zagotavlja vsakomur, ki jo je sprejel, pravico uporabe in izboljšanja članka.
Fundacija Wikimedia je lastnik tržne znamke »Wikipedia« in sorodnih ter vseh zaščitnih znakov.

Kaj je Wikipedija?

Wikipedija je v prvi vrsti enciklopedija. Glej Wikipedija in Wikipedija:O Wikipediji.

Kaj je Wikipedijin cilj?

Wikipedijin cilj je ustvariti prosto dostopno in zanesljivo splošno enciklopedijo, ki bi bila največja v zgodovini tako po širini kot po globini. Cilj je postavljen visoko in verjetno bo potrebnih mnogo let, preden bo dosežen.

Kaj je wiki?

Princip delovanja računalniškega sistema, na katerem je zgrajena Wikipedija. Glej Wiki in MediaWiki.

Uporaba[uredi kodo]

Ali je mogoče na Wikipedijo dostopati tudi mobilno?

Obstaja več načinov, med njimi je posebna stran za mobilne naprave. Za več podatkov glej Wikipedija:Dostopanje z WAP.

Kako lahko uporabljam vsebino Wikipedije?

Licenca CC-BY-SA 3.0 dovoljuje vsakomur, da ne le brezplačno pregleduje, temveč da vsebino Wikipedije tudi spreminja in razširja celo brez izrecnega avtorjevega dovoljenja. Pri tem mora izpolnjevati samo dva pogoja: da navede avtorja(/-e) in vir ter ohrani svobodo razširjanja. Več o tem na Wikipedija:Avtorske pravice.
Izjema so tržna znamka in njeni zaščitni znaki, ki jih ni možno prosto uporabljati - za pravila uporabe glej Trademark policy.

Sodelovanje[uredi kodo]

Kako lahko prispevam?

V grobem tako, da kliknete zavihek »Uredi«, ki se nahaja na vrhu praktično vsake strani v Wikipediji, in pričnete pisati ali spreminjati besedilo v okencu za urejanje, ki se pojavi. Nekaj nasvetov za pisanje je zbranih na strani Wikipedija:Vodnik k izboljšanju člankov, pomoč za tehnične zadeve pa je na portalu Wikipedija:Vadnica.
Fundacija Wikimedia sprejema tudi denarne prispevke, ki so porabljeni za vzdrževanje in razvoj njenih projektov. Navodila so na posebni strani za donacije.

Kdaj bo administrator pregledal moj tekst in ga objavil?

Administratorji v Wikipediji so hišniki, ne uredniki. Prispevek je objavljen takoj, ko kliknete »Shrani stran« in ga lahko ureja vsakdo.

Zakaj je bil moj prispevek odstranjen?

Vsak uporabnik lahko izbriše del vsebine, če presodi, da ne spada v enciklopedijo, administratorji pa tudi celotne strani. Možnih razlogov za tak poseg je mnogo. Če niste dobili pojasnila, lahko preverite zapis v zgodovini strani (za obstoječe strani) ali dnevniku brisanja (za izbrisane strani). Če je bil izbris napaka, ga je možno razveljaviti in vrniti vsebino. Več o tem na Wikipedija:Pravila brisanja.