Wikipedija:Iskanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Na tej strani je na kratko opisano delovanje iskalnika Wikipedije.

Vsebina:
1 Iskanje v Wikipediji
2 Zunanji iskalniki
3 Glej tudi

Iskanje v Wikipediji[uredi | uredi kodo]

Wikipedija
Navigacija
Pravila

V iskalno polje vpišite ključne besede.

  • Pojdi na - (ali na tipkovnici vnašalka Enter) vas samodejno prestavi na naslov članka, kadar članek obstaja.
  • Iskanje - vrne seznam člankov in drugih strani Wikipedije.

Učinkovito iskanje[uredi | uredi kodo]

Sledi nekaj nasvetov za učinkovito iskanje z iskalnikom Wikipedije:


Izogibajte se kratkih in pogostih besed[uredi | uredi kodo]

Če vaše iskanje vsebuje katero izmed pogostih besed (kot npr. on, vaš, več, medtem, ko, kdor, ki, tako, vsak, okrog), lahko dobite veliko število nerelevantnih zadetkov. Iskanje števil ni mogoče.

Nadomestni znaki[uredi | uredi kodo]

Če resnično želite, lahko uporabite tudi nekaj omejenih nadomestnih znakov. Na strani http://www.mysql.com/ poiščite »fulltext search« in nato za podrobnosti 'boolean search'. Vendar pa so iskanja z nadomestnimi znaki počasnejša in močno obremenjujejo strežnike.

Besede s posebnimi znaki[uredi | uredi kodo]

Pri iskanju besede z diakritičnimi znaki, kot npr. Sint Odiliënberg, je odvisno, ali je ta ë shranjen kot en znak ali kot »ë«. V prvem primeru lahko poiščemo preprosto Odilienberg (ali Odiliënberg); v drugem primeru lahko besedo najdemo le z iskanjem Odili, euml in/ali nberg. To je pravzaprav hrošč, ki ga bo treba popraviti -- enote je treba zviti v njihove surove ekvivalente, tako da bodo vsa njihova iskanja ekvivalentna.

Besede v enojnih narekovajih[uredi | uredi kodo]

Če se beseda v članku pojavi v enojnih narekovajih, jo lahko najdete le ob iskanju besede z narekovaji. Ker je to le redko želeno, je v člankih bolje uporabiti dvojne narekovaje.

Opuščaj (apostrof) je enak enojnemu narekovaju, zato lahko npr. besedo Mu'ammar najdete le, če jo vpišete natanko tako. Beseda z 's je izjema, saj jo lahko najdete tudi pri iskanju besede brez opuščaja in s.

Iskanje v imenskih prostorih po privzetem[uredi | uredi kodo]

Iskanje poteka le v imenskih prostorih, ki ste jih označili v svojih nastavitvah. Za iskanje po drugih imenskih prostorih, jih morate označiti oziroma odznačiti na dnu strani z iskalnimi zadetki. Pri nekaterih brskalnikih je okvirček lahko še vedno označen, vendar pa ni več v veljavi! Da bo iskanje potekalo, kot želite, ga morate odznačiti in ponovno označiti.

Iskanje po imenskem prostoru slik pomeni iskanje po opisih slik, t.j. začetnem delu opisnih strani slik.

Iskanje po izvornem besedilu[uredi | uredi kodo]

Pri iskanju program vedno išče tudi po izvornem besedilu (vsebina, ki jo vidite v urejevalnem polju, wikibesedilo). To je pomembno zaradi povezav z navpičnico, medjezikovnih povezav, posebnih znakov itd.

Zakasnitev pri posodabljanju iskalnega indeksa[uredi | uredi kodo]

Zaradi učinkovitosti in prednosti najnedavnejše spremembe pri iskanju niso vedno izražene.

Večjezikovno iskanje v Wikipediji[uredi | uredi kodo]

Zunanji iskalniki[uredi | uredi kodo]

Pri iskanju po Wikipediji si lahko pomagate z iskalniki, ki podpirajo na domeno omejeno iskanje. Tako iskanje temelji na besedilu, kot ga prikaže brskalnik, zato je wikioznačevanje pri tem nerelevantno.

Na splošno so zunanji iskalniki hitrejši od iskalnika Wikipedije. Ker pa so njihovi podatki iz časa indeksiranja strani, novih strani morda ne bodo našli. Podobno tudi predpomnjena različica strani ne bo tako posodobljena kot povezava v Wikipedijo samo. Poleg tega imajo zaradi različnih optimizacijskih tehnik pri iskanju pred članki same Wikipedije pogosto prednost razne zrcalne strani.

Google[uredi | uredi kodo]

Google lahko z naslednjimi povezavami uporabite za iskanje bodisi po vseh jezikih bodisi samo po slovenski Wikipediji. Google indeksira vse imenske prostore.

Povezovanje na iskanja z Googlom[uredi | uredi kodo]

Označevanje v Wikipediji vam omogoča vstavljanje povezav na iskanje z Googlom tako, da kot predpono povezave dodate google:. To je lahko koristno na pogovornih straneh in v razdelkih Zunanje povezave. Zgled:

[[google:Srnjad]].

kar se prikaže kot:

google:Srnjad

Opomba: Pomembno je, da pri iskanju ne uporabite presledkov. Več parametrov iskanja lahko dodate z znakom plus, +. Za iskanje fraze uporabite med vsemi posameznimi besedami vezaj (znak minus) -. Npr. za iskanje »Slika dneva« uporabite Slika-dneva.

Za povezavo na iskanje, omejeno na Wikipedijo, dodajte v povezavo na Google parameter +site:sl.wikipedia.org (brez predhodnih ali sledečih presledkov):

[[google:Slika-dneva+site:sl.wikipedia.org]].

Kar se prikaže kot:

google:Slika-dneva+site:sl.wikipedia.org

Da prikažete le določen del povezave, uporabite navpičnico:

[[google:Tipster+site:en.wikipedia.org|»Slika dneva«]]

kar se prikaže kot:

»Slika dneva«

Najdi.si[uredi | uredi kodo]

Na Najdi.si lahko po Wikipediji iščete z naprednim iskanjem. Je mnogo močnejše od iskalnika Wikipedije in podpira omejitev iskanja na posamezen spletni naslov, kot npr. spletišče Wikipedije.

Za iskanje po slovenski Wikipediji kliknite zgornjo povezavo in vpišite izraz, ki ga želite poiskati in kliknite »Najdi«.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]