Wikipedija:Vodnik k izboljšanju člankov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Nekateri članki na Wikipediji so obširni in kakovostni vse od njihovega nastanka, večina pa jih začne kot škrbine, ki počasi zrastejo v dobro napisane, kakovostne članke.

Ta stran opisuje stopnje v razvoju članka in našteje načine, kako lahko pomagaš članku, da se razvije do naslednje stopnje. Preskakovanje stopenj ni samo dovoljeno, ampak zaželeno! Naslednje kategorije ti lahko pomagajo spoznati, kako članki na Wikipediji ponavadi rastejo.

Stopnje v razvoju članka[uredi kodo]

Neobstoječi članki[uredi kodo]

Vsak članek se začne kot zamisel v glavi sodelavca. Ustvariš lahko članek o čemer koli, če le spada na Wikipedijo. Dobra zamisel je, da se o obstoju podobnega najprej prepričaš tako, da ime članka poiščeš; če že obstaja, lahko ustvariš preusmeritev. Če vidiš rdečo povezavo, ki te zanima, ustvari članek, pri tem pa upoštevaj dogovore o poimenovanju člankov!

Preden začneš s pisanjem, si lahko prebereš nekaj navodil, se v urejanju preizkusiš v peskovniku ali si ogledaš izbrani članek z istega področja.

Če iščeš zamisel za članek, ki naj ga ustvariš, si oglej naslednje sezname:

Škrbine[uredi kodo]

Če nimaš časa, oziroma volje, da bi napisal dolg članek, lahko ustvariš škrbino. To so kratki in nepopolni članki, »grdi rački« Wikipedije, ki pa lahko zrastejo v lepe labode. Čeprav so kratke, pa so nekatere škrbine vseeno boljše od ostalih. Pretiravati s kratkostjo ne gre - Wikipedija ni slovar in en stavek je premalo za članek. Če nisi pripravljen ali ne moreš o neki temi napisati vsaj odstavka ali dveh, razmisli raje o dopolnitvi obstoječega, bolj splošnega članka.

Članki v razvoju[uredi kodo]

Ko škrbina vsebuje nekaj pravih informacij, pade v to kategorijo. Želimo si, da bi bilo takih člankov čim več, saj škrbine same po sebi uporabniku ne ponujajo nič konkretnih informacij. Imajo svoje pomanjkljivosti in priporočljivo je, da jih urediš, spremeniš ali dopolniš.

Številne članke v razvoju lahko najdeš tukaj:

Ko je članek dovolj dober, ga lahko predlagaš za izbrani članek.

Izbrani članki[uredi kodo]

Izbrani članki so najboljši članki na Wikipediji. Preden lahko postanejo izbrani, jih morajo pregledati še drugi uporabniki; izbrani članki morajo namreč ustrezati smernicam v zvezi s slovnico, slogom pisanja, točnostjo, nevtralnostjo in popolnostjo. Wikipedisti so ponosni na izbrane članke, h katerim so prispevali.

Kako izboljšati članek[uredi kodo]

Če hočeš izdelati dober in obsežen članek, ki bo tebi v ponos in ostalim v uporabo, si lahko pomagaš s temi napotki:

Raziskuj[uredi kodo]

Najprej se splača pogledati, kaj obsegajo članki o sorodnih temah, saj boš tako najlažje videl, o čem se splača pisati in kaj je že obdelano drugje. Pisanje dobrih člankov pa je težko brez ustreznih virov, zato je priporočljivo, da pred pisanjem članka raziščeš tematiko članka. Poišči, kaj o članku piše na Wikipedijah v drugih jezikih, uporabi spletne iskalnike, ali pa poišči ustrezne knjige, priročnike ali slovarje v knjižnici. Pri pisanju navajaj vire, saj s tem članku daš zaželeno kredibilnost, vendar pa ne vključuj lastnih razlag, saj Wikipedija ni primarni, temveč sekundarni vir. Pazi, da boš pri raziskovanju in pisanju članka ostal nepristranski - upoštevati moraš vse pomembne poglede, ki se pojavljajo v zanesljivih virih (najraje strokovnih)!

Pisanje[uredi kodo]

Članek začni z zgoščenim uvodom, v katerem definiraš tematiko članka in izpostaviš najpomembnejše informacije. Bralec naj bi dobil dober pregled že samo z branjem uvoda, ki naj bo dolg od enega do štirih odstavkov, odvisno od dolžine članka. Za prvi vtis je seveda najpomembnejši uvodni stavek - ko obiskovalec klikne na povezavo do članka, je to enakovredno vprašanju »Kaj je...?«. Uvodni stavek mora na to vprašanje odgovoriti, po navadi pa se ime članka, kot tema (npr. Jurij Vega, Tokio Hotel, ...), pojavi na začetku s krepkimi pokončnimi črkami. Krepke ležeče črke se v tem smislu običajno rabijo za naslove filmov, video iger, ipd. (npr. Forrest Gump, Tetris, ...). Med samim besedilom pa se krepke črke naj rabijo le izjemoma.

Pomni, da čeprav ti o tematiki članka veš veliko, to za bralca morebiti ne velja, zato je pomembno, da že zgodaj vzpostaviš kontekst članka, ki ga pišeš. Če na primer pišeš o športnem dogodku, je pomembno, da šport in morebitne druge pomembne informacije omeniš čim prej: namesto

Rdeča liga je bila liga domačih ekip, ki je potekala med letoma 1994 in 1996

raje napiši

Rdeča liga je bila liga domačih nogometnih ekip v Transilvaniji, ki je potekala med letoma 1994 in 1996

in namesto

Janez Krompir je napadalec, ki se je moštvu pridružil leta 2005

raje

Janez Krompir je transilvanski nogometni napadalec, ki se je moštvu Starega mesta pridružil leta 2005

Za pomoč pri oblikovanju besedila, ustvarjanju notranjih in zunanjih povezav, ter kako v članek dodajati poudarke ter naslove itd., si oglej Wikipedija:Urejanje strani.

Ne vzami preprosto besedila z neke druge spletne strani in ga prekopiraj v Wikipedijo, saj je zaščiteno kot avtorsko delo. Tudi, če imaš dovoljenje za objavo besedila na Wikipediji (moderatorji bodo v tem primeru zahtevali dokaz tega dovoljenja), slog besedila morda ne ustreza slogu Wikipedije.

Pri pisanju pazi na nepristranskost, ki je eno od treh temeljnih načel Wikipedije. Izogibaj se pisanju o sebi, svojem podjetju ali svojem društvu, ker samega sebe vsakdo že po naravi želi predstaviti v čim boljši luči in takšen navzkrižje interesov onemogoča nepristransko pisanje.

Izogibaj se napakam pri črkovanju in slovnici. Wikipedija še nima integriranega programa, ki bi pregledoval črkovanje besedila, lahko pa ga napišeš v urejevalniku besedila in ga šele nato prekopiraš v Wikipedijino okno za urejanje. Dodatke za črkovanje ima tudi večina sodobnih spletnih brskalnikov.

Članek naj bo napisan v enciklopedičnem slogu: kjer je primerno, dodaj etimologijo, ostani objektiven in se izogibaj metaforam (»je preminil« naj ostane »je umrl«, »sta se ljubila« pa »sta imela spolni odnos«).

Na koncu članka navedi vire, ki si jih uporabil pri pisanju.

Zadnji dodatki[uredi kodo]

Članek lahko kakovostno dopolniš z ustrezno sliko ali diagramom. Pri tem pazi, ali je slika javno dostopna - za večino slik na internetu to ne velja! Ne dodajaj povezav na slike na drugi spletni strani, temveč uporabi že naložene slike ali ustvari svoje. Vse Wikipedije imajo skupno Zbirko prostih slik, ki jih lahko uporabiš v članku kar neposredno z imenom datoteke (navodila za vključevanje slik so na posebni strani za slike). Slike, ki jih sam ustvariš, prav tako nalagaj kar v Zbirko, ker so od tam dostopne tudi v drugih Wikipedijah. Možnost za lokalno nalaganje slik uporabljamo le izjemoma.

Za izboljšanje kakovosti članka je koristno, če pri njegovi izdelavi sodeluje več wikipedistov. Uporabi strani Pogovor, da ponovno definiraš bistvene točke članka, dobiš povratne informacije, vidiš, kaj ostale pri članku moti in podobno. Dodatne informacije lahko najdeš tudi na kateri od Wikipedij v tujem jeziku: angleška, francoska, nemška in ruska Wikipedija so zelo obsežne, in nudijo številne informacije, na podlagi katerih lahko bolje definiraš tematiko, o kateri pišeš.

Na koncu ne pozabi ustvariti notranjih povezav na svoj članek z drugih člankov, ki so s to tematiko povezani. To lahko vključuje preusmeritve, notranje povezave in povezave v poglavju Glej tudi.

Priporočeno je, da skušaš o članku dobiti povratne informacije od ostalih wikipedistov, saj ti bodo pomagali najti morebitne napake, ali pa te pohvalili za dobro opravljeno delo. Tudi za vsa druga vprašanja so aktivni wikipedisti na voljo na pogovornih straneh skupnosti, predvsem Pod lipo.