Pomoč:Navzkrižje urejanj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Navzkrižje urejanj je situacija, ko dva urejevalca istočasno poskušata spremeniti isto stran na Wikipediji. Za lažje razumevanje naj bo naslednji scenarij:

  1. Bojan klikne Uredi na neki strani.
  2. Marta klikne Uredi na isti strani medtem ko Bojan spreminja besedilo.
  3. Bojan konča z urejanjem in klikne »Shrani stran«. Stran se shrani, ko Marta še dela.
  4. Marta konča z urejanjem in klikne »Shrani stran«. Prikaže se ji posebna stran Navzkrižje urejanj, saj programska oprema MediaWiki ne more samodejno uskladiti razlik med Bojanovo in Martino različico. Na tej strani ima Marta možnost vnesti svoje spremembe ročno.

Na posebni strani se prikaže najnovejša različica z Bojanovimi spremembami, pod njo pa je razlika med njeno (predlagano) in Bojanovo (shranjeno) različico članka. Glede na situacijo ima več možnosti: če so Bojanove spremembe obsežne in njene manjše, lahko svoje vnese še enkrat na tej strani. V obratnem primeru lahko v svojem brskalniku klikne eno stran nazaj, skopira svoje končno besedilo iz okna za urejanje, klikne Uredi še enkrat in vstavi svoje besedilo. Nato iz zgodovine strani razbere Bojanove spremembe prejšnje redakcije in jih vnese ročno.

Izogibanje navzkrižjem urejanj[uredi | uredi kodo]

Situacija je moteča, predvsem za tistega urejevalca, ki ne more shraniti strani. Tveganje lahko zmanjšamo na več načinov. Če urejamo samo eno od poglavij, potem sočasne spremembe drugih delov strani ne bodo hodile navzkriž. Kadar načrtujemo obsežnejše spremembe, lahko na vrh strani dodamo predlogo {{V delu}}, ki sporoča drugim urejevalcem, da je stran za krajši čas rezervirana.