Wikipedija:Profanost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Pri urejanju se izogibajte besedam in slikam, ki bi jih tipični bralec Wikipedije označil za žaljive oz. napadalne; uporabite jih lahko le v primeru, da z njimi potrdite vsebino in točnost članka. Prizadevamo si k enciklopediji s popolno prozo.

Npr. imamo članek o besedi fuk in tako ni potrebe, da poskusimo prikriti besedo ("f**") ali "beseda na F"), ko jo uporabljamo v akademskem smislu, saj bi bila večina bralcev razočarana ob poskusu prikrivanja. Toda uporaba profanosti v vsebinsko nesorodnem članku je problematična (npr. "X se je rodil leta 1934 in je imel usrano življenje"). Taki izrazi niso v skladu z nepristranskim stališčem in obstajajo boljši načini, kako izraziti naše občutke.

Ko vključujemo navedek, ga ne cenzuriramo. Namesto tega napišimo, kaj je oseba rekla (dokler je seveda navedek pomemben za članek). Če strogo nasprotujete uporabi profanosti, poskusite z parafraziranjem, torej povejte z drugimi besedami.

Na kratko, profanost nima mesta v dobro napisanem članku, a je primerna v članku o profanosti ali kot del navedka.

Strogo se izogibajte žaljivih uporabniških imen. Del naloge Wikipedije je vključevanje spornih, žaljivih informacij, ne pa biti taka. Taka uporabniška imena delujejo slabo na celotno skupnost.

Napadalne slike[uredi | uredi kodo]

Izogibajte se slik, ki bi jih lahko kdo smatral za žaljive ali napadalne; to storite tako, da ne trpi natančnost članka. Prav tako ne nalagajte kakršnihkoli slik, ki veljajo za nelegalne. Zavedajte se, da po svetu obstajajo različni zakoni o obscenosti; ker so strežniki Wikipedije trenutno nameščeni na Floridi (ZDA), veljajo tamkajšnji zakoni.

Slike, posebno fotografije, imajo ponavadi večji pomen kot besede. Lahko se tudi izognete uporabi slike v članku, tako da le dodate povezavo na mesto slike z jasnim opozorilom o profanosti.

Cenzura slik(e) naj ne prizadene vsebine članka, posebej, če je slika pomembna za članek kot celoto.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]