Pojdi na vsebino

Wikipedija:Kdo piše Wikipedijo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

V nasprotju z drugimi enciklopedijami prostovoljni pisci člankov Wikipedije niso nujno strokovnjaki. Prostovoljcem pred izdelavo članka ali urejanjem že obstoječega ni treba skozi noben formalni postopek. Članke so urejali številni ljudje različnih starosti in ozadij in ki prihajajo iz številnih krajev in držav. Kdorkoli piše o Wikipediji, postane wikipedist.

Izboljševanje in ocenjevanje kakovosti člankov[uredi | uredi kodo]

Po pravilih Wikipedije se vanjo dodaja le preverljive trditve, slogovni priročnik Wikipedije pa urednike spodbuja k navajanju virov. Wikipedisti včasih tem pravilom ne sledijo, ker na to bodisi pozabijo ali jih ne poznajo. Bralci takrat ne morejo biti prepričani o preverljivosti trditev.

Mnogi uporabniki Wikipedije s pomočjo zgodovine strani ocenjujejo, koliko piscev je prispevalo k članku. Če so ga urejali mnogi ljudje, je njegova točnost verjetnejša (ker je večina urejanj pač konstruktivnih sprememb).

Če bi članek urejali ljudje z različnimi stališči, bi kdo lahko na njegovem začetku dodal obvestilo o nesoglasju o nepristranskosti. Za razrešitev spora bodo zainteresirani urejevalci na pogovorni strani razpravljali o svojih pogledih pogovorna stran. Poskušali bodo doseči soglasje o tem, kako pošteno predstaviti vsa njihova razumevanja.

Seznam člankov, ki so ga urejali številni ljudje, je seznam izbranih člankov. Ti članki naj bi bili ob podelitvi statusa odličnega članka visoke kakovosti in če jo kasnejša urejanja zmanjšajo, lahko uporabniki predlagajo njegov odvzem.

Najboljši način za potrditev točnosti kake izjave bi bil poiskati neodvisne vire, ki bi se ujemali z njo, npr. knjige, članke iz revij, televizijska poročila, trgovske revije ali spletišča. Za dodatno pomoč pri ocenjevanju točnosti člankov Wikipedije glejte Wikipedija:Raziskovanje z Wikipedijo.

Kako wikipedisti popravljajo napake[uredi | uredi kodo]

Urejevalci namenjajo svoj čas tudi preverjanju, ali so novi članki in spremembe že obstoječih zares izboljšali kakovost enciklopedije. Če nekdo ugotovi, da je bilo k Wikipediji dodano kaj, kar ne bi smelo biti, bo članek vrnil v zadnjo različico, ki se mu še zdi točna. Različni urejevalci se osredotočajo na različne popravke, kot so recimo zmanjševanje sistemske pristranskosti, preverjanje dejstev in virov, popravljanje črkovanja in izboljševanje slovnice.

Včasih kdo kak članek namenoma skazi, zlasti kadar ta govori o čem v središču pozornosti javnosti. Takrat bodo izkušeni wikipedisti opravljene spremembe hitro razveljavili.

Kako wikipedisti izboljšujejo članke[uredi | uredi kodo]

Če urejevalec ugotovi, da v članku česa ne bi smelo biti, ga lahko uredi ter s tem prispeva k večji točnosti in uporabnosti Wikipedije. Kdo drug bi morda na vrh članka dodal obvestilo, da ga je treba urediti. Podatke, ki jih v Wikipediji še ni, je mogoče dodati tudi z izdelavo novega članka.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]