Predsednik vlade Švedske

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Predsednik vlade
Švedske
Statsrådsberedningen (Kabinetni odbor)
ČlanVlada
Evropski svet
RezidencaSagerjeva hiša
PredhodnikMagdalena Andersson
Začetek delovanja20. marec 1876
NamestnikEbba Busch
Plača2.112.000 švedskih kron letno
Spletna stranKabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Kraljevine Švedske (švedsko: statsminister, dobesedno: državni minister) je vodja Vlade Kraljevine Švedske. Pred letom 1876 Švedska ni imela vodje vlade, ampak le kralja, ki mu je bila dodeljena izvršna oblast. Louis Gerhard De Geer, arhitekt novega dvodomnega Riksdaga iz leta 1866, ki je nadomestil stoletni Riksdag of Estates, je leta 1876 postal prvi premier.

Imenovanje[uredi | uredi kodo]

Predsednika švedske vlade imenuje predsednik Riksdaga, t. j. švedskega parlamenta. Izvoljen je z negativnim parlamentarizmom; predsednik vlade je potrjen, če manj kot 175 poslancev (polovica) glasuje z "ne", ne glede na to, koliko je bilo glasov "za" ali vzdržanih.[1]

Seznam[uredi | uredi kodo]

Glej: Seznam predsednikov vlade Švedske

Živeči nekdanji predsedniki[uredi | uredi kodo]
Pisarna in rezidenca[uredi | uredi kodo]

Sagerjeva hiša

Vladni uradi, vključno s kabinetom predsednika vlade, se nahajajo v okraju Rosenbad v osrednjem Stockholmu, nasproti stavbe Riksdaga na Helgeandsholmnu. Leta 1991 je bila kupljena Sagerjeva hiša (tudi Sagerjeva palača, kot so jo prej imenovali), ki je od leta 1995 zasebna rezidenca predsednika vlade.

Dvorec Harpsund v občini Flen v okrožju Södermanland je od leta 1953 služil kot premierjeva podeželska rezidenca. Dvorec se pogosto uporablja tudi za vladne konference in neformalne vrhove med vlado, industrijo in organizacijami na Švedskem.

Plača[uredi | uredi kodo]

O plačah ministrov, vključno s predsednikom vlade, odloča Statsrådsarvodesnämnden (Odbor za plače ministrov) iz Riksdaga. Od 1. julija 2019 je mesečna plača predsednika vlade znaša 176.000 švedskih kron.[2]

Glej tudi:[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Regeringskansliet, Regeringen och (5. november 2014). »Så bildas regeringen«. Regeringskansliet (v švedščini). Pridobljeno 18. novembra 2019.
  2. Regeringskansliet, Regeringen och (27. november 2014). »Statsrådsarvoden och ersättningar«. Regeringskansliet (v švedščini). Pridobljeno 22. oktobra 2020.