Portal:Glavna stran (mobitel)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Bluebg.png

HSDagensdatum.svg
20. november: Mehika - dan revolucije

Budimpešta


18. november19. november21. november22. november

Bluebg.png

HSutvald2.svg
Izbrani članek
Reakcija zgorevanja

Kemijska reakcija je proces, v katerem pride do trajne spremembe kemijskih in fizikalnih lastnosti snovi. Klasične kemijske reakcije obravnavajo procese, v katerih je prišlo do spremembe položaja elektronov med prekinjanjem starih in tvorbo novih vezi med atomi, pri čemer so ostala jedra prisotnih atomov nespremenjena. Takšne reakcije je običajno mogoče opisati s kemijskimi enačbami.

V reakcijo vstopajoče snovi so reaktanti ali reagenti, iz katerih nastane v kemijski reakciji en ali več produktov. Lastnosti produktov se praviloma razlikujejo od lastnosti reaktantov. Reakcija pogosto poteka preko vmesnih, tako imenovanih osnovnih reakcij. Podatki o natančnem poteku reakcije so del reakcijskega mehanizma. V kemijskih enačbah so s simboli prikazane vstopajoče in izstopajoče snovi in njihova razmerja, včasih tudi vmesni produkti in reakcijski pogoji.

Splošen pojem kemijske reakcije se je v sodobni kemiji razširil tudi na reakcije med delci, manjšimi od atomov, in vključuje jedrske reakcije, radioaktivni razpad in reakcije med elementarnimi delci, opisanimi s kvantno teorijo. Poddisciplina kemije, ki obravnava kemijske reakcije nestabilnih in radioaktivnih elementov, v katerih lahko pride tudi do elektronskih in jedrskih sprememb, je jedrska kemija. Preberite več ...

Bluebg.png

HSVissteduatt.svg
Ste vedeli, da ...
Kapela Pazzijev


Bluebg.png

HSBild.svg
Izbrana slika
Vinogradniški dvorec se prebuja
Vinogradniški dvorec v Škalcah, zidanica kneza von Windisch-Grätza — prispevek za Wiki Loves Monuments v Sloveniji 2019


Avtor fotografije: Jopa Pituchopa