Portal:Glavna stran (mobitel)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Bluebg.png

HSutvald2.svg
Izbrani članek
Mehmed Osvajalec

Mehmed II. (1432–1481) bolj znan kot Mehmed Osvajalec, je bil sultan Osmanskega cesarstva, ki je vladal od avgusta 1444 do septembra 1446 in ponovno od februarja 1451 do maja 1481.

Med prvim vladanjem je v bitki pri Varni porazil ogrsko križarsko vojsko Jánosa Hunyadija, ki je vdrla na osmansko ozemlje in prelomila Szegedski mirovni sporazum. Po drugem prihodu na prestol leta 1451 je okrepil osmansko vojno mornarico in se začel pripravljati za napad na Konstantinopel. Pri 21 letih ga je osvojil, s čimer se je končalo Bizantinsko cesarstvo. Razglasil se je za cesarja Rimskega cesarstva (turško Qayser-i Rûm), vendar je njegov položaj priznala samo Vzhodna pravoslavna cerkev.

Po osvojitvi Konstantinopla je začel osvajati Anatolijo in jugovzhodno Evropo vse do Bosne na zahodu. Doma je izpeljal veliko političnih in socialnih reform, spodbujal znanost in umetnost ter proti koncu svoje vladavine z obsežnimi obnovami spremenil Istanbul v prestolnico cesarstva. V sodobni Turčiji in ponekod drugje v islamskem svetu ga imajo za heroja. Po njem se imenujejo istanbulska mestna četrt Fatih, Most sultana Mehmeda in mošeja Fatih. Preberite več ...

Bluebg.png

HSVissteduatt.svg
Ste vedeli, da ...
Južna stena Anapurne I.


Bluebg.png

HSBild.svg
Izbrana slika
Aleksej Ruski
Aleksej Ruski na oljnem portretu neznanega avstrijskega slikarja iz 1670. let, hrani Pokrajinski muzej Ptuj
Vir slike: Google Art Project