Oppenheimer (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oppenheimer
Cillian Murphy kot J. Robert Oppenheimer stoji pred vžganim prototipom jedrske bombe
plakat
RežijaChristopher Nolan
Produkcija
ScenarijChristopher Nolan
Temelji na
American Prometheus
avtor
Vloge
GlasbaLudwig Göransson
FotografijaHoyte van Hoytema
MontažaJennifer Lame
Studio
DistribucijaUniversal Pictures
Datum izida
  • 11. julij 2023 (2023-07-11) (Le Grand Rex)
  • 21. julij 2023 (2023-07-21) (ZDA in Združeno kraljestvo)
Dolžina
180 minut[1]
Država
  • Združene države Amerike
  • Združeno kraljestvo
Jezikangleščina
Proračun100 milijonov USD[2]
Dohodek bruto960,2 milijona USD[3][4]

Oppenheimer je britansko-ameriški biografski film scenarista, režiserja in koproducenta Christopherja Nolana, ki je izšel julija 2023 v distribuciji Universal Pictures.

Film, posnet po biografskem delu American Prometheus avtorjev Kaija Birda in Martina J. Sherwina iz leta 2005, predstavi poklicno pot ameriškega fizika J. Roberta Oppenheimerja, »očeta atomske bombe«, s poudarkom na njegovem študiju, vlogi vodje raziskav projekta Manhattan, v sklopu katerega je bilo razvito prvo jedrsko orožje, in koncu kariere po zaslišanju pred Komisijo za jedrsko energijo. V naslovni vlogi je zaigral Cillian Murphy, poleg njega pa so se v pomembnejših vlogah pojavili še Emily Blunt kot Oppenheimerjeva žena »Kitty«, Matt Damon kot direktor projekta Manhattan Leslie Groves, Robert Downey Jr. kot član Komisije za jedrsko energijo Lewis Strauss in Florence Pugh kot Oppenheimerjeva komunistična ljubica Jean Tatlock.

Film je doživel premiero 11. julija 2023 v pariškem kinu Grand Rex, na reden spored ameriških kinematografov pa je prišel deset dni kasneje. Po naključju je datum sovpadal z izidom Warner Brosove uspešnice Barbie, kar je vodilo do nastanka skovanke »Barbenheimer«, ki je prerasla v kulturni fenomen in spodbudila mnoge, da so si ogledali oba filma na isti dan. Tako kot Barbie je postal megauspešnica in prinesel več kot 960 milijonov USD prihodkov, s čimer je postal tretji komercialno najuspešnejši film leta ter podrl rekorde zaslužka za biografske filme in filme o drugi svetovni vojni.

Deležen je bil tudi pohvale kritikov za režijo, scenarij, glasbo Ludwiga Göranssona, vizualno podobo in igro (predvsem Murphyja, Downeyja, Blunt in Damona). Ustvarjalci so zanj prejeli številne nagrade, med njimi pet zlatih globusov, sedem nagrad bafta in sedem oskarjev, v vseh primerih vključno z nagrado za najboljši film.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Film prepleta dve pripovedni niti, pri čemer si dogodki ne sledijo v kronološkem zaporedju. »Fisija« v barvah predstavi Oppenheimerjevo pripoved o svojem življenju na zaslišanju, »Fuzija« v črno-beli tehniki pa perspektivo Lewisa Straussa na potrditvi v ameriškem Senatu. Spodnji povzetek je kronološki.[5]

Leto 1926. 22-letni doktorski študent J. Robert Oppenheimer se spopada z anksioznostjo in domotožjem med študijem eksperimentalne fizike pod mentorstvom Patricka Blacketta v Cavendishevem laboratoriju na Univerzi v Cambridgeu. Blackettov odnos ga spravlja ob živce do te mere, da mu nekoč nastavi zastrupljeno jabolko, ki pa ga kmalu za tem vzame nazaj. Laboratorij obišče Niels Bohr, ki Oppenheimerju svetuje, naj gre raje študirat teoretično fiziko na Univerzo v Göttingenu.

Tam Oppenheimer doktorira in spozna kolega Isidorja Rabija. Kasneje v Švici skupaj spoznata teoretičnega fizika Wernerja Heisenberga. Oppenheimer želi spodbuditi raziskave kvantne fizike v ZDA, zato sprejme položaj predavatelja na Univerzi Kalifornije v Berkeleyju in na Kalifornijskem tehnološkem inštitutu. V tem času se poroči z biologinjo in nekdanjo komunistko Katherine »Kitty« Puening, vzporedno pa se zaplete tudi v razmerje s komunistko Jean Tatlock, ki kasneje stori samomor.

Po odkritju jedrske cepitve leta 1938 Oppenheimer spozna, da jo je mogoče uporabiti kot orožje. Po izbruhu druge svetovne vojne, leta 1942, ga poročnik Leslie Groves rekrutira za direktorja laboratorija Los Alamos, kjer bodo razvijali atomsko bombo. Oppenheimerja skrbi, da bo Heisenbergov jedrski program izdelal termonuklearno orožje za Tretji rajh.

Okoli sebe zbere Rabija, Hansa Betheja in Edwarda Tellerja, sodeluje pa tudi s Fermijem, Szilardom in Hillom na Univerzi v Chicagu. Tellerjevi izračuni nakažejo na možnost, da bi jedrska detonacija lahko vodila do verižne reakcije, ki bi vnela ozračje, toda po posvetu z Einsteinom Oppenheimer sklene, da je tveganje še sprejemljivo. Teller predlaga izdelavo vodikove bombe in skoraj zapusti projekt, ko je njegov predlog zavrnjen, a ga Oppenheimer prepriča, naj ostane.

Delno dokončana atomska bomba iz poskusa Trinity

Po nemški vdaji leta 1945 nekateri člani ekipe izrazijo dvom o smislu bombe, Oppenheimer pa verjame, da bo končala še trajajočo vojno za Tihi ocean in rešila številna življenja zavezniških vojakov. Poskus s kodnim imenom Trinity je uspešen, zato predsednik Harry S. Truman ukaže jedrsko bombardiranje Hirošime in Nagasakija, po katerem se Japonska preda. Kljub slavi Oppenheimerja teži odgovornost za množično uničenje. Svoj občutek krivde zaupa Trumanu, ki ga okara in zavrne njegovo pobudo za ustavitev razvoja jedrske tehnike.

Ker dela kot svetovalec Komisije za jedrsko energijo (AEC), postane njegovo stališče kontroverzno, znova pa se zaradi izbruha hladne vojne zbudi zanimanje za Tellerjevo vodikovo bombo. Predsednik AEC Lewis Strauss zameri Oppenheimerju, da je javno zavrnil njegove pomisleke glede izvoza radioizotopov in predlagal pogajanja s Sovjetsko zvezo po uspešnem sovjetskem jedrskem poskusu. Strauss je tudi prepričan, da ga je Oppenheimer obrekoval med pogovorom z Einsteinom leta 1947.

Ker želi izničiti Oppenheimerjev politični vpliv, Strauss leta 1954 skrivoma priredi varnostno zaslišanje glede njegovega dostopa do tajnih podatkov. Kmalu postane jasno, da je razplet tega že vnaprej določen. Strauss izkoristi Oppenheimerjeve stike s komunisti v preteklosti ter uporabi pričanja Groverja in drugih njegovih sodelavcev proti njemu. Teller poleg tega na pričanju naravnost pove, da ne zaupa Oppenheimerju, in predlaga preklic dostopa. Odbor za varnost osebja Oppenheimerjev dostop zares prekliče, kar okrni njegovo javno podobo in omeji njegov vpliv na ameriško jedrsko politiko.

Pet let kasneje Strauss kandidira za položaj sekretarja za trgovino. Na potrditvenem zaslišanju pred ameriškim Senatom Hill priča o njegovih osebnih motivih za spletko, ki je vodila do Oppenheimerjevega padca, zaradi česar Strauss ni potrjen. Predsednik Lyndon B. Johnson Oppenheimerju leta 1963 podeli nagrado Enrica Fermija kot gesto politične rehabilitacije. Preblisk pokaže, da slednji v pogovoru z Einsteinom leta 1947 sploh ni omenil Straussa. Namesto tega mu je izrazil skrb, da so zares zagnali verižno reakcijo – jedrsko oboroževalno tekmo, ki bo nekoč uničila svet, saj ga muči vizija sveta, ki ga požira ogenj.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Razvoj[uredi | uredi kodo]

Kai Bird (na sliki) in Martin J. Sherwin sta napisala biografijo American Prometheus (2005), po kateri je posnet film.

Po izidu Oppenheimerjeve biografije American Prometheus (2005), ki sta jo napisala Kai Bird in Martin J. Sherwin, je režiser Sam Mendes izrazil zanimanje za filmsko adaptacijo. Iz projekta ni bilo nič, nakar so v naslednjih 15 letih pravice poskusno prevzemali različni ustvarjalci, med njimi Oliver Stone, ki pa »ni našel poti do njenega bistva«. Tako sta avtorja že obupovala nad možnostjo predelave v film.[25][26] Leta 2015 je pravice poskusno prevzel J. David Warko, ki je nato naročil in zavrnil več scenarijev. Preko igralca Jamesa Woodsa je prišel do producenta Charlesa Rovena, ki je v preteklosti produciral več Nolanovih filmov. Roven je nato poslal izvod Nolanu in na koncu sta bila tako Wargo kot Woods izvršna producenta filma.[26]

Nolan si je bil že preden je prebral biografijo želel posneti film o Oppenheimerju.[27] Proti koncu produkcije filma Tenet (2020) mu je igralec Robert Pattinson podaril knjigo Oppenheimerjevih govorov. Nolan je iz nje razbral, da so Oppenheimerja mučile posledice njegovih dejanj, kar ga je navdihnilo prikazati, kako bi bilo biti v Oppenheimerjevi koži v teh trenutkih – v nasprotju s Tenetom, ki uporablja potovanje v času, da bi preprečil množično uničenje.[28][2]

Decembra 2020 je distributer Warner Bros. Pictures oznanil, da bo film leta 2021 hkrati poslal na kino sporede in na spletno pretočno platformo HBO Max, čemur naj bi botroval vpliv pandemije covida-19 na filmsko industrijo. Nolan, ki je z Warner Bros. sodeloval vse od svojega filma Insomnia, je bil besen, saj je močan zagovornik tradicionalne predstavitve filmov v kinematografih.[29] Do sredine leta 2021 je prekinil sodelovanje s studiem in se pogajal z drugimi studii, ki bi morda podprli njegov novi projekt,[2] med njimi s Sonyjem, Universalom, Paramountom in Applom.[30][31] Sodeč po poznavalcih je Paramount že zgodaj izpadel iz igre zaradi novega predsednika Briana Robbinsa, ki je zagovarjal večji poudarek na izidih na pretočnih platformah.[31]

Septembra 2021 je prišla v javnost novica, da bo Nolan napisal in režiral biografski film o Oppenheimerjevi vlogi v projektu Manhattan med drugo svetovno vojno ter da je Cillian Murphy v pogajanjih za glavno vlogo.[32][33] Na koncu se je Nolan odločil za Universal, ker je že bil sodeloval s predsednico skupine studiev NBCUniversal Donno Langley.[34] Langley je podprla njegovo stališče o tradicionalnem izidu, tako da je Universal pristal na financiranje in distribucijo Oppenheimerja. Produkcija naj bi se po takratnih informacijah začela v prvem četrtletju 2022.[35] Pristali so tudi na druge Nolanove pogoje, vključno s produkcijskim proračunom 100 milijonov USD in še enkrat toliko za oglaševanje, časovnim oknom 90 do 120 dni za ekskluzivno predvajanje v kinematografih, 20-odstotnim deležem pri bruto prihodku od prvega dne predvajanja dalje in obdobjem tri tedne pred izidom ter po njem, v katerem Universal ne bi smel izdati nobenega drugega filma.[31][2]

Pisanje[uredi | uredi kodo]

Nolan je prvič slišal za Oppenheimerja kot mladenič, v verzu »How can I save my little boy from Oppenheimer's deadly toy?« (»Kako naj rešim mojega fantka pred Oppenheimerjevo smrtonosno igračko?«) iz Stingove skladbe »Russians« (1985).[36] Črpal je tudi iz svojega mladostniškega strahu pred jedrskim holokavstom, saj je živel v dobi Kampanje za jedrsko razorožitev in protijedrskih protestov v oporišču Greenham Common (RAF). Izjavil je: »... naš odnos s tem [jedrskim] strahom je nihal s časom, grožnja pa nikoli zares ni izginila«, strah pa se je znova zbudil ob ruski invaziji na Ukrajino leta 2022.[28] Izkušnje s pisanjem biografskih scenarijev je dobil, ko je napisal biografski film o Howardu Hughesu približno hkrati s produkcijo Scorsesejevega Letalca (2004).[27]

Scenarist, režiser in producent Christopher Nolan (levo) ter koproducenta Emma Thomas in Charles Roven

Na scenariju je začel na lastno pest delati po zaključku produkcije Teneta in ga napisal v nekaj mesecih.[27] Že septembra 2021 sta z Rovenom stopila v stik z avtorjema knjižne predloge in z njima razpravljala o scenariju, čeprav jima ga Nolan še ni pokazal.[37] Oppenheimer je Nolanov prvi scenarij, napisan v prvi osebi, saj je želel izpostaviti Oppenheimerjevo perspektivo. Z njegovimi besedami, »tekstura« filma naj bi bila »interakcija osebnega z zgodovinskim in geopolitičnim«; film je oblikoval kot svarilo.[27][38][39]

Namerno je izpostavil Oppenheimerjev odziv na dolgoročne posledice njegovih dejanj.[36] Odločil se je tudi za izmenjevanje barvne in črno-bele tehnike, prva bi predstavila subjektivno protagonistovo perspektivo, druga pa objektivnejšo perspektivo drugega lika.[40] Produkcijska ekipa se je odločila poudariti subjektivni vidik z vključitvijo Oppenheimerjevih predstav kvantnega sveta in energetskih valov.[41] Nolan je pripomnil, da čeprav se Oppenheimer nikoli ni javno opravičil za svojo vlogo v jedrskem bombardiranju Hirošime in Nagasakija, ga je mučil pristen občutek krivde, zato se je odločil prikazati lik, ki izraža ta občutja.[42]

Mislim, da je Oppenheimer daleč najdvoumnejši in najbolj paradoksen lik od vseh, s katerimi sem imel opravka. Kar pove veliko, glede na to, da sem naredil tri filme o Batmanu.

Christopher Nolan, Total Film[43]

Na začetku je poskušal najti povezavo med kvantnim svetom, vibracijami energije in Oppenheimerjevo osebno potjo ter skušal upodobiti težave v njegovem življenju, posebej spolnosti.[28] Zato se je odločil odkrito upodobiti njegovo afero z Jean Tatlock, pa tudi njen vpliv na Oppenheimerjevo življenje, saj je bila komunistka, kar je bilo ključno za njegovo usodo.[44] Odnos med Mozartom in Antoniem Salierijem, upodobljen v filmu Amadeus (1984), ga je navdihnil, da podrobneje razišče tudi odnos med Oppenheimerjem in admiralom Lewisom Straussom.[36]

Še en ključen dogodek v filmu je Oppenheimerjev sestanek s Trumanom, med katerim ga predsednik označi za »jokico«. Nolan je to razumel kot ključen preobrat v Oppenheimerjevem odnosu do svojih dejanj in trenutek silovite streznitve. Uporabil ga je kot povod za hitro spremembo tona po bombardiranju Hirošime in Nagasakija, iz Oppenheimerjeve perspektive padec od trenutka največjega triumfa do dna. To si je prizadeval izvesti v najkrajšem možnem času.[27][39] Konec je namerno dvoumen, vendar je želel Nolan končati film z »močnim nizom mučnih odmevov«.[42]

Izbor igralcev[uredi | uredi kodo]

Murphy je že šestič sodeloval z Nolanom, a prvič kot glavni igralec. V pripravah na vlogo je veliko bral o Oppenheimerjevem življenju, navdihnila pa ga je pojava Davida Bowieja v sedemdesetih.[45][6][36] Za vlogo je moral shujšati.[46] Nolan je zanj uredil tudi srečanje z nobelovcem Kipom Thorneom, ki je poslušal Oppenheimerja na nekaj seminarjih in Murphyju pripovedoval o njegovem daru za moderiranje skupinskih razprav o težkih znanstvenih konceptih.[27]

Preostanek izbora igralcev je bil tako skrivnosten, da nekateri do podpisa pogodbe sploh niso vedeli, za katero vlogo se potegujejo,[47] Robert Downey Jr. pa je moral priti k Nolanu domov, da je prebral scenarij, natisnjen s črnimi črkami na rdečem papirju.[48] Downey, Matt Damon in Emily Blunt so pristali na štirimilijonske honorarje namesto 10-20 milijonov USD, kolikor običajno zaslužijo za vloge.[49] Tako Blunt kot Damon sta posebej navdušeno sprejela ponudbi;[48] Damon je z Nolanom že sodeloval v Medzvezdju. Zaradi težav v zakonu je obljubil ženi, da bo vzel premor od igranja, a je vseeno sprejel vlogo, ker si je vnaprej izpogajal eno izjemo: če pokliče Nolan.[50]

Nolanova najstarejša hči Flora se pojavi v prizoru Oppenheimerjeve vizije, kot mladenka, ki razpade v jedrski eksploziji. Nolan je želel s tem sporočiti, da »če ustvariš ultimativno uničevalsko moč, bo uničila tudi tiste, ki so ti blizu in dragi«.[28] Komentatorji so opazili, da v Oppenheimerju ni Michaela Caina, ki je nastopil v vsaj obrobnih vlogah v vseh Nolanovih filmih od Insomnie dalje; Nolan je pojasnil, da tokrat ni imel časa.[51]

Snemanje[uredi | uredi kodo]

Maja 2022 so snemali v kampusu Univerze Kalifornije v Berkeleyju

Pred-produkcija se je začela januarja 2022 v Novi Mehiki, kjer so v Santa Feju in Los Alamosu iskali statiste.[52][53] Še en poziv je bil februarja.[54]

Principalna fotografija se je začela 28. februarja 2022 v letovišču Ghost Ranch v Novi Mehiki[55] in je trajala 57 dni pod vodstvom kinematografa Hoytea van Hoyteme.[46][19] To je bilo manj od sprva načrtovanih 85 dni,[56] ker je postalo jasno, da s stomilijonskim proračunom ne bodo mogli snemati toliko časa na lokacijah po vsej državi.[56] Da bi ostalo dovolj denarja za izdelavo zgodovinsko točnih scen, je Nolan stisnil načrt snemanja na 55 dni.[56] Murphy, ki se pojavi v skoraj vseh prizorih, je opisal tempo kot »zmešan«.[56]

Že med ogledom območja leta 2021 je Nolan ugotovil, da se je Los Alamos od 1940. let zelo spremenil in ne bo uporaben za zunanje posnetke.[55] Namesto tega je produkcijska ekipa zgradila starinsko različico mesta na podobni planoti v Ghost Ranchu, za kar so porabili tri mesece, prizore pa so nato posneli v šestih dneh.[55] Notranje prizore so snemali v resničnih zgodovinskih stavbah v Los Alamosu,[57] Za predavalnice so uporabili prostore spalnice nekdanjega ženskega korpusa kopenske vojske v Los Alamosu,[55] nekaj prizorov pa je bilo posnetih tudi v obnovljeni Oppenheimerjevi kolibi.[58] Kot newyorški hotel je služila stara pošta v Albuquerqueju, kot Washington pa zvezna poslopja v Santa Feju.[57] Med večjimi zapleti je bilo snemanje prizora s predsednikom Trumanom. Zaigral ga je Gary Oldman, ki je bil pripravljen priti le na točno določen dan.[59] Prvotni načrt, da bo prizor v ovalni pisarni bele hiše posnet v Nixonovi predsedniški knjižnici, je padel v vodo teden dni pred snemanjem zaradi umika soglasja. Zato so v naglici našli že izdelano sceno, s katero so snemali serijo Veep, ki pa je bila spravljena že nekaj let in v slabem stanju, tako da so jo popravljali skoraj do dne snemanja.[60]

Post-produkcija[uredi | uredi kodo]

Za montažo je bila odgovorna Jennifer Lame, ki je že imela to vlogo v Nolanovem Tenetu.[6] Z režiserjem sta zaradi hitrega tempa dogajanja v vsakem prizoru preverjala, da se kak lik ne bi izgubil v dogajanju.[36] Za vizualne učinke je poskrbel studio DNEG, ki je ustvaril približno 100 prizorov iz 400 posnetih elementov.[61] tudi z DNEG Nolan pogosto sodeluje, to je bil osmi skupni projekt.[62] Vodja ekipe za vizualne učinke je izjavil, da so v filmu pretežno »nevidni« vizualni učinki, ki so jih ustvarili z domiselno uporabo kamer, ne z računalniško animacijo.[63] Tako je bil denimo prizor eksplozije Trinity v plasteh ustvarjen z digitalnim kompozitiranjem posnetkov resnične eksplozije, posnete z več zornih kotov.[64]

Glasba[uredi | uredi kodo]

Ludwig Göransson je komponiral glasbeno podlago.

Ludwig Göransson je komponiral glasbeno podlago Oppenheimerja, tako kot že za Nolanov prejšnji film Tenet.[6] Skladba je bila prvič predstavljena v napovedniku 8. maja 2023,[65] kasneje pa tudi v ekskluzivnem petminutnem predogledu, ki ga je Universal predvajal 13. julija.[66][67] Osrednja tema glavnega lika je zaigrana na violino; to je predlagal Nolan, da bi ponazoril Oppenheimerjevo anksioznost. Göransson se je strinjal, rekoč, da lahko zaradi odsotnosti prečk v hipu preide iz najbolj romantičnega, krasnega zvoka v nevrotično, srce parajočo grozo.[36]

Izid[uredi | uredi kodo]

Oglaševanje pred izidom[uredi | uredi kodo]

Logotip

Prvi kratek napovednik (»dražilnik«) za Oppenheimer je bil prikazan 28. julija 2022. Vseboval je uro, ki je odštevala sekunde do 16. julija 2023 ob 5:29 zjutraj (MDT), 78. obletnice prve detonacije jedrske bombe. Prvi so ga videli gledalci filma Nak, nato pa je bil objavljen tudi na Universalovih profilih na družbenih omrežjih.[68] Pisec revije Empire je pripomnil, da gre za dober primer Nolanovega sloga z resničnim občutkom teže.[69] Polni napovednik je izšel v dveh različicah decembra 2022 pred kinopredstavami filma Avatar: Pot vode – ena ekskluzivno za dvorane IMAX in druga za vse druge formate. Slednja je bila kasneje dostopna tudi prek spleta.[70][71] Glavni napovednik je bil prvič prikazan maja 2023 med predpremiero filma Varuhi galaksije: 3. dejanje. Nekaj dni kasneje je izšel tudi v širši distribuciji, ob uradnem filmskem plakatu.[72]

Izid v kinematografih[uredi | uredi kodo]

Le Grand Rex v Parizu, kjer se je odvijala svetovna premiera filma.

Oppenheimer je bil premierno predvajan 11. julija 2023 v kinu Le Grand Rex v Parizu,[73] čemur je dva dni kasneje sledila britanska premiera v londonskem Odeon Luxe Leicester Square[74] in 17. julija še ameriška premiera v AMC Lincoln Square v New Yorku.[75] Londonsko in newyorško premiero je nekoliko skazila stavka ameriškega sindikata filmskih ustvarjalcev SAG-AFTRA: v Londonu je nekaj igralcev zgodaj odšlo z dogodka,[74] v New Yorku pa je moral Universal odpovedati sprehod po rdeči preprogi.[75] Predsednica SAG-AFTRA Fran Drescher je kasneje trdila, da so studii ukanili sindikat, da je pristal na dvanajstdnevno podaljšanje roka za pogajanja, da bi lahko nemoteno promoviral načrtovane poletne hite, kot je bil Oppenheimer.[76] Na redni spored kinematografov je Oppenheimer prišel 21. julija 2023 v distribuciji Universal Pictures.[6][77] Poleg standardnega digitalnega formata je bilo izdelanih še nekaj deset izvodov za distribucijo na 70-mm filmskem traku v formatu IMAX (30 kopij), standardnem 70-mm traku (113 kopij) in 35-mm traku (približno 80 kopij).[78]

Na isti dan kot Oppenheimer je izšla še Warner Brosova fantazijska komedija Barbie po istoimenski liniji igrač in medijski franšizi podjetja Mattel, ki je bila prav tako oglaševana kot poletni megahit. Mnogi so špekulirali, da gre za poskus maščevanja, ker je Nolan odšel k Universal Pictures.[79] Vendar pa so zaradi izstopajočega žanrskega kontrasta uporabniki spletnih družbenih omrežij začeli množično ustvarjati meme o različnih ciljnih občinstvih obeh filmov,[80] pa tudi, da bi ju bilo treba gledati skupaj.[81] Trend je dobil ime »Barbenheimer«,[82] kar sta studia spodbujala kot strategijo za privabljanje širše množice občinstva.[83]

Že marca 2022 je Universal ustavil distribucijo svojih filmov v Rusiji kot del bojkota Rusije in Belorusije po ruski invaziji na Ukrajino, hkrati z ostalimi velikimi ameriškimi studii.[84] Kljub temu so nekateri ruski kinematografi predvajali piratske kopije. Rusko ministrstvo za kulturo je izrecno odreklo dovoljenje za predvajanje Oppenheimerja zaradi neskladja s »tradicionalnimi ruskimi duhovnimi vrednotami«.[85] Izid je bil več mesecev zakasnjen na Japonskem, k čemur je verjetno prispevala tudi za Japonce posebej občutljiva tematika.[86] Glavni japonski distributer Toho-Towa se je odpovedal sodelovanju, nakar je pravice prevzel neodvisni distributer Bitters End.[87][88] Na spored japonskih kinematografov je prišel 29. marca 2024.[89]

Klasifikacije in cenzura[uredi | uredi kodo]

Zaradi »nekaj spolnosti, golote in jezika« je Oppenheimer prejel klasifikacijo R (»za ogled v spremstvu odrasle osebe za mlajše od 17 let«), kot prvi tak Nolanov film po Insomnii.[90] Podobno je v Avstraliji prejel klasifikacijo MA 15+ zaradi močnih prizorov seksa in samomora,[91] v Združenem kraljestvu pa klasifikacijo 15, zaradi česar je bil ogled omejen na starejše od 15 let.[92] V nekaterih državah Srednjega Vzhoda in Južne ter Jugovzhodne Azije je Universal razpečeval različico, v kateri so golo telo Florence Pugh zakrili z računalniško generirano črno obleko.[93][94][95]

V Indiji so film izdali s cenzuriranimi vsemi prizori golote, seksa in kajenja, zato je dobil certifikacijo U/A (samo zmerno sporni prizori).[96] Ostal je citat »Zdaj sem postal smrt, uničevalec svetov« iz svetega hindujskega besedila Bhagavad-gita.[97] Indijski minister za informacije in predvajanje Anurag Thakur je oporekal klasifikaciji filma s tako uporabo verza in zahteval cenzuro.[98] Tudi hindujski nacionalisti so ogorčeno zahtevali umik prizora.[99]

Domači kino[uredi | uredi kodo]

Oppenheimer je izšel na nosilcih Ultra HD Blu-ray, Blu-ray in DVD 21. novembra 2023.[100] Naklada Blu-Rayjev je pošla v nekaj dneh, zato je moral Universal angažirati dodatne proizvodne zmogljivosti za popolnitev zalog pred prazniki.[101] Nolan zagovarja fizične nosilce, saj meni, da pretočni servisi dajejo preveč nadzora podjetjem in ogrožajo ohranjanje filma.[102][103] Za pretočni ogled v ZDA je Oppenheimer izšel ekskluzivno na servisu Peacock, v Kanadi pa na Amazon Prime Video 16. februarja 2024.[104][105]

Odziv[uredi | uredi kodo]

Prihodek od kinodvoran[uredi | uredi kodo]

Do 7. marca 2024 je Oppenheimer prinesel 329,2 milijona USD v Združenih državah in Kanadi ter 631,6 milijona na drugih ozemljih, skupno 960,7 milijona.[3][4] S tem je postal drugi najdonosnejši film s klasifikacijo R za Jokerjem (2019).[106][107] Septembra 2023 je prevzel tudi rekord zaslužka za biografski film, ko je presegel Bohemian Rhapsody (2018).[108][109]

V avgustu 2023 je zaradi rivalstva z uspešnejšim Barbie postal še najdonosnejši film v zgodovini, ki ni bil nikoli na vrhu po domačem prihodku, sicer je v šestem vikendu nato prvič presegel Barbie po svetovnem prihodku.[110] Je tudi najdonosnejši film o drugi svetovni vojni, na tej lestvici je presegel prav tako Nolanov film Dunkirk (2017).[111][112][113][114] Uvrstil se je še med pet najdonosnejših izdaj v formatu IMAX z 183 milijoni USD, kar predstavlja približno petino celotnega prihodka.[115] Za 3. novembra je bila napovedan ponoven izid v IMAX kinodvoranah (vključno s šestimi, ki so predvajale 70-mm IMAX trakove), saj so bile ob prvi izdaji vse predstave razprodane.[116]

Združene države Amerike in Kanada[uredi | uredi kodo]

V ZDA in Kanadi je Oppenheimer izšel na isti dan kot Barbie[117] in sprožil fenomen, znan kot »Barbenheimer«. Več desettisoč članov kluba AMC Stubs je prednaročilo vstopnice za ogled obeh na isti dan.[118] Po tem, ko je prinesel 33 milijonov USD na prvi dan predvajanja (to vključuje 10,5 milijona od četrtkovih večernih predpremier), je studio z njim v prvem vikendu zaslužil še 82,5 milijona USD,[119] s čimer ga je presegel le Barbie. To je bil en najuspešnejših otvoritvenih vikendov vseh časov za dramo s klasifikacijo R. Sodeč po demografskih raziskavah sta bili dve tretjini gledalcev moškega spola, tretjina je pripadala starostni skupini 18–34 let. Fenomen »Barbenheimer« je občutno povečal zanimanje za oba konkurenčna filma, ki sta na otvoritveni vikend zabeležila 18,5 milijona ogledov, kar je predstavljalo štiri petine vseh obiskov kinodvoran.[120] Za Oppenheimerja je to pomenilo, da se je uvrstil na tretje mesto lestvice zaslužka v otvoritvenih vikendih za biografske filme (za Kristusovim pasijonom in Ostrostrelcem),[121] od Nolanovih filmov pa je zaostal le za dvema priredbama stripov, drugega in tretjega dela trilogije Temni vitez.[122]

V drugem vikendu je prinesel 46,2 milijona prihodkov (44-% upad), znova na drugem mestu po Barbie.[123][124] V tretjem vikendu ga je ob prihodku 28,7 milijona USD prehitel še novinec Megalodon 2: Predator iz globin.[125] V četrtem vikendu se je z 18,8 milijona USD prihodkov znova povzpel na drugo mesto.[126] V petem in šestem vikendu je prinesel še 10,7 in 9 milijonov USD, skupno več kot 300 milijonov v šestih tednih.[126] Po prejemu 13 nominacij za oskarje je bil v 28. tednu od izida znova uvrščen na spored več kot 2000 kinematografov, kar je pomenilo nov milijon USD zaslužka.[127]

Druga ozemlja[uredi | uredi kodo]

Izven ZDA in Kanade je Oppenheimer prinesel 98 milijonov USD v otvoritvenem koncu tedna.[128] Slovenski kinematografi so zabeležili več kot 13.500 gledalcev v prvem vikendu predvajanja, kar je bilo daleč največ od Nolanovih filmov vključno s filmi iz trilogije Vitez teme.[129] Zaslužek naslednjega vikenda je bil 77,1 milijonov, kar je bil samo petinski upad in Oppenheimer je postal Nolanov najdonosnejši film v 30 državah vključno z Indijo, Saudovo Arabijo in Turčijo.[130] V tretjem vikendu je prinesel 52,8 milijona USD prihodkov[131] in 32 milijonov v četrtem.[132] Tudi v naslednjih tednih je vzdrževal soliden prihodek z 32 in 29,1 milijoni v petem in šestem vikendu.[133][134]

Kritiški odziv[uredi | uredi kodo]

Pohvale kritikov so bili deležni nastopi Cilliana Murphyja, Emily Blunt in Roberta Downeyja Jr., vsi trije so bili nominirani za oskarje.

Film je požel pohvale kritikov.[a] Kritiki so pozitivno ocenili zlasti režijo, igro (posebej Murphyja, Blunt in Downeyja) ter vizualno podobo;[b] mnogi so ga označili za enega najboljših Nolanovih filmov[143][144][145] in filmov leta, po mnenju nekaterih pa je tudi doslej najboljši in najpomembnejši film tega stoletja.[146] Na spletnem agregatorju Rotten Tomatoes, ki povpreči ocene kritikov, je povzet konsenz, da gre za še en Nolanov dosežek, ki prevzame gledalca na račun močne Murphyjeve igre in fenomenalne vizualne podobe. Spletišče je zabeležilo 93 % pozitivnih ocen s povprečno oceno 8,6 od 10.[147] Tudi na sorodnem spletišču Metacritic je izračunano uteženo povprečje 90 %, kar nakazuje na »vsesplošno odobravanje«.[148] Po anketi podjetja CinemaScore so mu gledalci v ameriških kinematografih dali povprečno oceno A na lestvici od A+ do F, po anketi PostTrak pa skupno 93-% pozitivno oceno.[120]

Med recenzenti, ki so ga označili za mojstrovino in mu dali najvišjo možno oceno, so Richard Roeper za Chicago Sun-Times,[149] Siddhant Adlakha za IGN[150] in Matt Zoller Seitz za RogerEbert.com.[151] V bolj kritičnih ocenah je bilo izpostavljeno, da zaradi žongliranja s številnimi motivi v tem zelo zapletenem dogajanju, ki ga predstavlja, izpušča pomembne elemente[152] ter da je čustveno izpraznjen, ker se bolj posveča političnim intrigam kot ljudem (na čelu z glavnim likom).[129]

Oppenheimerja so hvalili tudi drugi filmski ustvarjalci. Oliver Stone ga je denimo označil za klasiko,[153] Paul Schrader za najboljši in najpomembnejši film stoletja,[146] Denis Villeneuve pa za mojstrovino.[154] Tudi Steven Soderbergh ga je pohvalil kot »resničen dosežek«.[155]

Zgodovinska točnost[uredi | uredi kodo]

Truman je res imel portret argentinskega voditelja Joséja de San Martína, ki pa je bil obešen v beli hiši šele leto po sestanku z Oppenheimerjem.[156][157]

Komentatorji so izpostavili zgodovinsko točnost filma, nekateri prizori so dobesedno ponovljeni iz knjige ali po resničnih dogodkih, kot so zabeleženi v drugih virih.[158]

Med pomembnejšimi spremembami je pogovor med Oppenheimerjem in Einsteinom, okrog katerega se vrti velik del filma, a se v resnici ni zgodil.[158] Oppenheimer in Einstein sta prijateljevala,[159] toda Oppenheimer je zaupal svojo skrb glede neustavljive verižne reakcije Arthurju Comptonu, ne Einsteinu.[158] Prizor, v katerem Oppenheimer zastrupi jabolko za svojega profesorja, temelji na Oppenheimerjevem opisu incidenta, ni pa jasno, ali se je res zgodil.[160] Film prikaže, da je v jabolko vbrizgal natrijev cianid, nato pa si je premislil in komaj preprečil, da bi ga pojedel Niels Bohr.[158]

Pri ostalih spremembah gre pretežno za manjše olepšave: resnični Oppenheimer je bil na primer nekoliko manj navdušen nad svojim odkritjem črnih lukenj, saj še ni vedel, kako pomembno je odkritje. Je pa študija res izšla na isti dan kot je Nemčija napadla Poljsko. Med poskusom Trinity je imel Donald Hornig roko na stikalu za izklop, da bi lahko hitreje reagiral, in ne blizu kot v filmu. Truman je označil Oppenheimerja za jokico v pismu Deanu Achesonu eno leto po dogodkih, ne njemu v obraz.[158][161] Kot Strauss pripomni v filmu, se Oppenheimer ni nikoli opravičil, toda resnica je še mračnejša: izognil se je opravičilu tudi ob nekaj priložnostih, ko bi bilo to primerno, denimo med njegovim obiskom Japonske leta 1960.[135] Politolog Scott Sagan je komentiral, da je »obsežnejša tragedija« zaradi Oppenheimerjeve izgube vpliva nad ameriško jedrsko politiko, ki bi lahko omilil kasnejšo jedrsko oboroževalno tekmo s Sovjetsko zvezo, pomembnejša, a manj jasno predstavljena kot znanstvenikova osebna tragedija, a da je sicer film zelo točen za hollywoodsko produkcijo.[162]

Prezrto je bilo delo v drugih laboratorijih projekta Manhattan,[161] večina katerih se je ukvarjala s pridobivanjem radioaktivnega materiala za bombe pod Grovesovim vodstvom.[163] Tudi člani nekaterih drugih ekip, predvsem tiste iz Metalurškega laboratorija v Chicagu, so javno izrazili pomisleke glede uporabe jedrskega orožja proti Japonski.[164] Med vidnejšimi izpuščenimi temami so še tisoči prebivalcev poskusnega območja v Novi Mehiki – večinoma staroselci – ki jih oblasti niso opozorile pred nevarnostjo poskusa. Film daje vtis, da je bilo izbrano območje nenaseljeno.[165]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Oppenheimer je bil že konec leta 2023 omenjen kot eden od favoritov za sezono filmskih nagrad 2024.[166] Napoved se je začela uresničevati s petimi zlatimi globusi, vključno z nagrado za najboljši dramski film, najboljšega režiserja, najboljšega glavnega ter stranskega igralca v dramskem filmu (Murphy in Downey) ter najboljšo izvirno glasbeno spremljavo.[167][168][169] National Board of Review in Ameriški filmski inštitut sta ga uvrstila na lestvico desetih najboljših filmov leta 2023.[170][171]

Film je bil nominiran tudi za trinajst nagrad ameriško-kanadskega združenja Critics' Choice (prejel jih je osem), trinajst nagrad bafta (prejel jih je sedem) in štiri nagrade ceha filmskih in televizijskih igralcev (Screen Actors Guild; prejel je tri).[172][173] Göranssonova kompozicija je bila nagrajena z grammyjem za najboljšo orkestrsko glasbeno podlago vizualnega medija.[174]

Prejel je tudi trinajst nominacij za najpomembnejše nagrade – oskarje za leto 2023, s čimer je postal največkrat nominiran Nolanov film.[175][176][177] Med njimi so nominacije za štiri nagrade od »velikih pet«: za najboljši film, režijo, glavnega igralca in prirejeni scenarij. Na 96. podelitvi je upravičil vlogo favorita na stavnicah in poleg nagrade za najboljši film ustvarjalcem prinesel oskarje za najboljšega režiserja (Nolan), najboljšega igralca (Murphy), najboljšo stransko moško vlogo (Downey Jr.), montažo (Lame), fotografijo (van Hoytema) ter izvirno glasbo (Göransson).[178]

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Pohvale kritikov:[135][136][137][138]
  2. Povzetek več virov:[139][140][141][142]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Oppenheimer (15)«. British Board of Film Classification. 6. julij 2023. Arhivirano iz spletišča dne 6. julija 2023. Pridobljeno 6. julija 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Keegan, Rebecca (14. julij 2023). »'This Can't Be Safe. It's Got to Have Bite': Christopher Nolan and Cast Unleash Oppenheimer«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 15. julija 2023.
  3. 3,0 3,1 »Oppenheimer«. Box Office Mojo. IMDb. Pridobljeno 21. februarja 2024.
  4. 4,0 4,1 »Oppenheimer«. The Numbers. Nash Information Services, LLC. Pridobljeno 21. februarja 2024.
  5. Sandwell, Ian (22. november 2024). »Oppenheimer explained - untangling the dual timelines«. digitalspy.com. Arhivirano iz spletišča dne 20. februarja 2024. Pridobljeno 20. februarja 2024.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Kroll, Justin (8. oktober 2021). »Cillian Murphy Confirmed to Star As J. Robert Oppenheimer In Christopher Nolan's Next Film At Universal, Film Will Bow in July 2023«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 8. oktobra 2021. Pridobljeno 8. oktobra 2021.
  7. Kroll, Justin (20. oktober 2021). »Emily Blunt In Talks To Join Christopher Nolan's Next Film Oppenheimer At Universal«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 2. novembra 2021. Pridobljeno 20. oktobra 2021.
  8. 8,0 8,1 Kroll, Justin (2. november 2021). »Robert Downey Jr. And Matt Damon Latest Stars To Join Christopher Nolan's Oppenheimer«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 2. novembra 2021. Pridobljeno 2. novembra 2021.
  9. 9,0 9,1 9,2 Kit, Borys (9. december 2021). »Florence Pugh, Rami Malek, Benny Safdie Join Christopher Nolan's Oppenheimer (Exclusive)«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 10. decembra 2021. Pridobljeno 9. decembra 2021.
  10. Kroll, Justin (4. januar 2022). »Josh Hartnett Joins Christopher Nolan's Next Film Oppenheimer«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 4. januarja 2022. Pridobljeno 4. januarja 2022.
  11. Francis-Crow, Alana (23. april 2022). »Oppenheimer Set Photos Reveal Casey Affleck Is Cast In New Nolan Movie«. Screen Rant. Arhivirano iz spletišča dne 24. aprila 2022. Pridobljeno 23. aprila 2022.
  12. Grobar, Matt (22. februar 2022). »Christopher Nolan's Oppenheimer Gets First-Look Photo As Kenneth Branagh Joins Cast«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 22. februarja 2022. Pridobljeno 22. februarja 2022.
  13. Kroll, Justin (1. marec 2022). »Oppenheimer: Jason Clarke Joins Christopher Nolan's Next Tentpole At Universal«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 1. marca 2022. Pridobljeno 1. marca 2022.
  14. Kit, Borys (16. februar 2022). »Christopher Nolan's Oppenheimer Adds Halloween Kills, Manifest Actors (Exclusive)«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 16. februarja 2022. Pridobljeno 16. februarja 2022.
  15. Reul, Katie (8. maj 2023). »New 'Oppenheimer' Trailer Reveals a Sad Albert Einstein, Florence Pugh, Robert Downey Jr. and More in Christopher Nolan's Star-Studded Movie«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 8. maja 2023. Pridobljeno 8. maja 2023.
  16. Grobar, Matt (2. marec 2022). »Christopher Nolan's Oppenheimer Adds James D'Arcy & Michael Angarano«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 3. marca 2022. Pridobljeno 2. marca 2022.
  17. Couch, Aaron (25. februar 2022). »David Dastmalchian Reuniting With Christopher Nolan for Oppenheimer (Exclusive)«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 25. februarja 2022. Pridobljeno 25. februarja 2022.
  18. Kit, Borys (7. februar 2022). »Dane DeHaan Joins Christopher Nolan's Oppenheimer (Exclusive)«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 7. februarja 2022. Pridobljeno 7. februarja 2022.
  19. 19,0 19,1 19,2 Kit, Borys (22. februar 2022). »Oppenheimer: Alden Ehrenreich, David Krumholtz Join Christopher Nolan Drama (Exclusive)«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 22. februarja 2022. Pridobljeno 22. februarja 2022.
  20. Remley, Hilary (22. februar 2022). »Ironheart Adds Alden Ehrenreich to Marvel Disney+ Series«. Collider. Arhivirano iz spletišča dne 21. julija 2022. Pridobljeno 21. julija 2022.
  21. Couch, Aaron (23. marec 2022). »Oppenheimer Enlists Tony Goldwyn (Exclusive)«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 23. maja 2022. Pridobljeno 23. marca 2022.
  22. »Oppenheimer Production Information Approved« (tiskovna objava). Universal Pictures Publicity. 21. junij 2023. Arhivirano iz spletišča dne 10. julija 2023. Pridobljeno 10. julija 2023.
  23. Vivarelli, Nick (20. junij 2023). »House of the Dragon Star Jefferson Hall Set for Emirati Director Nayla Al Khaja's Debut Three – Global Bulletin«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 29. junija 2023. Pridobljeno 10. julija 2023.
  24. Grobar, Matt (16. februar 2022). »Oppenheimer: Matthew Modine Joins Christopher Nolan's Film For Universal«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 16. februarja 2022. Pridobljeno 16. februarja 2022.
  25. Ntim, Zac (1. avgust 2023). »Oliver Stone Says He Once Turned Down An Oppenheimer Film Project & Calls Christopher Nolan's Film A "Classic"«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 31. avgusta 2023. Pridobljeno 31. avgusta 2023.
  26. 26,0 26,1 Amsden, David (18. julij 2023). »Oppenheimer's big screen odyssey: The man, the book and the film's 50-year journey«. Los Angeles Times. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 19. julija 2023.
  27. 27,0 27,1 27,2 27,3 27,4 27,5 Overbye, Dennis (20. julij 2023). »Christopher Nolan and the Contradictions of J. Robert Oppenheimer«. The New York Times. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 20. julija 2023.
  28. 28,0 28,1 28,2 28,3 Collin, Robbie (14. julij 2023). »Oppenheimer director Christopher Nolan: 'Not worried about a nuclear holocaust? You should be'«. The Daily Telegraph. Arhivirano iz spletišča dne 14. julija 2023. Pridobljeno 14. julija 2023.
  29. Boone, John (7. december 2020). »Christopher Nolan Reflects on Tenet Release, Reacts to Warner Bros./HBO Max Deal (Exclusive)«. Entertainment Tonight. Arhivirano iz spletišča dne 9. oktobra 2021. Pridobljeno 9. oktobra 2021.
  30. Kit, Borys (9. september 2021). »Sony, Universal Among Studios Vying for New Christopher Nolan Movie«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 11. septembra 2021. Pridobljeno 10. septembra 2021.
  31. 31,0 31,1 31,2 Kit, Borys (15. september 2021). »Inside the Studios' (And Apple's) Frenzy to Get Christopher Nolan's Next Film«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 15. septembra 2021. Pridobljeno 15. septembra 2021.
  32. Fleming, Mike Jr. (9. september 2021). »Christopher Nolan Bombshell: Director Talking To Multiple Studios On Film He'll Direct About J. Robert Oppenheimer & Development Of The A-Bomb In WWII«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 10. septembra 2021. Pridobljeno 10. septembra 2021.
  33. Keegan, Rebecca (14. julij 2023). »"This Can't Be Safe. It's Got to Have Bite": Christopher Nolan and Cast Unleash 'Oppenheimer'«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 23. julija 2023.
  34. Lang, Brent (8. november 2023). »Christopher Nolan on Turning 'Oppenheimer' Into a Near-$1 Billion Hit — And What's Next«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 11. novembra 2023. Pridobljeno 12. novembra 2023.
  35. Fleming, Mike Jr. (14. september 2021). »Christopher Nolan Chooses Universal Pictures For His Film About J. Robert Oppenheimer & The A-Bomb«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 14. septembra 2021. Pridobljeno 14. septembra 2021.
  36. 36,0 36,1 36,2 36,3 36,4 36,5 Ebiri, Bilge (17. julij 2023). »An Action Movie About Scientists Talking«. Vulture. Arhivirano iz spletišča dne 21. julija 2023. Pridobljeno 20. julija 2023.
  37. Bird, Kai (18. februar 2024). »Guest Essay: J. Robert Oppenheimer Biographer on the Nearly Impossible Adaptation«. The Hollywood Reporter (v ameriški angleščini). Arhivirano iz spletišča dne 18. februarja 2024. Pridobljeno 18. februarja 2024.
  38. Collis, Clark (11. julij 2023). »Why Christopher Nolan wrote Oppenheimer script in the first person«. Entertainment Weekly. Arhivirano iz spletišča dne 12. julija 2023. Pridobljeno 12. julija 2023.
  39. 39,0 39,1 Grimes, Christopher (21. julij 2023). »Director Christopher Nolan: 'Oppenheimer is absolutely a cautionary tale'«. Financial Times. Arhivirano iz spletišča dne 21. julija 2023. Pridobljeno 21. julija 2023.
  40. Maytum, Matt (19. maj 2023). »Christopher Nolan explains why Oppenheimer switches between black-and-white and color«. Total Film. GamesRadar+. Arhivirano iz spletišča dne 19. maja 2023. Pridobljeno 12. julija 2023.
  41. Butcher, Sophie (6. maj 2023). »Christopher Nolan On Visualising Physics In Oppenheimer's Head: 'We've Gotta See The Atoms Moving' – Exclusive«. Empire. Arhivirano iz spletišča dne 20. junija 2023. Pridobljeno 20. junija 2023.
  42. 42,0 42,1 Ebiri, Bilge (21. julij 2023). »The 'Troubling Reverberations' at the End of Oppenheimer, Explained«. Vulture. Arhivirano iz spletišča dne 21. julija 2023. Pridobljeno 21. julija 2023.
  43. Maytum, Matt (26. maj 2023). »Christopher Nolan confirms Oppenheimer is his longest film yet«. Total Film. GamesRadar+. Arhivirano iz spletišča dne 20. maja 2023. Pridobljeno 12. julija 2023.
  44. Guerrasio, Jason (18. julij 2023). »Christopher Nolan feels brand new«. Insider. Arhivirano iz spletišča dne 18. julija 2023. Pridobljeno 19. julija 2023.
  45. Cumming, Ed (20. februar 2022). »'It's the end of a big adventure': Cillian Murphy bids farewell to Peaky Blinders«. The Guardian. Arhivirano iz spletišča dne 20. februarja 2022. Pridobljeno 21. februarja 2022.
  46. 46,0 46,1 Sharf, Zack (24. julij 2023). »'Oppenheimer': Robert Downey Jr. Says Cillian Murphy Made the Greatest 'Sacrifice by a Lead Actor' He's Ever Seen in His 53-Year Career«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 24. julija 2023. Pridobljeno 26. julija 2023.
  47. Kit, Borys (22. marec 2022). »Oppenheimer: Alex Wolff Joins All-Star Cast of Christopher Nolan Drama (Exclusive)«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 27. marca 2022. Pridobljeno 22. marca 2022.
  48. 48,0 48,1 Collis, Clark (19. julij 2023). »Yes, Christopher Nolan really prints his scripts on red paper — just ask Robert Downey Jr«. Entertainment Weekly. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 21. julija 2023.
  49. Lang, Brent (20. julij 2022). »Inside Movie Stars' Salaries: Joaquin Phoenix Nabs $20M for Joker 2, Tom Cruise Heads to Over $100M and More«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2022. Pridobljeno 21. julija 2022.
  50. Collis, Clark (17. julij 2023). »Matt Damon told his wife he would take a break — unless Christopher Nolan called«. Entertainment Weekly. Arhivirano iz spletišča dne 21. julija 2023. Pridobljeno 21. julija 2023.
  51. O'Connell, Sean (24. julij 2023). »What Christopher Nolan Has to Say About Michael Caine's Involvement in Oppenheimer«. Cinemablend. Arhivirano iz spletišča dne 28. julija 2023. Pridobljeno 28. julija 2023.
  52. Gomez, Adrian (29. januar 2022). »Oppenheimer to film in New Mexico this year«. Albuquerque Journal. Arhivirano iz spletišča dne 26. januarja 2022. Pridobljeno 30. januarja 2022.
  53. Tashji, Michael (30. januar 2022). »Hundreds turn out for Oppenheimer casting call«. The Santa Fe New Mexican. Arhivirano iz spletišča dne 31. januarja 2022. Pridobljeno 14. februarja 2022.
  54. Vitu, Teya (3. februar 2022). »Two more movie shoots come to New Mexico; Oppenheimer calls for more extras«. The Santa Fe New Mexican. Arhivirano iz spletišča dne 4. februarja 2022. Pridobljeno 4. februarja 2022.
  55. 55,0 55,1 55,2 55,3 Yuan, Jada (19. julij 2023). »Inside Christopher Nolan's 57-day race to shoot 'Oppenheimer'«. The Washington Post. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 1. avgusta 2023.
  56. 56,0 56,1 56,2 56,3 Sharf, Zack (29. avgust 2023). »Christopher Nolan Cut 30 'Oppenheimer' Filming Days in Order to Free Up Money for Sets, Production Designer Calls It 'The Most Incredible Thing«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 29. avgusta 2023. Pridobljeno 30. avgusta 2023.
  57. 57,0 57,1 Gomez, Adrian (20. julij 2023). »Production designer Ruth De Jong transported New Mexico back to the 1940s in 'Oppenheimer'«. Albuquerque Journal. Arhivirano iz spletišča dne 22. oktobra 2023. Pridobljeno 22. oktobra 2023.
  58. Kifer, Andy (10. julij 2023). »Behind 'Oppenheimer,' a Prizewinning Biography 25 Years in the Making«. The New York Times. Arhivirano iz spletišča dne 10. julija 2023. Pridobljeno 19. julija 2023.
  59. Grater, Tom (1. april 2022). »Gary Oldman Says He Is Appearing In One Scene In Christopher Nolan's Oppenheimer«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 23. maja 2022. Pridobljeno 1. aprila 2022.
  60. Weiss, Josh (17. november 2023). »Did Oppenheimer's Oval Office Look Familiar? How Nolan Biopic Borrowed Veep Set in Last Minute Save«. NBC. Pridobljeno 1. marca 2024.
  61. »Oppenheimer Contains Only 100 VFX Shots«. YMCinema. 31. julij 2023. Arhivirano iz spletišča dne 4. avgusta 2023. Pridobljeno 4. avgusta 2023.
  62. Tangcay, Jazz (21. julij 2022). »Christopher Nolan Reunites With VFX Studio DNEG for Oppenheimer, Their Eighth Movie Together«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2022. Pridobljeno 21. julija 2022.
  63. Giardina, Carolyn (23. avgust 2023). »No VFX in 'Oppenheimer'? "Clearly Not True" Says Film's Oscar-Winning VFX Supervisor«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 26. septembra 2023. Pridobljeno 27. septembra 2023.
  64. Ganesh, Bala (6. julij 2023). »How Christopher Nolan Recreated Oppenheimer's Nuclear Bomb Explosion Without CGI«. Movieweb. Arhivirano iz spletišča dne 22. julija 2023. Pridobljeno 23. julija 2023.
  65. Reul, Katie (8. maj 2023). »New 'Oppenheimer' Trailer Reveals a Sad Albert Einstein, Florence Pugh, Robert Downey Jr. and More in Christopher Nolan's Star-Studded Movie«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 8. maja 2023. Pridobljeno 8. maja 2023.
  66. Remley, Hilary (13. julij 2023). »'Oppenheimer': 5-Minute Video Highlights the IMAX-Shot Epic & Ludwig Göransson's Score«. Collider. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 14. julija 2023.
  67. @OppenheimerFilm (13. julij 2023). »The exclusive five-minute Opening Look, edited by the film's editor Jennifer Lame, reveals new scenes, images and sounds from the IMAX®-shot epic thriller and features the film's breathtaking score by Academy Award® winner Ludwig Göransson« (Tweet) – prek Twitterja.
  68. Parham, Lee (28. julij 2022). »Link Tank: First Oppenheimer Trailer is a Countdown Clock«. Den of Geek. Arhivirano iz spletišča dne 18. avgusta 2022. Pridobljeno 17. avgusta 2022.
  69. »Christopher Nolan's Oppenheimer Teaser Trailer Debuts Online«. Empire. 28. julij 2022. Arhivirano iz spletišča dne 9. maja 2023. Pridobljeno 9. maja 2023.
  70. »Nolan to debut 'Oppenheimer' IMAX trailer with 'Avatar 2'«. The Washington Post. 13. december 2022. ISSN 0190-8286. Pridobljeno 28. julija 2023.
  71. Reul, Katie (19. december 2022). »'Oppenheimer' Trailer Unveils Christopher Nolan's Atomic Bomb Thriller«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 23. marca 2023. Pridobljeno 28. julija 2023.
  72. Leston, Ryan (8. maj 2023). »Christopher Nolan's Oppenheimer Gets Lengthy New Trailer«. IGN. Arhivirano iz spletišča dne 9. maja 2023. Pridobljeno 9. maja 2023.
  73. Lang, Robert (11. julij 2023). »'Oppenheimer' Red Carpet Photos: Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr & Christopher Nolan At Paris Premiere«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 11. julija 2023.
  74. 74,0 74,1 »Oppenheimer: Cillian Murphy, Matt Damon and Emily Blunt at London movie premiere«. BBC News. 13. julij 2023. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 15. julija 2023.
  75. 75,0 75,1 Sharf, Zack (14. julij 2023). »'Oppenheimer' U.S. Premiere Cancels Red Carpet Amid SAG-AFTRA Strike, but the Film Will Still Screen«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 18. julija 2023. Pridobljeno 15. julija 2023.
  76. White, Peter (14. julij 2023). »Fran Drescher Mobbed On SAG-AFTRA Picket Lines, Says Studios Are "Doing Bad Things To Good People"«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 15. julija 2023. Pridobljeno 22. julija 2023.
  77. Lawrence, Gregory (8. oktober 2021). »Christopher Nolan's New Movie Oppenheimer Sets 2023 Release Date«. Collider. Arhivirano iz spletišča dne 8. oktobra 2021. Pridobljeno 9. oktobra 2021.
  78. »Where to see "Oppenheimer" in the Splendour of Glorious 7OMM«. in70mm.com. Arhivirano iz spletišča dne 3. junija 2023. Pridobljeno 3. junija 2023.
  79. »This is the ideal viewing order for the 'Barbenheimer' double feature«. NPR. Arhivirano iz spletišča dne 22. julija 2023. Pridobljeno 31. julija 2023.
  80. Frank, Jason P. (29. junij 2023). »Barbenheimer Memes Are Blowing Up«. Vulture. Arhivirano iz spletišča dne 3. julija 2023. Pridobljeno 11. avgusta 2023.
  81. Ankers-Range, Adele (30. junij 2023). »The Internet Embraces 'Barbenheimer' With Memes, Mashups, and More«. IGN. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. julija 2023. Pridobljeno 11. avgusta 2023..
  82. Moses, Claire (28. junij 2023). »Mark Your Calendars: 'Barbenheimer' Is Coming«. The New York Times. Arhivirano iz spletišča dne 30. junija 2023. Pridobljeno 2. julija 2023.
  83. Gleiberman, Owen (23. julij 2023). »The Real Meaning of 'Barbenheimer': If You Build Exciting Movies, They Will Come«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 24. julija 2023. Pridobljeno 26. septembra 2023.
  84. D'Alessandro, Anthony (1. marec 2022). »Universal Pauses Theatrical Releases In Russia«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 3. marca 2022. Pridobljeno 8. avgusta 2023.
  85. McCurdy, Will (27. september 2023). »'They see Hollywood movies as a right': the Russians breaking the law to watch Barbie«. The Guardian. Arhivirano iz spletišča dne 27. septembra 2023. Pridobljeno 10. novembra 2023.
  86. Rubin, Rebecca (29. junij 2023). »Will Christoper Nolan's 'Oppenheimer' Get a Theatrical Release in Japan?«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 29. junija 2023. Pridobljeno 9. avgusta 2023.
  87. Tartaglione, Nancy (6. december 2023). »'Oppenheimer' Confirmed For Theatrical Release In Japan«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 7. decembra 2023. Pridobljeno 7. decembra 2023.
  88. Frater, Patrick (7. december 2023). »'Oppenheimer' to Release in Japan Through Indie Distributor Bitters End«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 7. decembra 2023. Pridobljeno 7. decembra 2023.
  89. Kuhn, Anthony (29. marec 2024). »'Oppenheimer' finally premieres in Japan to mixed reactions and high emotions«. NPR. Pridobljeno 30. marca 2024.
  90. Sharf, Zack (1. junij 2023). »Oppenheimer Earns R Rating, Imax Film Prints Are 11 Miles Long and Weigh 600 Pounds«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 1. junija 2023. Pridobljeno 2. junija 2023.
  91. »Oppenheimer«. Australian Classification Board. Arhivirano iz spletišča dne 31. julija 2023. Pridobljeno 31. julija 2023.
  92. »Oppenheimer«. British Board of Film Classification. Arhivirano iz spletišča dne 6. julija 2023. Pridobljeno 28. avgusta 2023.
  93. Rubin, Rebecca (24. julij 2023). »Florence Pugh's Nude Scene in 'Oppenheimer' Covered Up by CGI Black Dress in India and Middle East«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 26. julija 2023. Pridobljeno 26. julija 2023.
  94. Ritman, Alex (25. julij 2023). »Topless Florence Pugh Scene in 'Oppenheimer' Digitally Censored (With a CGI Black Dress) in Middle East, India«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 26. julija 2023. Pridobljeno 26. julija 2023.
  95. Smith, Ryan (24. julij 2023). »Florence Pugh 'Oppenheimer' nude scenes censored in absolutely bizarre way«. Newsweek. Arhivirano iz spletišča dne 25. julija 2023. Pridobljeno 25. julija 2023.
  96. Mathur, Moulik (21. julij 2023). »Oppenheimer Opted for Self-Censorship in India but Runtime Remains the Same«. IGN. Arhivirano iz spletišča dne 24. julija 2023. Pridobljeno 24. julija 2023.
  97. Ramachandran, Naman (23. julij 2023). »'Oppenheimer' Sacred Text Reading Sex Scene Raises Hackles in India: 'This is a Direct Assault on Religious Beliefs of a Billion Tolerant Hindus'«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 24. julija 2023. Pridobljeno 24. julija 2023.
  98. Sharma, Akhilesh (24. julij 2023). Kumar, Akhil (ur.). »Upset At Bhagavad Gita Mention In 'Oppenheimer' Sex Scene, Minister Demand Cuts«. NDTV. Arhivirano iz spletišča dne 24. julija 2023. Pridobljeno 25. julija 2023.
  99. Mogul, Rhea (24. julij 2023). »Sex scene with Cillian Murphy and Florence Pugh in 'Oppenheimer' becomes latest target of India's Hindu nationalists«. CNN. Arhivirano iz spletišča dne 24. julija 2023. Pridobljeno 24. julija 2023.
  100. Moreau, Jordan (17. oktober 2023). »'Oppenheimer' Sets Digital Release, 4K Blu-Ray With Over 3 Hours of Special Features«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 17. oktobra 2023. Pridobljeno 17. oktobra 2023.
  101. Hayes, Dade (28. november 2023). »Universal "Working To Replenish" Sold-Out Stock Of 'Oppenheimer' 4K Discs In Time For Holidays«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 29. novembra 2023. Pridobljeno 29. novembra 2023.
  102. Sharf, Zack (14. november 2023). »Christopher Nolan Says Buy 'Oppenheimer' on Blu-ray 'So No Evil Streaming Service Can Come Steal It From You': 'We Put a Lot of Care' Into Home Release«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 27. novembra 2023. Pridobljeno 29. novembra 2023.
  103. McCormack, Olivia (17. november 2023). »Christopher Nolan talks streaming, actors and "Oppenheimer"«. The Washington Post. ISSN 0190-8286. Arhivirano iz spletišča dne 20. novembra 2023. Pridobljeno 29. novembra 2023.
  104. Weprin, Alex (12. januar 2024). »Oppenheimer Gets Peacock Release Date as Streamer Licenses Other Christopher Nolan Films«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 13. januarja 2024. Pridobljeno 14. januarja 2024.
  105. »'Oppenheimer' streaming on Prime Video Canada in February«. Home with Brian. 10. januar 2024. Arhivirano iz spletišča dne 19. januarja 2024. Pridobljeno 19. januarja 2024.
  106. »Top 2023 Movies at the Worldwide Box Office«. The Numbers. Pridobljeno 6. avgusta 2023.
  107. »'Oppenheimer' Passes 'Deadpool 2' to Become Second-Biggest R-Rated Movie in Global Box Office History«. Collider. 2. september 2023. Arhivirano iz spletišča dne 7. septembra 2023. Pridobljeno 11. septembra 2023.
  108. Pulver, Andrew (18. september 2023). »Oppenheimer overtakes Bohemian Rhapsody to become biggest biopic of all time«. The Guardian. ISSN 0261-3077. Arhivirano iz spletišča dne 18. septembra 2023. Pridobljeno 19. septembra 2023.
  109. McPherson, Chris (16. september 2023). »'Oppenheimer' Will Surpass 'Bohemian Rhapsody' to Become Highest-Grossing Biopic Ever«. Collider. Arhivirano iz spletišča dne 17. septembra 2023. Pridobljeno 17. septembra 2023.
  110. Starkey, Adam (30. avgust 2023). »'Oppenheimer' beats 'Barbie' at global box office for first time«. NME. Arhivirano iz spletišča dne 30. avgusta 2023. Pridobljeno 30. avgusta 2023.
  111. Hirwani, Peony (8. avgust 2023). »Oppenheimer becomes highest-grossing WWII film of all time«. The Independent. Arhivirano iz spletišča dne 11. avgusta 2023. Pridobljeno 10. avgusta 2023.
  112. »Box office record: 'Oppenheimer' beats 'Sing' as highest-grossing movie to never be number one«. Gold Derby. 19. avgust 2023. Arhivirano iz spletišča dne 27. avgusta 2023. Pridobljeno 27. avgusta 2023.
  113. McPherson, Chris (16. avgust 2023). »'Oppenheimer' Poised to Become Highest-Grossing Movie in Domestic History To Never Top Box Office«. Collider. Arhivirano iz spletišča dne 16. avgusta 2023. Pridobljeno 17. avgusta 2023.
  114. »'Oppenheimer' sets unique box office record«. NME. 18. avgust 2023. Arhivirano iz spletišča dne 27. avgusta 2023. Pridobljeno 27. avgusta 2023.
  115. »Christopher Nolan's Oppenheimer becomes top 5 IMAX movie of all time, joins Avengers Endgame, Avatar«. WION. 22. avgust 2023. Arhivirano iz spletišča dne 3. septembra 2023. Pridobljeno 27. avgusta 2023.
  116. »Christopher Nolan's 'Oppenheimer' Sets Imax Re-Release After Huge $183 Million Summer Run«. Variety. 31. oktober 2023. Arhivirano iz spletišča dne 31. oktobra 2023. Pridobljeno 1. novembra 2023.
  117. D'Alessandro, Anthony (18. julij 2023). »'Barbie' & 'Oppenheimer' To Rattle The Globe With Combined $260M+ Opening – Box Office Preview«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 18. julija 2023. Pridobljeno 18. julija 2023.
  118. Fuster, Jeremy (17. julij 2023). »AMC Says 'Barbie,' 'Oppenheimer' Double-Feature Ticket Sales Have Doubled in Past Week«. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 17. julija 2023.
  119. Klein, Brennan (29. julij 2023). »Oppenheimer Box Office Overtakes More Christopher Nolan Movies In Just 10 Days«. Screen Rant. Arhivirano iz spletišča dne 29. julija 2023. Pridobljeno 29. julija 2023.
  120. 120,0 120,1 D'Alessandro, Anthony (23. julij 2023). »'Barbie' Still Gorgeous With Best YTD $155M Opening; 'Oppenheimer' Ticking To $80M+ In Incredible $300M+ U.S. Box Office Weekend – Sunday AM Update«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 21. julija 2023. Pridobljeno 9. marca 2024.
  121. D'Alessandro, Anthony (23. julij 2023). »'Barbie' & 'Oppenheimer': A Rundown Of All The Box Office Records Broken«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 23. julija 2023. Pridobljeno 23. julija 2023.
  122. »Oppenheimer Box Office Opening Is Bigger Than Inception, Interstellar, & All But 3 Nolan Movies«. ScreenRant. 23. julij 2023. Arhivirano iz spletišča dne 23. julija 2023. Pridobljeno 23. julija 2023.
  123. D'Alessandro, Anthony (30. julij 2023). »'Barbie', 'Oppenheimer' & 'Haunted Mansion' Fuel Record Final Weekend In July With $217M+: How Long Does This Box Office Boom Last As Strikes Continue? – Update«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 29. julija 2023. Pridobljeno 30. julija 2023.
  124. Rubin, Rebecca (30. julij 2023). »Box Office: 'Barbie' Scores Massive $93 Million, 'Oppenheimer' Adds Huge $46 Million in Second Weekends«. Variety. Arhivirano iz spletišča dne 30. julija 2023. Pridobljeno 30. julija 2023.
  125. D'Alessandro, Anthony (6. avgust 2023). »2023 Domestic Box Office Surges Past $6 Billion This Weekend Due To 'Barbie', 'Oppenheimer', 'Turtles' & 'Meg 2' As Strikes Continue – Sunday Update«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 5. avgusta 2023. Pridobljeno 6. avgusta 2023.
  126. 126,0 126,1 »Oppenheimer (2023) – Financial Information«. The Numbers. Arhivirano iz spletišča dne 30. avgusta 2023. Pridobljeno 30. avgusta 2023.
  127. D'Alessandro, Anthony (28. januar 2024). »'The Beekeeper' Looks To Sting 'Mean Girls' During Woeful Weekend Without Wide Releases; How 'Barbenheimer' & Oscar Best Pic Noms Fared – Sunday Box Office Update«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 27. januarja 2024. Pridobljeno 28. januarja 2024.
  128. Tartaglione, Nancy (24. julij 2023). »'Barbie' An Even Bigger Knockout With $356M+ Global Bow, 'Oppenheimer' Increases Genius To $180M+ WW Launch – International Box Office Actuals Update«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 26. julija 2023. Pridobljeno 24. julija 2023.
  129. 129,0 129,1 Jurc, Ana (25. julij 2023). »Oppenheimer«. MMC RTV-SLO. Pridobljeno 9. marca 2024.
  130. Tartaglione, Nancy. »'Barbie' Pirouettes To Powerhouse $775M Global; 'Oppenheimer' A Phenom At $400M WW – International Box Office«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 31. julija 2023. Pridobljeno 30. julija 2023.
  131. Tartaglione, Nancy (7. avgust 2023). »'Barbie' & 'Oppenheimer' Reach Major Milestones, 'Meg 2' Chomps On $142M Global Debut; Disney Tops $4B WW For The Year So Far – International Box Office«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 12. avgusta 2023. Pridobljeno 7. avgusta 2023.
  132. Tartaglione, Nancy. »'Barbie' Sails Past $1.18B Global, 'Oppenheimer' Closing In On $650M, 'Meg 2' Tops $250M & 'Gran Turismo' Starts Early Overseas Engines – International Box Office«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 31. julija 2023. Pridobljeno 13. avgusta 2023.
  133. Tartaglione, Nancy (20. avgust 2023). »'Oppenheimer' Rises To $718M Global, 'Barbie' Basks In $1.28B, 'Meg 2' Chomps Past $300M; 'Blue Beetle' Scurries To $18M Overseas Start – International Box Office«. Deadline Hollywood. Arhivirano iz spletišča dne 20. avgusta 2023. Pridobljeno 20. avgusta 2023.
  134. Tartaglione, Nancy (27. avgust 2023). »'Barbie' Reaches $1.34B, Will Become WB's Biggest Movie Ever Worldwide On Monday; 'Oppenheimer' Nears $800M Global – International Box Office«. Deadline. Arhivirano iz spletišča dne 28. avgusta 2023. Pridobljeno 28. avgusta 2023.
  135. 135,0 135,1 Chang, Justin (11. avgust 2023). »'Oppenheimer' doesn't show us Hiroshima and Nagasaki. That's an act of rigor, not erasure«. Los Angeles Times. Arhivirano iz spletišča dne 23. avgusta 2023. Pridobljeno 23. avgusta 2023.
  136. »'Barbenheimer' box office shows audiences want more movies without a Jedi or superhero«. Fortune. 25. julij 2023. Arhivirano iz spletišča dne 2. avgusta 2023. Pridobljeno 15. oktobra 2023.
  137. Bentz, Adam (19. september 2023). »Oppenheimer's Box Office Success Hailed By Denis Villeneuve & Paul Thomas Anderson«. Screen Rant. Arhivirano iz spletišča dne 29. septembra 2023. Pridobljeno 15. oktobra 2023.
  138. McPherson, Chris (28. julij 2023). »'Barbenheimer' Set for Biggest Second Weekend Presales of All Time«. Collider. Arhivirano iz spletišča dne 31. julija 2023. Pridobljeno 15. oktobra 2023.
  139. »Oppenheimer First Reviews: Breathtaking, Ballsy, and One of the Best Biopics Ever Made«. Rotten Tomatoes. Arhivirano iz spletišča dne 19. julija 2023. Pridobljeno 20. julija 2023.
  140. Couch, Aaron (11. julij 2023). »'Oppenheimer': First Reactions After Paris Premiere«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 22. julija 2023. Pridobljeno 23. julija 2023.
  141. McPherson, Chris (8. avgust 2023). »Christopher Nolan's 'Oppenheimer' Screenplay Is Selling Out«. Collider. Arhivirano iz spletišča dne 29. avgusta 2023. Pridobljeno 27. septembra 2023.
  142. Wilkes, Emma (24. julij 2023). »The battle of Barbenheimer – which film came out on top?«. Rolling Stone UK. Arhivirano iz spletišča dne 5. avgusta 2023. Pridobljeno 27. septembra 2023.
  143. Lee, Benjamin (12. julij 2023). »'A spectacular achievement': first reactions praise Oppenheimer«. The Guardian. ISSN 0261-3077. Arhivirano iz spletišča dne 20. septembra 2023. Pridobljeno 27. septembra 2023.
  144. »"Oppenheimer" Review Round-Up: One of the Best Biopics Ever Made«. Motion Picture Association. 20. julij 2023. Arhivirano iz spletišča dne 27. septembra 2023. Pridobljeno 27. septembra 2023.
  145. Dubey, Nivedita (20. julij 2023). »Oppenheimer's Rotten Tomatoes Score Is Christopher Nolan's Best«. Comic Book Resources. Arhivirano iz spletišča dne 24. septembra 2023. Pridobljeno 27. septembra 2023.
  146. 146,0 146,1 Sharf, Zack (18. julij 2023). »'Oppenheimer' Is the 'Best' and 'Most Important Film of This Century,' Raves Paul Schrader: 'This One Blows the Door Off the Hinges'«. Variety (v ameriški angleščini). Arhivirano iz spletišča dne 18. januarja 2024. Pridobljeno 10. marca 2024.
  147. »Oppenheimer«. Rotten Tomatoes. Pridobljeno 10. marca 2024.
  148. »Oppenheimer«. Metacritic. Pridobljeno 10. marca 2024.
  149. Roeper, Richard (19. julij 2023). »'Oppenheimer' a momentous achievement, at times pensive, at times explosive«. Chicago Sun-Times. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 20. julija 2023.
  150. Adlakha, Siddhant (19. julij 2023). »Oppenheimer Review«. IGN. Arhivirano iz spletišča dne 28. julija 2023. Pridobljeno 29. julija 2023.
  151. Zoller Seitz, Matt. »Oppenheimer movie review & film summary«. RogerEbert.com. Arhivirano iz spletišča dne 20. julija 2023. Pridobljeno 21. julija 2023.
  152. Lowry, Brian (20. julij 2023). »'Oppenheimer' unleashes Christopher Nolan on the 'father' of the atomic bomb«. CNN. Arhivirano iz spletišča dne 21. julija 2023. Pridobljeno 21. julija 2023.
  153. Sharf, Zack (1. avgust 2023). »Oliver Stone Turned Down an Oppenheimer Movie, Calls Christopher Nolan's Film a 'Classic' He 'Never Believed Could Be Made in This Climate'«. Variety (v ameriški angleščini). Arhivirano iz spletišča dne 17. januarja 2024. Pridobljeno 17. januarja 2024.
  154. Bahr, Lindsay (19. september 2023). »For filmmakers, 'Oppenheimer's' $900M-plus haul is an important moment for Hollywood and theaters«. Associated Press (v ameriški angleščini). Arhivirano iz spletišča dne 19. januarja 2024. Pridobljeno 18. januarja 2024.
  155. Stern, Marlow (7. avgust 2023). »Steven Soderbergh Talks Helping Christopher Nolan and Eating the Rich«. Rolling Stone (v ameriški angleščini). Arhivirano iz spletišča dne 7. septembra 2023. Pridobljeno 18. januarja 2024.
  156. »Oscar Ivanissevich and President Truman View Painting of General San Martin, a Gift from Argentina«. Harry S. Truman Presidential Library and Museum. Arhivirano iz spletišča dne 14. avgusta 2023. Pridobljeno 8. decembra 2023.
  157. Wille, Germán (24. julij 2023). »¿Error de fechas? La historia detrás del prócer argentino que aparece en la película Oppenheimer« [Date error? The story behind the Argentine hero who appears in the film Oppenheimer]. La Nación (v španščini). Arhivirano iz spletišča dne 2. decembra 2023. Pridobljeno 8. decembra 2023.
  158. 158,0 158,1 158,2 158,3 158,4 Jones, Nate (25. julij 2023). »What's Fact and What's Fiction in Oppenheimer?«. Vulture. Arhivirano iz spletišča dne 7. avgusta 2023. Pridobljeno 17. avgusta 2023.
  159. Schweber, Silvan S. (2008). Einstein and Oppenheimer: The Meaning of Genius. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. str. 265–274. ISBN 978-0-674-04335-0. Arhivirano iz spletišča dne 10. septembra 2023. Pridobljeno 7. septembra 2023.
  160. Chilton, Louis (28. julij 2023). »'A serious accusation': Did Oppenheimer's apple-poisoning incident really happen? It's complicated«. The Independent. Arhivirano iz spletišča dne 26. avgusta 2023. Pridobljeno 26. avgusta 2023.
  161. 161,0 161,1 Diaz-Maurin, François (28. julij 2023). »A Manhattan Project historian comments on 'Oppenheimer'«. Bulletin of the Atomic Scientists. Arhivirano iz spletišča dne 6. avgusta 2023. Pridobljeno 19. avgusta 2023.
  162. De Witte, Melissa (26. julij 2023). »Oppenheimer and the pursuit of nuclear disarmament«. Stanford News. Arhivirano iz spletišča dne 13. septembra 2023. Pridobljeno 16. septembra 2023.
  163. Gilinsky, Victor (28. julij 2023). »Thought-provoked by 'Oppenheimer'«. Bulletin of the Atomic Scientists. Arhivirano iz spletišča dne 6. avgusta 2023. Pridobljeno 23. septembra 2023.
  164. Goldston, Robert J. (17. avgust 2023). »Widening the field of view on 'Oppenheimer'«. Bulletin of the Atomic Scientists. Arhivirano iz spletišča dne 27. septembra 2023. Pridobljeno 27. septembra 2023.
  165. Gardner, Kate (3. avgust 2023). »Oppenheimer the movie: Physics World writers give their verdict«. physicsworld.com. Arhivirano iz spletišča dne 20. februarja 2024. Pridobljeno 20. februarja 2024.
  166. Davis, Clayton (11. december 2023). »Golden Globes: 'Barbenheimer' Cements Its Place Among Top Four Oscar Contenders Alongside 'Poor Things' and 'Flower Moon'«. Variety. Pridobljeno 10. marca 2024.
  167. Warner, Kara (8. januar 2023). »Where to Watch Every Golden Globes 2024 Winner«. Vanity Fair (v ameriški angleščini). Arhivirano iz spletišča dne 8. januarja 2024. Pridobljeno 9. januarja 2023.
  168. Shoard, Catherine (11. december 2023). »Golden Globes nominations 2024: Barbie leads the pack with Oppenheimer hot on heels«. The Guardian. ISSN 0261-3077. Arhivirano iz spletišča dne 12. decembra 2023. Pridobljeno 12. decembra 2023.
  169. Pedersen, Erik (7. januar 2024). »'Oppenheimer' & 'Poor Things' Win Top Movie Prizes At Golden Globes – Complete Winners List«. Deadline. Arhivirano iz spletišča dne 7. januarja 2024. Pridobljeno 7. januarja 2024.
  170. Lewis, Hilary (6. december 2023). »National Board of Review Names 'Killers of the Flower Moon' Best Film of 2023«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 7. decembra 2023. Pridobljeno 6. decembra 2023.
  171. Bergeson, Samantha (7. december 2023). »AFI Names 10 Best Films and TV Series of 2023: 'Barbie,' 'Past Lives,' 'Oppenheimer,' 'Succession,' 'Beef,' and More«. IndieWire. Arhivirano iz spletišča dne 8. decembra 2023. Pridobljeno 9. decembra 2023.
  172. Shanfeld, Ethan (15. januar 2024). »'Oppenheimer' Leads Critics Choice Awards With 8 Wins, 'Barbie' Scores 6 — Full Winners List«. Variety (v ameriški angleščini). Arhivirano iz spletišča dne 15. januarja 2024. Pridobljeno 15. januarja 2024.
  173. Lawless, Jill (18. januar 2024). »Oppenheimer and Poor Things lead otherwise surprising set of Bafta nominations«. The Independent (v angleščini). Arhivirano iz spletišča dne 18. januarja 2024. Pridobljeno 18. januarja 2024.
  174. Vanhoose, Benjamin (5. februar 2024). »Barbenheimer at the Grammys! Barbie and Oppenheimer Both Win at 2024 Grammy Awards Ahead of Oscars«. People. Pridobljeno 6. marca 2024.
  175. »2024«. Oscars.org (v angleščini). Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arhivirano iz spletišča dne 23. januarja 2024. Pridobljeno 23. januarja 2024.
  176. VanHoose, Benjamin. »SAG Awards 2024: See the Complete List of Winners«. People.com. Arhivirano iz spletišča dne 27. februarja 2024. Pridobljeno 1. marca 2024.
  177. Couch, Aaron (23. januar 2024). »'Oppenheimer': Big Oscar Noms Mark a First for Christopher Nolan«. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz spletišča dne 1. marca 2024. Pridobljeno 5. marca 2024.
  178. Lebinger, Anže (11. marec 2024). »#video #foto Sedmerica oskarjev za zmagovalni film Oppenheimer, nagca na odru zasenčil Goslingov Ken«. Dnevnik. Pridobljeno 11. marca 2024.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]