Kitajska četrt (film, 1974)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kitajska četrt
RežijaRoman Polanski
ProdukcijaRobert Evans
ScenarijRobert Towne
Vloge
GlasbaJerry Goldsmith
FotografijaJohn A. Alonzo
MontažaSam O'Steen
Studio
  • Penthouse
  • Long Road Productions
  • Robert Evans Company
DistribucijaParamount Pictures
Datum izida
20. junija 1974
Dolžina
131 minut[1]
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun6 milijonov USD[2]
Dohodek bruto29,2 milijona USD[3]

Kitajska četrt (angleško Chinatown) je ameriški neonoir misteriozni film iz leta 1974, ki ga je režiral Roman Polanski po scenariju Roberta Townea, v glavnih vlogah pa nastopata Jack Nicholson in Faye Dunaway. Navdih za film so resnične kalifornijske vojne za vodo, vrsta sporov okoli severnokalifornijske vode v začetku 20. stoletja, s katerimi so si v Los Angelesu zagotovili pravico do vode v dolini Owens. Film je bil posnet v produkciji Roberta Evansa, distribuiral ga je Paramount Pictures, in je zadnji ameriški film Polanskega, ki vsebuje več elementov noir, posebej večslojno zgodbo, ki je deloma misteriozna, deloma pa psihološka drama.

Leta 1991 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«, pogosto se tudi uvršča na sezname najboljših filmov vseh časov.[4][5][6] Na 47. podelitvi je bil nominiran za 11 oskarjev, edinega pa je osvojil Towne za najboljši scenarij. Nominiran je bil tudi za sedem zlatih globusov, osvojil pa štiri za najboljši dramski film, najboljšo režijo, najboljšega igralca v drami (Nicholson) in najboljši scenarij. Ameriški filmski inštitut ga je leta 1998 uvrstil na 19. mesto lestvice stotih najboljših ameriških filmov in leta 2008 na drugo mesto desetih najboljših ameriških misterioznih filmov.

Leta 1990 je bilo posneto nadaljevanje Dva Jakea, za katerega je scenarij ponovno napisal Towne, v glavni vlogi pa nastopil Nicholson, ki je film tudi režiral, toda še zdaleč ni dosegel uspeha predhodnika.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Chinatown«. British Board of Film Classification. Pridobljeno 21. septembra 2013.
  2. »Film History Milestones - 1974«. Filmsite.org. Pridobljeno 9. julija 2015.
  3. »Chinatown (1974)«. Box Office Mojo. Pridobljeno 17. januarja 2012.
  4. Pulver, Andrew (22. oktober 2010). »Chinatown: the best film of all time«. The Guardian. London.
  5. 100 Greatest Films
  6. »Greatest film ever: Chinatown wins by a nose«. The Sydney Morning Herald. 24. oktober 2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]