Tess (film, 1979)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tess
RežijaRoman Polanski
ProdukcijaClaude Berri
ScenarijGerard Brach
John Brownjohn
Roman Polanski
Temelji naČista ženska: Tess iz rodovine d'Urbervillov
avtor Thomas Hardy
VlogeNastassja Kinski
Peter Firth
Leigh Lawson
GlasbaPhilippe Sarde
FotografijaGhislain Cloquet
Geoffrey Unsworth
MontažaAlastair McIntyre
Tom Priestley
Studio
Renn Productions
Timothy Burrill Productions
SFP
DistribucijaColumbia Pictures (ZDA)
Renn Productions (Francija)
Datum izida
31. oktober 1979
Dolžina
186 minut
DržavaFrancija
Združeno kraljestvo
Jezikangleščina
Proračun12 milijonov USD
Dohodek bruto20,1 milijona USD

Tess je britansko-francoski dramski film iz leta 1979, ki ga je režiral Roman Polanski. Scenarij je napisal skupaj z Gerardom Brachom in Johnom Brownjohnom po romanu Čista ženska: Tess iz rodovine d'Urbervillov Thomasa Hardyja iz leta 1891.[1] V naslovni vlogi nastopa Nastassja Kinski, v ostalih glavnih vlogah pa še Peter Firth in Leigh Lawson.

Film je bil premierno prikazan 31. oktobra 1979 v francoskih kinematografih, 12. decembra 1980 v ameriških in 9. aprila 1981 v britanskih. Naletel je na dobre ocene kritikov in bil na 53. podelitvi nominiran za oskarja v šestih kategorijah, tudi za najboljši film, osvojil pa oskarje za najboljšo fotografijo (Ghislain Cloquet in Geoffrey Unsworth), scenografijo (Pierre Guffroy in Jack Stephens) in kostumografijo (Anthony Powell). Ob tem je bil nominiran še za tri nagrade BAFTA, osvojil jo je za fotografijo, šest Césarjev, od katerih je osvojil nagrade za najboljši film, režijo in najboljšo fotografijo, ter štiri zlate globuse, od katerih je osvojil nagradi za najboljši tuji film in novinko leta (Kinski). Film velja za eno redkih Polanskijevih ljubezenskih zgodb in enega najboljših njegovih filmov.[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Variety film review; 7 November 1979.
  2. Eurochannel. »A Film and Its Era: Tess, by Roman Polanski - France - Euro Cinema - English - Eurochannel«. Eurochannel: The European TV channel - European movies, TV series and music.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]