Divje jagode

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Divje jagode
logotip
RežijaIngmar Bergman
ProdukcijaAllan Ekelund
ScenarijIngmar Bergman
VlogeVictor Sjöström
Bibi Andersson
Ingrid Thulin
Gunnar Björnstrand
GlasbaErik Nordgren
FotografijaGunnar Fischer
MontažaOscar Rosander
DistribucijaAB Svensk Filmindustri
Datum izida
26. december 1957
Dolžina
91 minut
DržavaŠvedska
Jezikšvedščina

Divje jagode (švedsko Smultronstället) je švedski dramski film iz leta 1957, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij Ingmar Bergman. Naslov v originalu pomeni »nasad divjih jagod«, v prenesene pomenu pa podcenjen prostor, pogosto z osebno ali sentimentalno vrednostjo. V glavnih vlogah nastopajo Victor Sjöström v svoji zadnji filmski vlogi kot starec, ki se spominja preteklosti, ter stalni Bergmanovi Bibi Andersson, Ingrid Thulin in Gunnar Björnstrand, Max von Sydow pa v stranski vlogi.

Bergman je pisal scenarij, ko je ležal v bolnišnici.[1] V njem se je poglobil v teme introspekcije in človeškega obstoja. Film velja za Bergmanov najboljši in najbolj ganljiv film, ki ga kritiki uvrščajo tudi za enega najboljših v zgodovini.[2] Leta 1958 je bil na Berlinskem filmskem festivalu nagrajen z Zlatim medvedom. Woody Allen je delno po njem leta 1988 posnel film Skrivnost neznane ženske.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Wild Strawberries«. The Ingmar Bergman Foundation. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. septembra 2013. Pridobljeno 15. aprila 2007.
  2. Murray, Edward (1978). Ten Film Classics: A Re-viewing. F. Ungar Publishing Co. ISBN 978-0-8044-2650-3.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]