Vzpon (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vzpon
RežijaLarisa Šepitko
ScenarijJurij Klepikov
Larisa Šepitko
Temelji naSotnikov
avtor Vasilij Bikov
VlogeBoris Plotnikov
Vladimir Gostjuhin
Sergej Jakovljev
Ljudmila Poljakova
Anatolij Solonicin
GlasbaAlfred Schnittke
FotografijaVladimir Čuhnov
Pavel Lebešev
Studio
Datum izida
2. april 1977
Dolžina
111 minut
DržavaSovjetska zveza
Jezikruščina
nemščina

Vzpon (rusko Восхождение, translit. Voshoždenie) je sovjetski črno-beli dramski film iz leta 1977, ki ga je režirala Larisa Šepitko in zanj tudi napisala scenarij skupaj z Jurijem Klepikovom ter temelji na romanu Sotnikov Vasilija Bikova iz leta 1970. V glavnih vlogah nastopajo Boris Plotnikov, Vladimir Gostjuhin, Sergej Jakovljev, Ljudmila Poljakova in Anatolij Solonicin. Dogajanje je postavljeno v čas druge svetovne vojne, zgodba prikazuje dva sovjetska partizana Sotnikova (Plotnikov) in Ribaka (Gostjuhin) na nalogi pridobivanja hrane v beloruski vasi, pri tem se morata popadati s hudo zimo, okupacijskimi nacističnimi silami in njuno lastno psiho. Film je posnel studio Mosfilm v hudi zimi in snegu januarja 1974 v okolici ruskega mesta Murom.[1] To je bil zadnji film Šepitkove, ki je leta 1979 umrla v prometni nesreči.

Film je bil premierno prikazan 2. aprila 1977 in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu je kot prvi sovjetski film osvojil glavno nagrado zlati medved, osvojil je tudi nagradi Mednarodna združenja filmskih kritikov in OCIC ter posebno omembo Interfilma.[2] Izbran je bil za sovjetskega kandidata za oskarja za najboljši tujejezični film na 50. podelitvi oskarjev, toda ni prišel v ožji izbor.[3] Julija 2018 je bil predvajan na Beneškem filmskem festivalu v sklopu beneških klasik.[4]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. И жизнь, и слезы, и любовь. Bulvar magazine. 3. januar 2013. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. junija 2013. Pridobljeno 22. maja 2015.
  2. »Berlinale 1977 - Filmdatenblatt«. Archiv der Internationale Filmfestspiele in Berlin. 1977. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. junija 2020. Pridobljeno 27. februarja 2010.
  3. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  4. »Biennale Cinema 2018, Venice Classics«. labiennale.org. Pridobljeno 22. julija 2018.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]