Škrjančki na vrvici

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Škrjančki na vrvici
RežijaJiří Menzel
Temelji naInzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet
avtor Bohumil Hrabal
Vloge
GlasbaJiří Šust
FotografijaJaromír Šofr
Studio
DistribucijaIFEX (ZDA)
Datum izida
februar 1990
Dolžina
96 minut
DržavaČeškoslovaška
Jezikčeščina

Škrjančki na vrvici (češko Skřivánci na niti) je češkoslovaški komično-dramski film iz leta 1969, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij Jiří Menzel ter temelji na romanu Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet Bohumila Hrabala iz leta 1965. V glavnih vlogah nastopajo Rudolf Hrusínský, Vlastimil Brodský, Václav Neckář, Jitka Zelenohorská, Jaroslav Satoranský, Vladimír Smeral, Ferdinand Kruta, Frantisek Rehák, Eugen Jegorov, Vladimír Ptáček in Leoš Suchařípa. Zgodba prikazuje skupini delavcev in zapornic, ki jih češkoslovaške komunistične oblasti kaznujejo s prevzgojnim delom na smetišču pri Kladnem zaradi suma buržoaznih elementov, med njimi profesorja (Brodský), tožilca (Suchařípa), saksofonista (Eugen Jegorov) in mlekarja (Ptáček). Med obema skupinama se pojavljajo romance, v ospredju med mladim zapornikom Pavlom (Neckář) in delavko Jitko (Zelenohorská). Občasno katerega izmed njih neznano kam odpeljejo v skrivnostnem črnem avtomobilu.

Film je Barrandov Studio posnel že leta 1969, malo po invaziji varšavskega pakta za zadušitev praške pomladi in nova prosovjetska češkoslovaška vlada ga je prepovedala, zato je izšel šele februarja 1990 po padcu komunističnega režima. Na Mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu je kot prvi češki oziroma češkoslovaški film osvojil glavno nagrado zlati medved, osvojil je tudi posebno omembo Mednarodnega združenja filmskih kritikov.[1] Na Filmskem festivalu Finále Plzeň je osvojil glavno nagrado za najboljši film.[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Berlinale: 1990 Prize Winners«. berlinale.de. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. januarja 2011. Pridobljeno 20. marca 2011.
  2. »Skrivánci na niti (1969) - Awards«. Internet Movie Database. Pridobljeno 15. aprila 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]