Zgodnja dela (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zgodnja dela
RežijaŽelimir Žilnik
ScenarijBranko Vučićević
Želimir Žilnik
VlogeSlobodan Aligrudić
Marko Nikolić
Čedomir Radović
Bogdan Tirnanić
Milja Vujanović
FotografijaKarpo Godina
MontažaKarpo Godina
Datum izida
1969
Dolžina
79 minut
DržavaJugoslavija
Jeziksrbohrvaščina

Zgodnja dela (srbsko Rani radovi, Рани радови) je jugoslovanski dramski film iz leta 1969, ki ga je režiral Želimir Žilnik in zanj tudi napisal scenarij skupaj z Brankom Vučićevićem. V glavnih vlogah nastopajo Slobodan Aligrudić, Marko Nikolić, Čedomir Radović, Bogdan Tirnanićin Milja Vujanović. Film na kritičen način prikazuje posledice študentskih demonstracij v Jugoslaviji leta 1968.[1] Naslov se nanaša na priljubljeno antologijo zgodnjih del Marxa in Engelsa, ki je bila prvič v Jugoslaviji objavljena leta 1953 in je imela pomembnem vpliv na jugoslovansko šolo Praxis filozofije. Naslov je ironija[2] in umetniški komentar na razhajanje med teorijo iz del Marxa in Engelsa ter prakso izvedeno v Sovjetski zvezi in drugih državah realsocializma. Zgodba prikazuje tri mladeniče in dekle Jugoslavo (Vujanović), ki poskušajo dvigniti zavest delavcem in kmetom, toda naletijo le na primitivizem in pomanjkanje morale, zato žrtvujejo dekle kot pričo njihovega neuspelega poskusa revolucije.

Film je bil premierno prikazan februarja 1969 v Beogradu in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu je kot prvi in edini jugoslovanski film osvojil glavno nagrado zlati medved in tudi nagrado za najboljši mladinski film.[3] Film je 8. marca 1969 dobil dovoljenje za javno predvajanje, toda 23. junija istega leta je bil predmet sodnega preganjanja zaradi »vznemirjanja jugoslovanske javnosti.«[4], šele leta 1982 je dokončno dobil uradno dovoljenje za javno predvajanje.[5]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Aleksic, Tatjana (2013). The Sacrificed Body: Balkan Community Building and the Fear of Freedom. University of Pittsburgh Press. str. 110–111.
  2. Levi, Pavle (2007). Disintegration in Frames: Aesthetics and Ideology in the Yugoslav and Post-Yugoslav Cinema. Stanford University Press. str. 34–35. Želimir Žilnik's Early Works [...]—a 1969 film literally, but this time ironically, titled after Marx's writings
  3. »Berlinale 1969: Prize Winners«. berlinale.de (v nemščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. oktobra 2013. Pridobljeno 7. marca 2010.
  4. »Sezona lova na „crne veštice", Ranko Munitić« (v srbščini). Пулс. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. decembra 2010. Pridobljeno 5. marca 2012.
  5. Zabranjeni bez zabrane, Milan Nikodijević in Dinko Tucaković, Art & Popcorn (2007)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]