Columbia Pictures

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Columbia Pictures
Tipspada pod konglomerat
Panogafilmska
UstanovitevLA, Kalifornija, ZDA (1919 kot C.B.C Film Sales, v Columbia Pictures se preimenuje leta 1924)
SedežCulver City, Kalifornija
Območje
svet
Ključni ljudjebrata Cohn & J. Brandt (ustanovitelji)
Krovno podjetjeColumbia TriStar Motion Picture Group
Spletna stranwww.sonypictures.com

Columbia Pictures je ameriško filmsko podjetje, ki se primarno ukvarja s produkcijo in distribucijo filmov ter televizijskih programov. Bil je eden izmed treh manjših filmskih studiev v skupini 8 največjih v času zlate dobe Hollywooda.

Danes je del konglomerata Columbia TriStar Motion Picture Group, ki pa je v lasti Sony Pictures Entertaimenta in je eden največjih filmskih hiš na svetu. Podjetje je tudi član tako imenovanega kluba »Velikih šest« filmskih studiev.

Leta 1919 ga je v Los Angelesu ustanovil tako imenovani trojček Cohn-Brandt-Cohn, oz. brata Jack in Harry Cohn ter Joe Brandt, sprva pod imenom C.B.C. Film Sales. Prvi celovečerni film je bil predvajan leta 1922. Kasneje so se leta 1924 preimenovali v Columbia Pictures. Sprva je bilo podjetje v Hollywoodu nepomemben igralec, razvijati se je začelo šele konec 20-ih let dvajsetega stoletja po zaslugi izjemno sposobnega direktorja Franka Capre. Sedež podjetja je danes v Culver Cityju. Na začetku 30-tih lete dvajsetega stoletja je studio Columbia distribuiral celo Disneyevo risanko Miki Miška.

Serije[uredi | uredi kodo]

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]