Columbia Pictures

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Columbia Pictures
Columbia Pictures logotip.png
Tip spada pod konglomerat
Panoga filmska
Ustanovitev LA, Kalifornija, ZDA (1919 kot C.B.C Film Sales, v Columbia Pictures se preimenuje leta 1924)
Sedež Culver City, Kalifornija
Območje svet
Ključni ljudje brata Cohn & J. Brandt (ustanovitelji)
Krovno podjetje Columbia TriStar Motion Picture Group
Spletna stran www.sonypictures.com

Columbia Pictures je ameriško filmsko podjetje, ki se primarno ukvarja s produkcijo in distribucijo filmov ter televizijskih programov. Bil je eden izmed treh manjših filmskih studiev v skupini 8 največjih v času zlate dobe Hollywooda.

Danes je del konglomerata Columbia TriStar Motion Picture Group, ki pa je v lasti Sony Pictures Entertaimenta in je eden največjih filmskih hiš na svetu. Podjetje je tudi član tako imenovanega kluba »Velikih šest« filmskih studiev.

Leta 1919 ga je v Los Angelesu ustanovil tako imenovani trojček Cohn-Brandt-Cohn, oz. brata Jack in Harry Cohn ter Joe Brandt, sprva pod imenom C.B.C. Film Sales. Prvi celovečerni film je bil predvajan leta 1922. Kasneje so se leta 1924 preimenovali v Columbia Pictures. Sprva je bilo podjetje v Hollywoodu nepomemben igralec, razvijati se je začelo šele konec 20-ih let prejšnjega stoletja po zaslugi izjemno sposobnega direktorja Franka Capre. Sedež podjetja je danes v Culver Cityju. Na začetku 30-tih lete prejšnjega stoletja je studio Columbia distribuiral celo Disneyevo risanko Miki Miška.

Serije[uredi | uredi kodo]

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]