Let nad kukavičjim gnezdom (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Let nad kukavičjim gnezdom
RežijaMiloš Forman
Produkcija
Scenarij
Temelji na
Let nad kukavičjim gnezdom
avtor
Vloge
GlasbaJack Nitzsche
FotografijaHaskell Wexler
Montaža
Studio
Fantasy Films
DistribucijaUnited Artists
Datum izida
19. novembra 1975
Dolžina
133 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun3 milijona USD[1]
Dohodek bruto163,25 milijona USD[2]

Let nad kukavičjim gnezdom (angleško One Flew Over the Cuckoo's Nest) je ameriški komično-dramski film iz leta 1975, ki ga je režiral Miloš Forman po istoimenskem romanu Kena Keseyja in na romanu temelječi igri Dalea Wassermana. V glavni vlogi nastopa Jack Nicholson kot Randle McMurphy, nov pacient v psihiatrični bolnišnici, v ostalih vlogah pa Louise Fletcher, William Redfield, Will Sampson, Sydney Lassick, Brad Dourif, Danny DeVito in Christopher Lloyd v svojem debiju.

Snemanje so pričeli januarja 1975 in je trajalo tri mesece v mestu Salem in okolici ter na Oregonski obali. Producenti so se odločili posneti film v resnični psihiatrični bolnišnici Oregon State Hospital, ker je že roman določal to lokacijo.

Nekateri film uvrščajo med najboljše filme vseh časov, Ameriški filmski inštitut ga je na lestvici stotih najboljših ameriških filmov AFI's 100 Years...100 Movies uvrstil na 20. mesto. Kot drugi film v zgodovini je prejel oskarja v petih najpomembnejših kategorijah, za najboljši film, najboljši moško (Nicholson) in žensko (Fletcher) glavno vlogo ter najboljši režijo in scenarij (Lawrence Hauben in Bo Goldman). Kot prvemu je podobno uspelo filmu Zgodilo se je neke noči leta 1934, naslednjič pa filmu Ko jagenjčki obmolknejo leta 1991. Nagrajen je bil še s po šestimi Zlatimi globusi in nagradami BAFTA. Leta 1993 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »One Flew Over the Cuckoo's Nest, Box Office Information«. Box Office Mojo. Pridobljeno 1. decembra 2019.
  2. »Hi-Flying 'Cuckoo' At $163,250,000; Best Ever of UA«. Variety. 17. november 1976. str. 3.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]