Titanik (film, 1997)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Titanic
TitanicDVD.jpg
Promocijski poster
Režiser James Cameron
Producent James Cameron
Jon Landau
Scenarist James Cameron
Igralci Leonardo DiCaprio
Kate Winslet
Billy Zane
Frances Fisher
Kathy Bates
Danny Nucci
Bill Paxton
Gloria Stuart
Glasba James Horner
Direktor fotografije Russell Carpenter
Montaža Conrad Buff IV
James Cameron
Richard A. Harris
Distribucija 20th Century Fox
(razen ZDA)
Paramount Pictures
(v ZDA)
Datum izida
Zastava Japonske 1.11.1997
Zastava Avstralije 18.12.1997
Flag of the United States 19.12.1997
Zastava Združenega kraljestva 23.1.1998
Dolžina
194 minut
Država Združene države Amerike
Jezik angleščina
Proračun $200.000.000 USD[1]
Dohodek bruto US$1.845.034.188
(po vsem svetu)

Z 11 oskarji nagrajen film Titanik (v originalu Titanic) govori o potopitvi ladje RMS Titanic, ki je veljala za nepotopljivo. Romantična drama, ki jo je režiral James Cameron, je doživela velik uspeh. V glavnih vlogah sta nastopila Kate Winslet in Leonardo DiCaprio kot Rose DeWitt Bukater in Jack Dawson, pripadnika različnih družbenih razredov, ki se na ladji na njeni prvi vožnji leta 1912 usodno zaljubita. Bill Paxton je upodobil Brocka Lovetta, lovca na zaklade, Gloria Stuart pa starejšo Rose, ki leta 1997 pripoveduje zgodbo. V filmu so igrali tudi Billy Zane kot Rosin zaročenec Caledon Hockley, Kathy Bates kot Margaret "Molly" Brown, Frances Fisher kot Rosina mati Ruth in Danny Nucci kot Jackov najboljši prijatelj Fabrizio De Rossi.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Lovec na zaklade, znani Brock Lovett in njegova ekipa leta 1996 med iskanjem ogrlice imenovane “Srce oceana” (angleško The Heart of the Ocean) najdejo sef na potopljeni ladji RMS Titanic. A v sefu ne najdejo diamanta, temveč čudovito risbo gole ženske, ki nosi Srce oceana na dan, ko se je Titanik potopil. Risba vzbudi zanimanje starejše Rose DeWitt Bukater. Po tem ko vidi risbo, na dan prikliče spomine sedemnajstletne sebe, ki se je vkrcala na Titanik. Ko vidi posnetke potopljene ladje, začne pripovedovati zgodbo.

Glavna zgodba filma je postavljena v leto 1912, ko Titanik odpljuje na svojo prvo vožnjo. Mlada Rose se s svojo materjo Ruth DeWitt Bukater in zaročencem Calom (Caledonom) Hockleyem ter ostalimi potniki prvega razreda vkrca na ladjo. Medtem si umetnik in popotnik Jack Dawsom ter njegov najboljši prijatelj Fabrizio De Rossi pri pokru priigrata vozovnico za tretji razred.

Rose je nezadovoljna nad zaroko s Calom in se boji življenja, v katerem jo vsi kontrolirajo, zato hoče storiti samomor, a na srečo ji Jack prepreči, da bi skočila z zadnjega dela ladje. Med Rose in Jackom se nato splete tesno prijateljstvo. On ji pripoveduje zgodbe o svojih potovanjih, ona pa mu zaupa svoje sanje in želje. Njuno prijateljstvo se še poveča, ko skupaj zapustita večerjo v prvem razredu in odideta na veliko živahnejšo zabavo v tretjem razredu. Jack pove Rose, da bi rad bil z njo, a ga Rose zavrne zaradi svoje zaroke in pričakovanja svoje matere in drugih, vendar si kasneje premisli in ponudi svoje srce Jacku. Rose prosi Jacka, naj jo nariše golo s Srcem oceana okoli vratu. Nato oba pobegneta Calovemu slugi, ki ju zasleduje in se zatečeta v avtomobil v skladišču, kjer se prvič ljubita. Nato stečeta na krov, kjer Rose Jacku obljubi, da bo ob pristanku šla z njim. Na krovu sta oba priči, kako ladja trči v ledeno goro. Medtem Cal odkrije risbo, na kateri Rose pozira gola, zato se odloči, da se bo Jacku maščeval tako, da ga obtoži, da mu je ukradel Srce oceana. Zato disciplinski častnik Jacka z lisicami priklene v neko sobo v podpalubju.

Nato kapitan in posadka ugotovijo, da je ladja od trka v ledeno goro močno poškodovana in se bo potopila v največ dveh urah in vsem potnikom naročijo, naj si nadenejo rešilne pasove, gredo na palubo in v rešilne čolne (ki jih je premalo, zadostujejo za približno polovico vseg potnikov). Čeprav je Rose na začetku neodločena, kasneje zapusti Cala in možnost, da bi skupaj z materjo prišla na rešilni čoln ter se odloči poiskati in rešiti Jacka. Ko gre v poplavljeno podpalubje in najde Jacka priklenjenega, teče po pomoč. Vrne se s sekiro in uspe ji pretrgati lisice. Ko Jack in Rose prideta nazaj na glavno palubo, ljudje kričijo in tekajo naokoli, paniko in strah se voha v zraku. Rose prisilijo, da se vkrca na čoln, a skoči iz njega in z Jackom ostaneta skupaj. Ladja se nato kmalu prelomi na pol, se počasi potopi in ljudje kot mravlje popadejo v ledeno mrzlo vodo. Na tisoče se jih podhladi in jih umre. Le redki preživijo. Rose in Jack odplavata do kosa lesa v vodi, a je dovolj velik le za Rose. Jack v ledeno mrzli vodi kasneje zmrzne. Rose poljubi njegovo roko, potem pa pusti, da se potopi v globino oceana. Nato Rose reši bližnji čoln. Ko prispe do New Yorka se možu, ki popisuje preživele predstavi kot Rose Dawson - Jackova žena.

Potem ostarela Rose dokonča zgodbo. Na ladji raziskovalca vrže Srce oceana v morje - kamor spada, kasneje pa zaspi v svoji postelji. Za vedno. In sanja, da je z Jackom.

Žanr[uredi | uredi kodo]

Film je nekakšna mešanica ljubezenskega in romantičnega žanra, čeprav so nekateri odlomki zelo akcijski (proti koncu, ko ladja tone) in nekateri tudi zelo žalostni. Film se lahko primerja s knjigo Romeo in Julija (Romeo and Juliet), čeprav na koncu seveda ne umreta oba, temveč samo Jack. Film je posnet po resnični zgodbi.

Titanik je ameriška Kongresna knjižnica leta 2017 uvrstila v Narodni filmski register kot »kulturno, zgodovinsko ali estetsko pomemben film«.[2]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Box office statistics for Titanic (1997)". BoxOfficeMojo.com. Pridobljeno 15.10.2006.
  2. "2017 Additions to the National Film Registry". CBS News. CBS. 13.12.2017. Pridobljeno dne 13.12.2017. 


Filmski trak Ta članek o filmu je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.