Titanik (film, 1997)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Titanic
TitanicDVD.jpg
Promocijski poster
RežiserJames Cameron
ProducentJames Cameron
Jon Landau
ScenaristJames Cameron
IgralciLeonardo DiCaprio
Kate Winslet
Billy Zane
Frances Fisher
Kathy Bates
Danny Nucci
Bill Paxton
Gloria Stuart
GlasbaJames Horner
Direktor fotografijeRussell Carpenter
MontažaConrad Buff IV
James Cameron
Richard A. Harris
Distribucija20th Century Fox
(razen ZDA)
Paramount Pictures
(v ZDA)
Datum izida
Zastava Japonske 1.11.1997
Zastava Avstralije 18.12.1997
Flag of the United States 19.12.1997
Zastava Združenega kraljestva 23.1.1998
Dolžina
194 minut
DržavaZdružene države Amerike
Jezikangleščina
Proračun$200.000.000 USD[1]
Dohodek brutoUS$1.845.034.188
(po vsem svetu)

Titanik (v izvirniku angleško Titanic) je ameriški romantični dramski film iz leta 1997, ki ga je režiral James Cameron. Film govori o potopitvi ladje RMS Titanic, ki je veljala za nepotopljivo. V glavnih vlogah sta nastopila Kate Winslet in Leonardo DiCaprio kot Rose DeWitt Bukater in Jack Dawson, pripadnika različnih družbenih razredov, ki se na ladji na njeni prvi plovbi leta 1912 usodno zaljubita. Bill Paxton je upodobil Brocka Lovetta, lovca na zaklade, Gloria Stuart pa starejšo Rose, ki leta 1997 pripoveduje zgodbo. V filmu so igrali tudi Billy Zane kot Rosin zaročenec Caledon Hockley, Kathy Bates kot Margaret "Molly" Brown, Frances Fisher kot Rosina mati Ruth in Danny Nucci kot Jackov najboljši prijatelj Fabrizio De Rossi.

Film je doživel velik uspeh; postal je prvi film, ki je presegel prihodek milijarde dolarjev[2] in na koncu prinesel studiu več kot 1,8 milijarde, rekord, ki ga je presegel šele Cameronov film Avatar leta 2010. Nominiran je bil za 14 oskarjev in jih osvojil 11, vključno z nagradama za najboljši film in najboljšega režiserja, s čemer je izenačil rekord filma Ben-Hur iz leta 1959.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Lovec na zaklade, znani Brock Lovett (Bill Paxton) in njegova ekipa leta 1996 med iskanjem ogrlice imenovane “Srce oceana” (angleško The Heart of the Ocean) najdejo sef na potopljeni ladji RMS Titanic. A v sefu ne najdejo diamanta, temveč čudovito risbo gole ženske, ki nosi Srce oceana na dan, ko se je Titanic potopil. Risba vzbudi zanimanje starejše Rose DeWitt Bukater (Gloria Stuart). Po tem ko vidi risbo, na dan prikliče spomine sedemnajstletne sebe, ki se je vkrcala na Titanic. Ko vidi posnetke potopljene ladje, začne pripovedovati zgodbo.

Glavna zgodba filma je postavljena v leto 1912, ko Titanic odpljuje na svojo prvo plovbo. Mlada Rose (Kate Winslet) se v Southamptonu s svojo materjo Ruth DeWitt Bukater (Frances Fisher) in zaročencem Calom (Caledonom) Hockleyem (Billy Zane) ter ostalimi potniki prvega razreda vkrca na ladjo. Medtem si umetnik in popotnik Jack Dawsom (Leonardo DiCaprio) ter njegov najboljši prijatelj Fabrizio De Rossi (Danny Nucci) pri pokru priigrata vozovnico za tretji razred.

Rose je nezadovoljna nad zaroko s Calom in se boji življenja, v katerem jo vsi kontrolirajo, zato hoče storiti samomor, a na srečo ji Jack prepreči, da bi skočila z zadnjega dela ladje. Med Rose in Jackom se nato splete tesno prijateljstvo. On ji pripoveduje zgodbe o svojih potovanjih, ona pa mu zaupa svoje sanje in želje. Njuno prijateljstvo se še poveča, ko skupaj zapustita večerjo v prvem razredu in odideta na veliko živahnejšo zabavo v tretjem razredu. Jack pove Rose, da bi rad bil z njo, a ga Rose zavrne zaradi svoje zaroke in pričakovanja svoje matere in drugih, vendar si kasneje premisli in ponudi svoje srce Jacku. Rose prosi Jacka, naj jo nariše golo s Srcem oceana okoli vratu. Nato oba pobegneta Calovemu slugi, ki ju zasleduje in se zatečeta v avtomobil v skladišču, kjer se prvič ljubita. Nato stečeta na krov, kjer Rose Jacku obljubi, da bo ob pristanku šla z njim. Na krovu sta oba priči, kako ladja trči v ledeno goro. Medtem Cal odkrije risbo, na kateri Rose pozira gola, zato se odloči, da se bo Jacku maščeval tako, da ga obtoži, da mu je ukradel Srce oceana. Zato disciplinski častnik Jacka z lisicami priklene v neko sobo v podpalubju.

Nato kapitan Smith in posadka ugotovijo, da je ladja od trka v ledeno goro močno poškodovana in se bo potopila v največ dveh urah zato vsem potnikom naročijo, naj si nadenejo rešilne pasove, gredo na palubo in v rešilne čolne (ki jih je premalo, zadostujejo za približno polovico vseh potnikov). Čeprav je Rose na začetku neodločena, kasneje zapusti Cala in možnost, da bi skupaj z materjo prišla na rešilni čoln ter se odloči poiskati in rešiti Jacka. Ko gre v poplavljeno podpalubje in najde Jacka priklenjenega, teče po pomoč. Vrne se s sekiro in uspe ji pretrgati lisice. Ko Jack in Rose prideta nazaj na glavno palubo, ljudje kričijo in tekajo naokoli, paniko in strah se voha v zraku. Rose prisilijo, da se vkrca na čoln, a skoči iz njega in z Jackom ostaneta skupaj. Ladja se začne vedno hitreje potapljati, zato Jack in Rose z preostalimi potniki stečeta na krmo, ki iz minute v minuto vedno bolj gleda iz vode. Medtem Jackov prijatelj Fabrizio v ledeno mrzli vodi poskuša priplavati do reševalnega čolna, vendar se nanj zruši sprednji dimnik in ga popolnoma zmečka. Ladja se nato kmalu prelomi na dvoje, se počasi potopi in ljudje kot mravlje popadejo v ledeno mrzlo vodo. Na tisoče se jih podhladi in jih umre. Le redki preživijo. Rose in Jack odplavata do kosa lesa v vodi, a je dovolj velik le za Rose. Jack v ledeno mrzli vodi kasneje zmrzne. Rose poljubi njegovo roko, potem pa pusti, da se potopi v globino oceana. Nato Rose reši bližnji čoln. Pozneje na kraj nesreče prispe RMS Carpathia, reši preživele potnike in jih odpelje v New York. Ko prispejo v New York se Rose možu, ki popisuje preživele predstavi kot Rose Dawson - Jackova žena.

Potem ostarela Rose dokonča zgodbo. Na ladji raziskovalcev vrže Srce oceana v morje - kamor spada, kasneje pa zaspi v svoji postelji. Za vedno. In sanja, da je z Jackom.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Leonardo DiCaprio - Jack Dawson

Kate Winslet - Rose DeWitt Bukater

Billy Zane - Caledon Hockley

Frances Fisher - Ruth DeWitt Bukater

Kathy Battes - Molly Brown

Victor Garber - Thomas Andrews

Bernard Hill - Edward J. Smith

Danny Nucci - Fabrizzio De Rossi

Jonathan Hyde - J. Bruce Ismay

David Warner - Spicer Loveljoy

Jason Barry - Tomy Ryan

Ewan Stewart - Prvi častnik William Murdoch

Gregory Cooke - Ladijski operater Jack Philiphs

Bill Paxton - Brock Lovett

Suzy Amis Cameron - Calvert

Lewis Abernathy - Lewis Bodine

Gloria Stuart - Starejša Rose

Žanr[uredi | uredi kodo]

Film je nekakšna mešanica ljubezenskega in romantičnega žanra, čeprav so nekateri odlomki zelo akcijski (proti koncu, ko ladja tone) in nekateri tudi zelo žalostni. Film se lahko primerja s knjigo Romeo in Julija (Romeo and Juliet), čeprav na koncu seveda ne umreta oba, temveč samo Jack.

Titanik je ameriška Kongresna knjižnica leta 2017 uvrstila v Narodni filmski register kot »kulturno, zgodovinsko ali estetsko pomemben film«.[3]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Box office statistics for Titanic (1997)". BoxOfficeMojo.com. Pridobljeno 15.10.2006.
  2. "Titanic sinks competitors without a trace". BBC News. 1998-02-25. Pridobljeno dne 2007-02-19.
  3. "2017 Additions to the National Film Registry". CBS News. CBS. 13.12.2017. Pridobljeno dne 13.12.2017.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]