Reginald Lee

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Reginald Robinson Lee, britanski mornar, pomorščak in častnik * 19. maj 1870 Benson, Anglija6. avgust 1913 Southampton, Anglija.

Reginald Robinson Lee
Reginald Lee 1.jpg  *
Reginald Lee okrog leta 1900
Rojstvo19. maj 1870
Benson  *
Smrt6. avgust 1913 (43 let)
Southampton  *
Vzrok smrti
Pljučnica
DržavljanstvoVelika Britanija
Poklicmornar, pomorščak, častnik  *

Lee je bil opazovalec na ladji RMS Titanic, ko je ladja 14. aprila 1912 ob 23:40 trčila v ledeno goro.

Biografija[uredi | uredi kodo]

Lee se je rodil v Bensonu v Angliji in služil v kraljevi mornarici kot pomočnik plačevalca, dokler februarja 1900 ni bil uvrščen na seznam upokojencev.

6. aprila 1912 se je pridružil posadki ladje RMS Titanic, potem, ko je služil na njeni sestrski ladji RMS Olympic[1]. 14. aprila je bil Lee z Frederickom Fleetom od 22:00 ure na opazovalnem jamborju. Daljnogled, ki bi ga morala uporabljati oba, ni bil na voljo, saj ključi omare, v katerem so bili zaklenjeni, niso bili na krovu,[2] zato so se opazovalci prisilili, da se zanašajo na svoj vid[3]. Ob 23:39 sta s Fleetom opazila ledeno goro pred ladjo. Čeprav je Fleet poročal na ladijski most, je Titanic minuto pozneje trčil v rob ledene gore.

Ko se je Titanic začel potapljati, je Lee naročil, da se mora vkrcati v reševalni čoln št. 13, ki je bil spuščen z desne strani ladje ob 1:30 zjutraj. Zaradi tega je Lee preživel potopitev, kot tudi Fleet in pričal pred Odborom ladijske trgovino pri preiskavi nesreče.

Lee se je po preiskavi vrnil delat na morje in nazadnje služil na ladji Kenilworth Castle, preden je 6. avgusta 1913 v Southamptonu umrl zaradi zapletov povezanih s pljučnico.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Reginald Robinson Lee".
  2. A Night to Remember. A Night to Remember (book): Henry Holt and Company.
  3. "Reginald Robinson Lee".

Viri[uredi | uredi kodo]