Zadnji kitajski cesar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zadnji kitajski cesar
RežijaBernardo Bertolucci
ProdukcijaJeremy Thomas
Scenarij
Temelji naFrom Emperor to Citizen: The Autobiography of Aisin-Gioro Puyi
avtor Pu Ji
Vloge
Glasba
FotografijaVittorio Storaro
MontažaGabriella Cristiani
Studio
DistribucijaColumbia Pictures
Datum izida
4. oktober 1987
Dolžina
163 minut[1]
Država
  • Združeno kraljestvo
  • Italija
Jezik
  • angleščina
  • mandarinščina
  • japonščina
Proračun23,8 milijona USD[2]
Dohodek bruto$44 milijonov USD[3]

Zadnji kitajski cesar (italijansko L'ultimo imperatore) je italijansko-britanski epski biografski dramski film iz leta 1987, ki ga je režiral Bernardo Bertolucci. Prikazuje življenje zadnjega kitajskega cesarja Pu Jija, na katerega avtobiografiji temelji scenarij Bertoluccija in Marka Peploea. Posnet je bil v neodvisni produkciji Jeremyja Thomasa, izdan pa pod distributerjem Columbia Pictures.[4] Pu Jijevo življenje prikazuje od kronanja za cesarja pri slabih treh letih do njegovega pridržanja in politične rehabilitacije s strani Komunistične partije Kitajske.

V glavni vlogi nastopa John Lone kot Pu Ji, v stranskih vlogah pa Joan Chen, Peter O'Toole, Ruočeng Jing, Victor Wong, Dennis Dun, Rjuiči Sakamoto, Maggie Han, Ric Young, Vivian Wu in Čen Kaige. Ljudska republika Kitajska je kot prvemu zahodnemu celovečernemu filmu dovolila snemanje v pekinškem Prepovedanem mestu.[2] Na 60. podelitvi je osvojil devet oskarjev, tudi za najboljši film in najboljšo režijo.[5] Osvojil je še štiri zlate globuse in tri nagrade BAFTA, obakrat tudi za najboljši film.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »THE LAST EMPEROR (15)«. British Board of Film Classification. 16. november 1987. Pridobljeno 28. marca 2016.
  2. 2,0 2,1 Love And Respect, Hollywood-Style Arhivirano 2020-04-26 na Wayback Machine., an April 1988 article by Richard Corliss in Time
  3. »The Last Emperor«. Box Office Mojo. Pridobljeno 29. septembra 2016.
  4. Variety film review; 7 October 1987.
  5. »The 60th Academy Awards (1988) Nominees and Winners«. oscars.org. Pridobljeno 31. julija 2011.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]