Dr. Strangelove

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dr. Strangelove
Dr Strangelove movie logo.png
logotip filma
RežiserStanley Kubrick
ProducentStanley Kubrick
Scenarist
Temelji naRed Alert
avtor Peter George
Igralci
GlasbaLaurie Johnson
Direktor fotografijeGilbert Taylor
MontažaAnthony Harvey
Studio
DistribucijaColumbia Pictures
Datum izida
29. januar 1964
Dolžina
94 minut[1]
Država
  • Združeno kraljestvo[2]
  • ZDA[2]
Jezikangleščina
Proračun1,8 milijona USD[3]
Dohodek bruto9,4 milijona USD (S. Amerika)[3]

Dr. Strangelove (tudi Dr. Strangelove ali kako sem vzljubil bombo, angleško Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) je britansko-ameriška črna komedija iz leta 1964, ki na satiričen način prikazuje strahove hladne vojne o jedrskem spopadu med Sovjetsko zvezo in ZDA. Stanley Kubrick ga je režiral, produciral in sodeloval v skupini piscev scenarija, v glavnih vlogah nastopajo Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden in Slim Pickens. Produkcija je potekala v Združenem kraljestvu, film ohlapno temelji na romanu Red Alert Petra Georgea iz leta 1958.

Zgodba prikazuje neuravnovešenega generala ameriških letalskih sil, ki ukaže preventivni jedrski napad na Sovjetsko zvezo. Ameriški predsednik, njegovi svetovalci, Združeni štab Oboroženih sil ZDA in častnik Kraljevega vojnega letalstva poskušajo preklicati napad in preprečiti jedrski holokavst. Hkrati prikazuje tudi posadko enega od bombnikov B-52, ki sodeluje v napadu.

Napovednik za film

Film je bil premierno prikazan 29. januarja 1964. Na 47. podelitvi je bil nominiran za oskarja v štirih kategorijah, tudi za najboljši film in najboljšo režijo, ter za nagrado BAFTA v sedmih kategorijah, od katerih jo je osvojil v štirih, tudi za najboljši film. Leta 1989 ga je ameriška Kongresna knjižnica med prvimi izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«. Ameriški filmski inštitut ga je leta 1998 uvrstil na 26. mesto lestvice stotih najboljših ameriških filmov, leta 2000 pa na tretje mesto lestvice stotih najboljših ameriških komičnih filmov.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Dr. Strangelove". British Board of Film Classification. Pridobljeno dne July 6, 2013.
  2. 2,0 2,1 "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1963)". British Film Institute. Pridobljeno dne November 13, 2014.
  3. 3,0 3,1 "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)". Box Office Mojo. Pridobljeno dne November 13, 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]