Alice ne živi več tukaj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Alice ne živi več tukaj
RežijaMartin Scorsese
ProdukcijaAudrey Maas
David Susskind
ScenarijRobert Getchell
VlogeEllen Burstyn
Kris Kristofferson
Diane Ladd
Jodie Foster
Alfred Lutter
FotografijaKent L. Wakeford
MontažaMarcia Lucas
DistribucijaWarner Bros.
Datum izida
9. december 1974
Dolžina
112 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun1,8 milijona USD[1]
Dohodek bruto21 milijonov USD[1]

Alice ne živi več tukaj (angleško Alice Doesn't Live Here Anymore) je ameriški romantični komično-dramski film iz leta 1974, ki ga je režiral Martin Scorsese po scenariju Roberta Getchella.[2] V glavni vlogi nastopa Ellen Burstyn kot vdova, ki s svojim sinom potuje po jugozahodu ZDA v iskanju boljšega življenja. v stranskih vlogah nastopajo Kris Kristofferson, Billy »Green« Bush, Diane Ladd, Valerie Curtin, Lelia Goldoni, Vic Tayback, Jodie Foster, Alfred Lutter in Harvey Keitel.[2] To je bila prva vidnejša filmska vloga za Fosterjevo.

Film je bil premierno prikazan na 27. filmskem festivalu v Cannesu, kjer se je potegoval na zlato palmo, v ameriških kinematografih pa 9. decembra 1974 s strani distributerja Warner Bros.. Naletel je na dobre ocene kritikov in bil tudi finančno uspešen z 21 milijoni USD dohodka ob 1,8 milijona proračuna. Na 47. podelitvi je Burstynova osvojila oskarja za najboljšo igralko, Laddova in Getchell pa sta bila nominirana za najboljšo stransko igralko oz. najboljši izvirni scenarij. Osvojil je nagrade BAFTA za najboljši film, najboljšo igralko (Burstynova), najboljšo stranko igralko (Laddova) in najboljši scenarij (Getchell), nominiran pa je bil tudi za najboljšo režijo (Scorsese). Med leta 1976 in 1985 je CBS predvajal po filmu posneto serijo Alice.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Box Office Information for Alice Doesn't Live Here Anymore. Arhivirano June 10, 2015, na Wayback Machine. The Wrap. Retrieved April 4, 2013.
  2. 2,0 2,1 »Alice Doesn't Live Here Anymore«. Turner Classic Movies. Pridobljeno 25. maja 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]