Bela hiša

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Bela hiša, kakršna je videti danes
Tloris Bele hiše

Bela hiša je uradna rezidenca predsednika ZDA. Zgrajena je v pozno gregorijanskem slogu. Stoji v Washingtonu, D. C., na naslovu 1600 Pennsylvania Avenue. Ime je dobila leta 1901, ko so fasado pobarvali belo. Hišo so začeli graditi po načrtih irskega arhitekta Jamesa Hobana in temeljni kamen je bil položen 13. oktobra 1792. Ta datum velja tudi kot ustanovni datum mesta samega, saj so z Belo hišo začeli graditi tudi mesto Washington. Šele drugi ameriški predsednik John Adams se je 1. novembra 1800 vselil v hišo.

Leta 1814 so britanski vojaki v Britansko-ameriški vojni Belo hišo požgali. Njena obnova se je začela leta 1819, ponovno pod vodstvom arhitekta Jamesa Hobana.

Bela Hiša, obsijana z mavričnimi barvami za dan neodvisnosti

V Beli hiši je do zdaj živel vsak ameriški predsednik razen George Washington. Danes ima hiša 132 sob, 35 spalnic, 34 kopalnic, 412 vrat, 147 oken, 8 stopnišč, 3 dvigala, plavalni bazen, igrišče za tenis, kegljišče za bowling in lastno kinodvorano. Ena od najbolj pomembnih sob je tako imenovani Oval Office - pisarna ameriškega predsednika.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]