Bela hiša

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Severno (zgoraj) in južno pročelje (spodaj)
Tloris Bele hiše

Bela hiša (angleško White House) je uradna rezidenca predsednika Združenih držav Amerike. Zgrajena je v pozno gregorijanskem slogu. Stoji v Washingtonu, D.C., na naslovu 1600 Pennsylvania Avenue. Ime je dobila leta 1901, ko so fasado pobarvali belo.

V Beli hiši je do zdaj živel vsak ameriški predsednik razen Georgea Washingtona. Danes ima hiša 132 sob, 35 spalnic, 34 kopalnic, 412 vrat, 147 oken, 8 stopnišč, 3 dvigala, plavalni bazen, igrišče za tenis, kegljišče in lastno kinodvorano. Ena od najpomembnejših sob je tako imenovana Ovalna pisarna (Oval Office) - glavna pisarna ameriškega predsednika.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zgradbo so začeli graditi po načrtih irskega arhitekta Jamesa Hobana in temeljni kamen je bil položen 13. oktobra 1792. Ta datum velja tudi kot ustanovni datum mesta samega, saj so z Belo hišo začeli graditi tudi mesto Washington. Šele drugi ameriški predsednik John Adams se je 1. novembra 1800 vselil vanjo.

Leta 1814 so britanski vojaki v britansko-ameriški vojni Belo hišo požgali. Njena obnova se je začela leta 1819, ponovno pod vodstvom arhitekta Jamesa Hobana.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]