Predsednik Združenih držav Amerike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Predsednik
Združenih držav Amerike
President of the
United States of America
Flag of the United States.svg
Seal of the President of the United States.svg
Joe Biden presidential portrait.jpg
Trenutno:
Joe Biden

od 20. januar 2021
OkrajšavaPOTUS
NaslovBela hiša
Washington
Mandat4 leta
Prvi nosilecGeorge Washington
Plača400.000 $ letno
Spletna stranhttps://www.whitehouse.gov/

Predsednik Združenih držav Amerike (angleško: President of the United States; kratica: POTUS) vodi Združene države Amerike. Po ameriški ustavi je predsednik tudi predsednik vlade in vrhovni poveljnik Oboroženih sil ZDA. Trenutni predsednik je od 20. januarja 2021 Joe Biden, 46. po vrsti.

Volitve predsednika Združenih držav Amerike[uredi | uredi kodo]

Predsedniške volitve se izvedejo vsake štiri leta, nazadnje so bile tako leta 2020. Volijo lahko državljani, stari 18 let ali več. Voli se predsednika in podpredsednika skupaj. Volitve so posredne: šteje se razmerje glasov v vsaki zvezni državi posebej, rezultat je pooblastilo elektorjem te zvezne države, da glasujejo za zmagovalca v elektorskem kolegiju, v katerem ima vsaka zvezna država določeno število predstavnikov. Končni zmagovalec je tisti, ki dobi večino od 538 elektorskih glasov, to je 270 ali več.

Elektorski glasovi predstavljajo zmago kandidata v eni zvezni državi (zraven spada še District of Columbia). Če torej predsedniški kandidat dobi večino glasov volivcev v posamezni zvezni državi, dobi vse elektorske glasove te zvezne države in torej ta država podpira tega predsedniškega kandidata kot kandidata za predsednik ZDA. Izjema sta zvezni državi Nebraska in Maine. Zato je cilj kandidatov boriti se za vsako zvezno državo posebej. Leta 2016 je npr. Hillary Clinton izgubila na predsedniških volitvah, čeprav je večina volivcev v ZDA volila zanjo, a ji to zaradi sistema elektorskih glasov ni prineslo zmage.

Koliko elektorskih glasov ima država je odvisno od tega, koliko okrožij (podobno občinam ali pokrajinam) zvezna država ima. Število okrožij (angl. counties) je odvisno od števila prebivalcev. Kalifornija ima npr. 36 milijonov prebivalcev (podatki leta 2006), ki so približno enakomerno porazdeljeni v 53 okrožij. Kansas ima 3 milijone prebivalcev (podatki leta 2006), razdeljenih v 4 okrožja. S tem se moč števila glasov porazdeli na število elektorskih glasov in nekako uravnoteži »glas ljudstva«. Večja populacija zvezne države torej pomeni več okrožij, kar pomeni večje število elektorskih glasov in torej večji vpliv na rezultat volitev.

Število elektorjev določene zvezne države je torej število okrožij plus število senatorjev, ki pa je za vse zvezne države 2. Tako ima Kalifornija 53+2=55 elektorskih glasov in Kansas 4+2=6 elektorskih glasov. Zato so zvezne države z veliko prebivalcev tako pomembne za predsedniške kandidate.

Po zmagi določenega predsedniškega kandidata le-ta priseže na 20. januarja kot predsednik ZDA.

Bonitete[uredi | uredi kodo]

Rezidence[uredi | uredi kodo]

Poslopje Bele hiše.

Bela hiša v Washingtonu je uradna rezidenca predsednika. Mesto zanjo je izbral George Washington, temeljni kamen pa je bil položen leta 1792. Tam je živel vsak predsednik od Johna Adamsa (leta 1800) naprej. V različnih obdobjih ameriške zgodovine je bila znana pod imeni "predsedniška palača", "predsednikova hiša" in "izvršni dvorec". Theodore Roosevelt je stavbi današnje "Bela hiša" uradno nadel 1901.[1] Objekti, ki so na voljo predsedniku, vključujejo dostop do osebja Bele hiše, zdravstveno oskrbo, rekreacijske površine, gospodinjstvo in varnostne službe. Zvezna vlada plačuje državne večerje in druge uradne funkcije, predsednik pa osebno, družinsko in kemično čiščenje ter hrano.[2]

Camp David, uradno imenovan Naval Support Facility Thurmont, gorsko vojaško taborišče v okrožju Frederick v zvezni državi Maryland, je ena od predsednikovih rezidenc. Mesto samote in miru je že od štiridesetih let 20. stoletja veliko gostilo tuje veljake.[3]

Hiša za goste predsednika, ki se nahaja ob zgradbi izvršne pisarne Eisenhower v kompleksu Bele hiše in parku Lafayette, služi kot uradno gostišče predsednikovih gostov in po potrebi tudi sekundarna rezidenca predsednika. Premoženje sestavljajo štiri med seboj povezane hiše iz 19. stoletja - Blair House, Lee House ter 700 in 704 Jackson Place - s skupno površino več kot 6.500 m2.[4]

Prevozna sredstva[uredi | uredi kodo]

Glavno sredstvo predsednikovega letalskega potovanja je eno od dveh enakih letal Boeing VC-25, ki sta v veliki meri spremenjeni letali Boeing 747. Imenujeta se Air Force One, čeprav se za čas potovanja tako poimenuje vsako letalo, v katerem leti ameriški predsednik. Potovanja znotraj države se navadno izvajajo le z enim od obeh letal, medtem ko se potovanja v tujino opravijo z obema, enim primarnim in enim kot rezervo. Predsednik ima dostop tudi do manjših zrakoplovov letalskih sil, predvsem Boeinga C-32, ki se uporabljajo, kadar letališča ne morejo sprejeti letal velikih dimenzij, kot je predsedniško.[5]

Za letalske prevoze na kratke razdalje ima predsednik dostop do flote helikopterjev ameriške mornarice različnih modelov, ko ga uporablja predsednik, se imenuje Marine One. Polete običajno opravijo s petimi helikopterji, ki letijo skupaj in pogosto zamenjajo položaje, da bi morebitne napadalce zavedli, v katerem letalu je dejansko predsednik.

Predsednikom je zaradi varnosti prepovedano voziti avtomobile. Za cestna potovanja predsednika državna varnost uporablja predsedniški državni avtomobil, imenovan The Beast (Zver). Gre za oklepno limuzio, zasnovano tako, da je videti kot limuzina Cadillac, vendar zgrajena na šasiji tovornjaka.[6] [168] Ameriška tajna služba upravlja in vzdržuje floto več limuzin. Predsednik ima tudi dostop do dveh oklepnih avtomobilov, ki se v glavnem uporabljajo za potovanja.[7]

Seznam predsednikov Združenih držav Amerike[uredi | uredi kodo]

Glavni članek Seznam predsednikov Združenih držav Amerike

Živeči nekdanji predsedniki[uredi | uredi kodo]

Predsedniki Gerald Ford, Richard Nixon, George Herbert Walker Bush, Ronald Reagan in Jimmy Carter ob posvetitvi Reaganove predsedniške knjižnice

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

v angleščini
  1. "The White House Building". The White House (angleščina). Pridobljeno dne 2021-04-25.
  2. "Inside the Presidency". Magazine (angleščina). 2009-01-01. Pridobljeno dne 2021-04-25.
  3. "Camp David". The White House (angleščina). Pridobljeno dne 2021-04-25.
  4. "President's Guest House (includes Lee House and Blair House), Washington, DC". www.gsa.gov (angleščina). Pridobljeno dne 2021-04-25.
  5. "Air Force One". whitehouse.gov (angleščina). 2015-03-21. Pridobljeno dne 2021-04-25.
  6. "Obama's wheels: Secret Service to unveil new presidential limo - CNN.com". edition.cnn.com. Pridobljeno dne 2021-04-25.
  7. Farley, Robert (2011-08-25). "Obama's Canadian-American Bus". FactCheck.org (angleščina). Pridobljeno dne 2021-04-25.