Portal:Zgodovina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zgodovinski portal
P ancient.png
Zgodovina ali redko histórija je ena od znanosti in raziskuje človeško vedenje skozi čas. Je družbena veda, ki preučuje človeško družbo od njenega nastanka v času in prostoru. Njena naloga je, da kritično in nepristransko raziskuje dogodke v preteklosti, rekonstruira človekovo življenje v preteklosti in ohranja zgodovinski spomin, saj nam poznavanje zgodovine omogoča razumevanje sedanjosti in nam istočasno omogoča »videnje« v prihodnost.

Preberite več ...

Cscr-featured.svg Naključni izbrani članek Uredi
Detajl slike Obleganje Sevastopola

Krimska vojna je sredi devetnajstega stoletja potekala med ruskim cesarstvom ter Združenim kraljestvom, Francijo, Turčijo in Kraljevino Sardinijo.

Carska Rusija se je od propada bizantinskega cesarstva razglašala za njegovo naslednico in s tem varuhinjo vzhodne cerkve. Ruski vladarji so želeli prevzeti nadzor nad Bosporjem in Dardanelami in tako nadzirati Sredozemlje. Interesi evropskih velesil, ki so želele pridobiti nadzor nad pomembnima ožinama so pripeljali do vojne. Turki so v Veliki Britaniji in Franciji našli odločne zaveznike, Ruska vlada se je obrnila na Avstrijo in Prusijo, s katerima je še pred kratkim tvorila Sveto alianso, vendar si nista želeli vstopa v vojno, saj sta se zavedali, da lahko z vojno več izgubita kot pridobita.

21. maja 1853 je Rusija enostransko prekinila vse diplomatske odnose s Turčijo. V začetku julija istega leta pa s svojo vojsko brez uradne vojne napovedi krenila na bojni pohod. Rusija je rez težav premagovala Turško vojsko in mornarico, tudi po množični mobilizaciji Turških vojakov, vse dokler se so se septembra 1854 britansko-francosko-turške enote izkrcale na krimskem polotoku.

Rusija je vojno izgubila in zaprosila Avstrijo, naj posreduje v mirovnih pogajanjih. Avstrija je sprejela ponujeno posredništvo in stopila v stik z zavezniki. Mir je bil sklenjen marca 1856 v Parizu. Z njim se je Rusija javno odrekla vlogi zaščitnice kristjanov v turškem imperiju. Potrdili so polno turško suverenost nad Bosporjem, Rusija pa ji je vrnila Kars. Zavezniki so Rusiji vrnili polotok Krim. Izgube v krimski vojni so bile neverjetno velike. Mrtvih, ranjenih in obolelih je bilo okoli 134 tisoč ruskih vojakov, okoli devetdeset tisoč francoskih, petintrideset tisoč turških, sedemnajst tisoč petsto britanskih ter okoli dva tisoč sardinskih.

Preberite več ... | Več izbranih člankov ...


Vsi izbrani članki s področja zgodovine[uredi kodo]

Bitka v Tevtoburškem gozdu  · Čagatajski kanat  · Druga svetovna vojna  · Džingiskan  · Emona  · Falklandska vojna  · Grad Ostrovica  · Grad Sevnica  · Herman Koroški  · Jeruzalemsko kraljestvo  · Kijevska Rusija  · Klasična gimnazija v Ljubljani  · Krimska vojna  · Mongolski vpadi v Evropo  · Mongolsko cesarstvo  · Noč dolgih nožev  · Osmansko cesarstvo  · Partsko cesarstvo  · Praška pomlad  · Prva križarska vojna  · Rdeča Hrvaška  · Rimska Britanija  · Rimska Dakija  · Rimsko kraljestvo  · Ruski kaganat  · Seznam antičnih plemen v Iliriji  · Slovenski tolar  · Stasi  · Sulejman I.  · Tevtonski viteški red  · Triumf volje  · Vasco da Gama  · Zgodovina Kitajske  ·


Gnome-help.png Odprti opravki Uredi

Dopolnjevanje & urejanje[uredi kodo]

Edit-copy purple-wikit.svg
Picframe.svg Naključna izbrana slika Uredi
Supraseljski kodeks, zapisan v starocerkvenoslovanski cirilici
Supraseljski kodeks, zapisan v starocerkvenoslovanski cirilici

Slika je prenešena iz Kopitarjeve zbirke slovanskih kodeksov, ki jo hrani NUK


Vse izbrane slike
HILLGIALLO puntointerrogativo.png Ste vedeli, da: Uredi| Arhiv


CZ-Prag-hrad-koenigsp-kronjuw.jpg
  • ... je Mihael V. Kalafat prišel na bizantinski prestol po zaslugi strica Ivana Evnuha, ki je cesarico Zoo prisilil, da ga je posinovila?
  • ... je grška dinastija Komnenov več kot sto let vladala Bizantinskemu cesarstvu?
  • ... je Italijanski imperij v času največjega obsega leta 1940 meril preko štiri milijarde kvadradnih kilometrov?
  • ... je praška astronomska ura najstarejša tovrstna ura na svetu, ki še vedno deluje?
  • ... so češki kronski dragulji (na sliki) shranjeni v zakladnici stolnice sv. Vida na Praškem gradu s težko dostopnimi železnimi vrati s sedmimi ključavnicami, imetniki ključev pa so najvišji predstavniki države in cerkve na Češkem?
  • Evolution-tasks.svg Pregled zgodovinskih vsebin Uredi

    Področja[uredi kodo]

    Zgodovinska obdobja[uredi kodo]