Portal:Zgodovina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Zgodovinski portal
P ancient.png
Zgodovina ali redko histórija je ena od znanosti in raziskuje človeško vedenje skozi čas. Je družbena veda, ki preučuje človeško družbo od njenega nastanka v času in prostoru. Njena naloga je, da kritično in nepristransko raziskuje dogodke v preteklosti, rekonstruira človekovo življenje v preteklosti in ohranja zgodovinski spomin, saj nam poznavanje zgodovine omogoča razumevanje sedanjosti in nam istočasno omogoča »videnje« v prihodnost.

Preberite več ...

Cscr-featured.svg Naključni izbrani članek Uredi
Džingiskanov portret iz Narodnega muzeja v Taipeju, Tajvan

Džingiskan (1162-1227), rojen kot Bordžigin Temüdžin, je bil ustanovitelj in veliki kan Mongolskega cesarstva, največjega strnjenega cesarstva v zgodovini.

Na oblast je prišel z združitvijo in pokoritvijo številnih nomadskih plemen severovzhodne Azije. Po osamosvojitvi se je proglasil za velikega kana in začel z vojnimi pohodi proti Kara-Kitajskemu kanatu, Kavkazu, Horezmskemu cesarstvu in dinastijama Xi Xia in Jin ter osvojil velik del Srednje Azije in Kitajske.

Dve leti pred smrtjo je za svojega naslednika izbral sina Ögedeja, razdelil cesarstvo na kanate in jih podelil svojim sinovom in vnukom. Umrl je leta 1227 po uspešni vojni proti Tangutom. Pokopan je v neoznačenem grobu nekje v Mongoliji. Njegovi nasledniki so Mongolsko cesarstvo razširili preko velikega dela Evrazije. Pokorjene ali novoustanovljene vazalne države so obsegale celo sodobno Kitajsko, Korejo, Kavkaz, Srednjo Azijo, velik del vzhodne Evrope in Bližnji Vzhod.

Njegove največje zasluge na civilnem področju so uvedba ujgurske pisave kot uradne pisave Mongolskega cesarstva, vzpodbujanje verske strpnosti in trgovanja s tujimi narodi in vzpostavitev pravnega reda z zakonikom Jasa. Današnji Mongoli ga obravnavajo kot očeta Mongolije. Preberite več ...


Vsi izbrani članki s področja zgodovine[uredi kodo]

Bitka v Tevtoburškem gozdu  · Čagatajski kanat  · Druga svetovna vojna  · Džingiskan  · Emona  · Falklandska vojna  · Grad Ostrovica  · Grad Sevnica  · Herman Koroški  · Jeruzalemsko kraljestvo  · Kijevska Rusija  · Klasična gimnazija v Ljubljani  · Krimska vojna  · Mongolski vpadi v Evropo  · Mongolsko cesarstvo  · Noč dolgih nožev  · Osmansko cesarstvo  · Partsko cesarstvo  · Praška pomlad  · Prva križarska vojna  · Rdeča Hrvaška  · Rimska Britanija  · Rimska Dakija  · Rimsko kraljestvo  · Ruski kaganat  · Seznam antičnih plemen v Iliriji  · Slovenski tolar  · Stasi  · Sulejman I.  · Tevtonski viteški red  · Triumf volje  · Vasco da Gama  · Zgodovina Kitajske  ·


Gnome-help.png Odprti opravki Uredi

Dopolnjevanje & urejanje[uredi kodo]

Edit-copy purple-wikit.svg
Picframe.svg Naključna izbrana slika Uredi

Muzejski vlak

Muzejski vlak na Bohinjski železnici.


Vse izbrane slike
HILLGIALLO puntointerrogativo.png Ste vedeli, da: Uredi| Arhiv


CZ-Prag-hrad-koenigsp-kronjuw.jpg
Evolution-tasks.svg Pregled zgodovinskih vsebin Uredi

Področja[uredi kodo]

Zgodovinska obdobja[uredi kodo]