Portal:Zgodovina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zgodovinski portal
P ancient.png
Zgodovina ali redko histórija je ena od znanosti in raziskuje človeško vedenje skozi čas. Je družbena veda, ki preučuje človeško družbo od njenega nastanka v času in prostoru. Njena naloga je, da kritično in nepristransko raziskuje dogodke v preteklosti, rekonstruira človekovo življenje v preteklosti in ohranja zgodovinski spomin, saj nam poznavanje zgodovine omogoča razumevanje sedanjosti in nam istočasno omogoča »videnje« v prihodnost.

Preberite več ...

Cscr-featured.svg Naključni izbrani članek Uredi
Širjenje Osmanskega cesarstva v letih od 1299-1683

Osmansko cesarstvo ali Otomansko cesarstvo je bila večetnična država, ki je obstajala od 27. julija 1299 do 29. oktobra 1923, kar znaša 624 let. Cesarstvo je ustanovil Osman I. iz plemena Turkov Oguzov v vzhodni Anatoliji, po katerem je vladajoča dinastija Osmanov dobila ime.

Bilo je eno največjih cesarstev, ki je na višku svoje moči v 16. in 17. stoletju obsegalo ozemlje Jugovzhodne Evrope, Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Imelo je 29 provinc in številne vazalne države. Nekatere države je cesarstvo absorbiralo, druge pa so imele različne oblike neodvisnosti. Zaradi fevdne prisege zvestobe osmanskemu sultanu in kalifu ali okupacije je občasno vladalo tudi oddaljenim čezmorskim ozemljem.

V diplomaciji zahodnoevropskih držav so cesarstvo pogosto imenovali Visoka porta, kar pomeni visoka vrata. Naziv je nastal iz starega orientalskega običaja, da je vladar sprejemal goste in tuje diplomate pred mestnimi vrati ali pred vrati svoje palače. Naziv je imel tudi simboličen pomen in je jasno kazal na mejo med Evropo in Azijo. Leta 1453 so Osmani osvojili Konstantinopel, ga preimenovali v Istanbul in ga razglasili za svojo prestolnico. Ko so med vladanjem Sulejmana Veličastnega osvojili obširna ozemlja ob vzhodnem Sredozemlju, je cesarstvo za nekaj stoletij postalo središče interakcij med Vzhodom in Zahodom.

Osmansko cesarstvo je bilo de facto ukinjeno 1. novembra 1922, de iure pa z lausannsko mirovno pogodbo 24. julija 1923. Preberite več ...


Vsi izbrani članki s področja zgodovine[uredi kodo]

Bitka v Tevtoburškem gozdu  · Čagatajski kanat  · Druga svetovna vojna  · Džingiskan  · Emona  · Falklandska vojna  · Grad Ostrovica  · Grad Sevnica  · Herman Koroški  · Jeruzalemsko kraljestvo  · Kijevska Rusija  · Klasična gimnazija v Ljubljani  · Krimska vojna  · Mongolski vpadi v Evropo  · Mongolsko cesarstvo  · Noč dolgih nožev  · Osmansko cesarstvo  · Partsko cesarstvo  · Praška pomlad  · Prva križarska vojna  · Rdeča Hrvaška  · Rimska Britanija  · Rimska Dakija  · Rimsko kraljestvo  · Ruski kaganat  · Seznam antičnih plemen v Iliriji  · Slovenski tolar  · Stasi  · Sulejman I.  · Tevtonski viteški red  · Triumf volje  · Vasco da Gama  · Zgodovina Kitajske  ·


Gnome-help.png Odprti opravki Uredi

Dopolnjevanje & urejanje[uredi kodo]

Edit-copy purple-wikit.svg
Picframe.svg Naključna izbrana slika Uredi
Ljubljana
Geodetski zemljevid Ljubljane iz leta 1826, izdelale takratne avstrijske oblasti


Vse izbrane slike
HILLGIALLO puntointerrogativo.png Ste vedeli, da: Uredi| Arhiv


CZ-Prag-hrad-koenigsp-kronjuw.jpg
  • ... je Mihael V. Kalafat prišel na bizantinski prestol po zaslugi strica Ivana Evnuha, ki je cesarico Zoo prisilil, da ga je posinovila?
  • ... je grška dinastija Komnenov več kot sto let vladala Bizantinskemu cesarstvu?
  • ... je Italijanski imperij v času največjega obsega leta 1940 meril preko štiri milijarde kvadradnih kilometrov?
  • ... je praška astronomska ura najstarejša tovrstna ura na svetu, ki še vedno deluje?
  • ... so češki kronski dragulji (na sliki) shranjeni v zakladnici stolnice sv. Vida na Praškem gradu s težko dostopnimi železnimi vrati s sedmimi ključavnicami, imetniki ključev pa so najvišji predstavniki države in cerkve na Češkem?
  • Evolution-tasks.svg Pregled zgodovinskih vsebin Uredi

    Področja[uredi kodo]

    Zgodovinska obdobja[uredi kodo]