Portal:Zgodovina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zgodovinski portal
P ancient.png
Zgodovina ali redko histórija je ena od znanosti in raziskuje človeško vedenje skozi čas. Je družbena veda, ki preučuje človeško družbo od njenega nastanka v času in prostoru. Njena naloga je, da kritično in nepristransko raziskuje dogodke v preteklosti, rekonstruira človekovo življenje v preteklosti in ohranja zgodovinski spomin, saj nam poznavanje zgodovine omogoča razumevanje sedanjosti in nam istočasno omogoča »videnje« v prihodnost.

Preberite več ...

Cscr-featured.svg Naključni izbrani članek Uredi

Zgodovina Kitajske raziskuje pretekla dogajanja na območju današnje LR Kitajske in v njeni neposredni bližini od prazgodovine do danes.

Kitajska je razvila prvo od visokih kultur na svetu, saj se je že v 3. tisočletju pr. n. št. širilo znanje o obdelovanju polj in takrat so nastale številne poljedelsko usmerjene province, kot so Kansu, Šensi, Šansi, in Honan. Rodovitna zemlja je nudila možnost za hiter razvoj poljedelstva in s tem države. Vse znanje je prišlo iz Bližnjega vzhoda.

V prazgodovinsko obdobje Kitajske prištevamo ves čas ki se je odvil do leta 1500 pr. n. št. V tem času so se zvrstile tri kulture, nekaj časa pa je vladala dinastija X'ia. V Bronasti dobi so nastopile dinastije Šang, Čou in Č'in. Po bakreni dobi pa dinastija Hanov, odobje treh držav, zakonite in nezakonitih dinastij, dinsastij Sui, Tang, obdobje petih dinastij in desetih kraljestev, Sung, Yuan, Ming in dinastija Čing. Kmalu po začetku 20. stoletja je nastopil konec cesarske ureditve kitajske. Med letoma 1912-1949 je Kitajska postala republika (danes deluje na otoku Tajvan), po 2. svetovni vojni pa je oblast prevzela partija, država pa se je preimenovala v Ljudsko republiko Kitajsko (1949-danes).

Preberite več ... | Arhiv


Vsi izbrani članki s področja zgodovine[uredi kodo]

Bitka v Tevtoburškem gozdu  · Čagatajski kanat  · Druga svetovna vojna  · Džingiskan  · Emona  · Falklandska vojna  · Grad Ostrovica  · Grad Sevnica  · Herman Koroški  · Jeruzalemsko kraljestvo  · Kijevska Rusija  · Klasična gimnazija v Ljubljani  · Krimska vojna  · Mongolski vpadi v Evropo  · Mongolsko cesarstvo  · Noč dolgih nožev  · Osmansko cesarstvo  · Partsko cesarstvo  · Praška pomlad  · Prva križarska vojna  · Rdeča Hrvaška  · Rimska Britanija  · Rimska Dakija  · Rimsko kraljestvo  · Ruski kaganat  · Seznam antičnih plemen v Iliriji  · Slovenski tolar  · Stasi  · Sulejman I.  · Tevtonski viteški red  · Triumf volje  · Vasco da Gama  · Zgodovina Kitajske  ·


Gnome-help.png Odprti opravki Uredi

Dopolnjevanje & urejanje[uredi kodo]

Edit-copy purple-wikit.svg
Picframe.svg Naključna izbrana slika Uredi
Višnja Gora, 1914
Železniška postaja Višnja Gora 1914. leta ob mobilizaciji v vojsko

Avtor fotografije na razglednici: Jože Erjavec


Vse izbrane slike
HILLGIALLO puntointerrogativo.png Ste vedeli, da: Uredi| Arhiv


CZ-Prag-hrad-koenigsp-kronjuw.jpg
  • ... je Mihael V. Kalafat prišel na bizantinski prestol po zaslugi strica Ivana Evnuha, ki je cesarico Zoo prisilil, da ga je posinovila?
  • ... je grška dinastija Komnenov več kot sto let vladala Bizantinskemu cesarstvu?
  • ... je Italijanski imperij v času največjega obsega leta 1940 meril preko štiri milijarde kvadradnih kilometrov?
  • ... je praška astronomska ura najstarejša tovrstna ura na svetu, ki še vedno deluje?
  • ... so češki kronski dragulji (na sliki) shranjeni v zakladnici stolnice sv. Vida na Praškem gradu s težko dostopnimi železnimi vrati s sedmimi ključavnicami, imetniki ključev pa so najvišji predstavniki države in cerkve na Češkem?
  • Evolution-tasks.svg Pregled zgodovinskih vsebin Uredi

    Področja[uredi kodo]

    Zgodovinska obdobja[uredi kodo]