Nastanek Rima

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Trojanski junak Enej je po padcu Troje dolgo taval po svetu in kočno našel svoje zatočišče v Italiji, v Laciju, kjer je ustanovil mesto Alba Longa. Po njegovi smrti so mestu vladali njegovi potomci.

Ko je na oblast prišel Enejev potomec Numitor, ga je brat Amulij vrgel s prestola. Nato je ubil Numitorovega sina, njegovo hčerko Rejo Silvijo pa je poslal za svečenico v svetišče boginje domačega ognjišča Veste. Imenoval jo je za vestalko, saj je vedel da se vestalke ne smejo poročiti in tako bi Numitor ostal brez potomcev, ki bi lahko zavladali Alba Longi.

Kljub temu, da je bila Reja Silvija svečenica, se je v njo zaljubil bog vojne Mars; tako je rodila dvojčka Romula in Rema. Ko je Amulij izvedel, kaj se je zgodilo, je svojemu sužnju naročil, naj otroka odvrže v reko Tibero. Voda je brata odnesla na obalo ob podnožju Palatina, kjer ju je našla volkulja, ki ju je vzgojila in ju hranila z lastnim mlekom.

Volkulja z Romulom in Remom, simbol Rima

Čez nekaj časa ju je k sebi vzel pastir Faustul (lat. Faustulus) in ju s svojo ženo Ako Larentio (Acca Larentia) vzgojil kot lastna sinova, četudi ni vedel za njuno usodo.

Ko sta Romul in Rem odrasla in izvedela za svojo usodo, sta odšla do Kralja Amulija in ga vrgla z oblasti, tako da je Romul ubil Amulija, na oblast pa se je vrnil njun ded, Numitor.

Čez nekaj časa sta se Romul in Rem odločila, da ustanovita lastno mesto. Dogovorila sta se, naj bo ustanovitelj in vladar mesta tisti, ki bo videl več ptic. Tako sta odločitev prepustila bogovom.

Romul se je povzpel na grič Palatin, Rem pa na Aventin. Rem je videl šest ptic, Romul pa dvanajst. Sprla sta se in začela se je velika bitka v kateri je Romul ubil Rema. Mesto ki mu je vladal je poimenoval (21. aprila 753 pr. n. št. ) Rim. Vladal je pravično zato se ljudje niso pritoževali.

Vsi naslednji vladarji/kralji niso bili tako uspešni in priljubljeni kot Romul, zato jih je ljudstvo izgnalo in nikoli potlej niso več imeli kraljev.