Dinastija Šja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dinastija Šja
夏朝
Kraljestvo

ca. 2070 pr.n. št.–ca. 1554 pr. n. št. [[Dinastija Šang|]]
Lokacija dinastije Šja
Glavno mesto Jangčeng
Jeziki Stara kitajščina
Religija Kitajska ljudska religija
Vlada Monarhija
Zgodovina
 -  Ustanovitev dinastije Yu veliki ca. 2070 pr.n. št.
 -  Či od Šja nasledi prestol 2146 pr. n. št.
 -  Džje od Šja dinastija pade ca. 1554 pr. n. št.
Valuta Školjke


Dinastija Šja (pinjin Xia (2070 pr. n. št.-1554 pr. n. št.) je bila prva dinastija, ki je vladala na območju današnje Kitajske. Ustanovil jo je Yu Veliki.

Zgodovina dinastije Šja[uredi | uredi kodo]

Preden je bila ustanovljena dinastija Šja, so bile pogoste bitke med plemenom Šja in Či Jou plemenom. Šja pleme se je počasi razvilo v času cesarja Čuanšuja, enega od legendarnih treh suverenih in petih cesarjev. Evidenca velikega zgodovinarja in klasika obredov pravita, da je bil Ju Veliki vnuk cesarja Čuanšuja, vendar obstajajo tudi drugi dokazi, kot je starodavna listina Ban Guja, ki pravi da je Yu peta generacija cesarja Džuanšuja. Na podlagi tega je možno sklepati da so bili ljudje plemena Šja potomci cesarja Čuanšuja.

Gunov poskus reguliranja poplav[uredi | uredi kodo]

Gun, ki je bil oče Ju velikega, ki je poskušal s pomočjo drugih lokalnih plemen ustaviti veliko poplavo, ki se je izrazito širila, cesar Jao je Gunu naročil, da ustavi poplave in je dal zgraditi veliko blatnih jezov da bi preprečil širjenje poplave. Poskus Guna da ustavi poplave je trajal devet let, vendar je bil neuspešen, po devetih letih je cesar Jao,že dal prestol svojemu izbrancu cesarju Šunu, cesar Šun je Guna dal ubiti na gori Yušan (kitajsko: 羽山).

Poskus Yu velikega[uredi | uredi kodo]

Yu velikemu je cesar Šun zelo zaupal, zato je Šun imenoval Yuja da konča delo svojega očeta. Metoda Yuja je bila drugačna od svojega očeta, on je združil vse ljudi vseh plemen in jih prepričal da bi mu pomagali graditi kanale v vseh večjih rek kjer so bile poplave prisotne, legenda pravi da v vseh 13 letih svojega dela Ju nikoli ni stopil čez prag svoje hiše, ljudje ki so to opazili so ga hvalili zaradi njegove potrpežljivosti in vztraje. Po 13 letih mu je dokončno uspelo ustaviti poplave zato so ga ljudje zelo častili.

Ustanovitev dinastije[uredi | uredi kodo]

Yu je bil zelo uspešen pri ustavljanjem poplav, kar je povzročilo dobro rudno zemljo, vpliv in čast plemena Šja se je bliskovito razširil, zato je Ju postal vodja sosednjih plemen. Kmalu zatem je Šun poslal Juju voditi vojsko, da zatre pleme Sanmiao, katero je zlorabljalo meje sosednjih plemen, po njihovem porazu jih je Ju veliki izgnal na obrobja reke Han. Čast plemena Šja se je še bolj utrdila, cesar Šun je postajal že zelo star zato je razmišljal kateremu bi predal prestol, Šun je podal prestol Ju velikemu, kateri se mu je zdel najbolj vreden. Ker v okolici ni bilo več vojskujočih se plemen, ker so bila vsa pod oblastjo Juja se je Yu naslednje leto po prevzetju stola oklical za kralja dinastije Šja.

Kralji dinastije Šja[uredi | uredi kodo]

V spodnji tabeli so navedeni vladarji dinastije Šja po zapisih Sima Čiana. Za razliko od seznama Sima Čiana za kralje dinastije Šang, ki se tesno ujemajo z zapisih na kostni pisavi. Evidence od vladarjev Šja še niso bile najdene v nobeni od arheoloških izkopavanj.

Posmrtna imena (Shi Hao 諡號)1
Red Vladanje2 Kitajsko Hanyu Pinyin Zapisi
01 45 Yu znan tudi kot Yu veliki (大禹; dà yǔ)
02 10 Či od Šja  
03 29 太康 Tai Kang  
04 13 仲康 Čong Kang  
05 28 Šijang od Šja  
06 21 少康 Šao Kang  
07 17 Ču od Šja  
08 26 Huai od Šja  
09 18 Mang od Šja  
10 16 Šje od Šja  
11 59 不降 Bu Džiang od Šja  
12 21 Džjong od Šja  
13 21 Džin od Šja Guoju: jǐn ali jìn, putonghua: jǐn
14 31 孔甲 Kong džja od Šja  
15 11 Gao od Šja  
16 11 Fa od Šja  
17 52 Džje znan tudi kot Lu Gui (履癸 lǚ guǐ)