Vojni muzej Solkan 1915-1917

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Zanimanje za ostaline soške fronte, ki so se v vojnih letih 1915-1917 nakopičile na ozemlju ob Soči, se je na domu Boltarjevih rodilo pred približno tremi desetletji. Na enem od turnih smučanj v krnskem pogorju je Jordan Boltar po naključju naletel na ostanke puške, pištole in avstro-ogrske mačete. Ker se mu je slednja zdela zanimiva, jo je odnesel domov in jo na domačem podstrešju hranil do leta 1994, ko je nanjo naletel sin Rok, kateremu je nepričakovana najdba vzbudila radovednost in zanimanje. Začel je sistematično zbirati ostaline in prebirati ustrezne tovrstne knjige, a na številnih izletih v gore so se nenehno vrstila nova odkritja. Ker je bilo očitno, da bo najdb še veliko več, se mu je prav zato porodila zamisel o ureditvi zasebne zbirke, ki ne bi bila zaprtega tipa, temveč bi bila javnosti odprta za oglede in bi kot taka bila v spomin in opomin na grozodejstva prve svetovne vojne.

Zbirka je predstavljena v kletnih prostorih stanovanjske hiše družine Boltar v Solkanu, in sicer na površini 55 m2 . Premore več kot 3000 predmetov avstro-ogrske in italijanske vojske. Urejena je po sklopih glede na namen in pomen razstavljenih predmetov.

Vojni muzej Solkan se ukvarja z:

   * proučevanje in ohranjanje zapuščine prve svetovne vojne
   * zbiranje, evidentiranje, vzdrževanje in hranjenje predmetov
   * fotografiranje prizorišč prve svetovne vojne
   * vodenje po zasebni zbirki
   * vodenje po prizoriščih soške fronte

Z Turističnim društvom Solkan sodelujemo pri vodenih ogledih Solkana.

V 15 letih delovanja se je Vojni muzej Solkan prelevil v zelo obsežno in bogato zbirko predmetov najdenih na soški fronti.

Prav na tej prelomnici, 15 let delovanja, smo se odločili da uredimo pregledno in uporabno spletno stran za vse obiskovalce, ki jih ta tematika zanima.

Stran je dobila nov videz in veliko novosti. Obnovili smo jo na tak način, da bo dostopna vsem uporabnikom, tudi začetnikom.

Namen strani je širjenje novic na tematiko prve svetovne vojne. Obveščanje o prihodnjih dogodkih, sejmih, srečanjih.

Viri[uredi | uredi kodo]