Spletna stran

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Spletna stran (angleško web page) je v računalništvu dokument z nadbesedilom, ki ga prikaže spletni brskalnik. Na spletni strani so lahko različne vsebine: besedilo, slike, povezave, zvočni in video posnetki, programi. Strukturo spletne strani se sestavi s kodo HTML, ki pa ni programski jezik temveč opisni jezik. Več spletnih strani oblikuje spletišče. Na spletu jo predstavlja domena - spletni naslov. Lahko se jo uporabi tako za osebno rabo, kot tudi za predstavitev podjetja, izdelka, storitve, ...

Pri ustvarjanju spletne strani je treba najprej definirati namen spletne strani, določiti ciljno publiko (potencialne obiskovalce), izdelati vsebino in nato vse to grafično in programsko sestaviti, da nastane skupek strani, ki so funkcionalno povezane med seboj ter se nahajajo na istem spletnem mestu, pod isto domeno.

Namen spletne strani je lahko:

  • prodaja izdelkov/storitev
  • omogočanje članstva v izbrani skupini, ki ima dostop do plačljivih vsebin
  • predstavitev informacij o določeni tematiki
  • delitev veselja do neke zadeve, z drugimi uporabniki interneta
  • itd.

V primeru, da nekdo želi na spletno stran privabiti čim več obiskovalcev, se mora maksimalno posvetiti njeni izdelavi. Izbrati je treba prave ključne besede, po katerih jo bodo našli obiskovalci, ki iščejo prav to, kar stran predstavlja.

Za izdelavo spletnih strani so potrebni posebni programi. Npr. Front Page, HomeSite, Microsoft Office SharePoint Designer ipd. Načeloma je možno spletno stran izdelati tudi v navadnem MS Wordu, vendar je s priročnimi programi lažje, saj imajo prednastavljene različne ukaze, ki olajšajo delo.

Kompleksne spletne strani se izdelujejo s programskimi jeziki, kot so PHP, JavaScript, Jquery, CSS, itd. V zadnjem času se čedalje bolj uporabljajo knjižnice, kot so React.js, Vue in Angular, razvite od spletnih velikanov, kot so Google in Facebook za hitrejši in bolj učinkovit razvoj spletnih strani in aplikacij.

Prav tako obstajajo brezplačne spletne platforme kot npr. Minimum.si (slovenska storitev), Webs.com, Weebly.com, Wix.com, Yolasite.com itd., kjer se lahko na njihovi poddomeni izdela spletno stran - popolnoma brezplačno. Prednosti take izdelave so, da je izdelovanje dokaj enostavno in se ga lahko loti vsak, ki ima malo časa in zamisli, kako postaviti svojo spletno stran.