Spletna stran

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Spletna stran je v računalništvu dokument z nadbesedilom, ki ga prikaže brskalnik. Na spletni strani so lahko različne vsebine: besedilo, slike, povezave, zvočni in video posnetki, programi. Jezik za opis spletnih strani je HTML. Več spletnih strani oblikuje spletišče. Na spletu jo predstavlja domena - spletni naslov. Lahko jo uporabimo tako za osebno rabo, kot tudi za predstavitev podjetja, izdelka, storitve...

Pri ustvarjanju spletne strani je trebna najprej definirati namen spletne strani, določiti ciljno publiko (potencialne obiskovalce), izdelati vsebino in nato vse to grafično in programsko sestaviti, da nastane skupek strani, ki so funkcionalno povezane med seboj ter se nahajajo na istem spletnem mestu, pod isto domeno.

Namen spletne strani je lahko:

  • Prodaja izdelkov/storitev
  • Omogočanje članstva v izbrani skupini, ki ima dostop do plačljivih vsebin
  • Predstavitev informacij o določeni tematiki
  • Delitev veselja do neke zadeve, z drugimi uporabniki interneta
  • itd.

V primeru, da nekdo želi na spletno stran privabiti čimveč obiskovalcev, se mora maksimalno posvetiti njeni izdelavi. Izbrati je treba prave ključne besede, po katerih jo bodo našli obiskovalci, ki iščejo prav to, kar stran predstavlja.

Za izdelavo spletnih strani so potrebni posebni programi. Npr. Front Page, HomeSite, Microsoft Office SharePoint Designer ipd. Načeloma je možno spletno stran izdelati tudi v navadnem Wordu, vendar je s priročnimi programi lažje, saj imajo prednastavljene različne ukaze, ki nam olajšajo delo.

V zadnjem času čedalje bolj prihajajo do izraza spletne strani, ki omogočajo izdelavo spletne strani v PHP jeziku. To pomeni, da lahko naredite spletno stran tudi »online« na strežniku ponudnika in vam ni potrebno kupiti programa za izdelavo spletnih strani. Poleg tega si lahko sami izdelate željeno spletno stran, brez najema programerja. Prav tako obstajajo brezplačne spletne aplikacije kot npr. Webs.com, Weebly.com, Yolasite.com idr, kjer si lahko na njihovi poddomeni izdelate spletno stran, lahko pa jo tudi prestavite na svojo domeno. Prednosti take izdelave so, da je izdelovanje dokaj enostavno in se ga lahko loti vsak, ki ima malo časa in idej, kako postaviti svojo spletno stran.