Mozilla Firefox

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Mozilla Firefox
Mozilla Firefox Icon Mozilla Firefox wordmark
Firefox 40 Windows 10 SLO.png
Firefox 40 v Windows 10
Razvijalec Fundacija Mozilla
Stabilna izdaja 53.0.3 / maj 19, 2017 (2017-05-19)
OS Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Tip spletni brskalnik
Licenca MPL 2.0
Spletna stran https://www.mozilla.org/

Mozilla Firefox ali samo Firefox je brezplačen, odprtokodni grafični spletni brskalnik, ki je na razpolago tako za namizne računalnike kot za mobilne naprave in preveden v več svetovnih jezikov, tudi v slovenščino. Razvija ga skupnost Fundacija Mozilla s svojo podružnico Mozilla Corporation in prostovoljci[1]. Firefox, prej imenovan Phoenix ali Firebird, je preprostejša različica Mozille; ta je nastala na osnovi Netscape Navigatorja.

Firefox je takoj postal zelo priljubljen ter je zaradi večje hitrosti, varnosti in prilagodljivosti z dodatki hitro izpodrinil takrat dominantni brskalnik Internet Explorer 6. Vrh priljubljenosti je dosegel konec leta 2009 z različico 3.5[2], nato je uporaba začela upadati zaradi konkurence Google Chrome. Trenutno je Firefox tako v svetu kot v Sloveniji drugi najbolj uporabljan spletni brskalnik.[3][4]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Firefox se je začel kot Mozillin poskusni projekt, ki so ga začeli Dave Hyatt, Joe Hewitt in Blake Ross v drugi polovici leta 2002. Ker so menili, da razvoj tedanje zbirke Mozilla Application Suite vodi v okoren program, nasičen s funkcijami, so ustvarili samostojen brskalnik, za katerega so nameravali, da bi nadomestil zbirko programov. Projekt je kmalu imel več uporabnikov kot zbirka programov Mozilla, zato se je Fundacija Mozilla odločila, da bo zbirko počasi zamenjala s samostojnima programoma Firefox in Thunderbird, razvoj zbirke pa predala novo oblikovani samostojni skupnosti SeaMonkey.[5]

Ime[uredi | uredi kodo]

Mozilla Firefox je v svojih začetkih nekajkrat zamenjal ime. V poskusni različici so ga klicali m/b (mozilla/browser), ko pa so septembra 2002 brskalnik preizkusili, so ga poimenovali Phoenix; ime naj bi predstavljalo brskalnik, ki se je rodil iz pepela Zbirke programov. Tako se je imenoval do 14. aprila 2003, ko so morali ime zamenjati zaradi težav z blagovno znamko Phoenix Technologies. Preimenovali so ga v Firebird, kar pa je bilo že uporabljeno kot ime prostega programa za upravljanje baze podatkov. V izogib zmedi je Fundacija Mozilla ime brskalnika spremenila v Mozilla Firebird, vendar je skupnost FLOSS zahtevala še eno spremembo. Tako je 9. februarja 2004 Mozilla Firebird postal Mozilla Firefox ali krajše Firefox.

Da bi se zavarovali pred novimi spremembami imena, je Fundacija Mozilla decembra 2003 pri Uradu za patente in trgovske znamke Združenih držav (angleško United States Patent and Trademark Office) sprožila postopek za registracijo imena Firefox kot zaščitne znamke.[6]

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Funkcije[uredi | uredi kodo]

Firefox ima vgrajene vse pomembne funkcije brskalnikov: brskanje z zavihki, zaznamke in žive zaznamke (odjemalca virov RSS), zasebno brskanje, integrirane spletne iskalnike (privzeto Google), blokiranje pojavnih oken, iskanje po besedilu strani, upravitelja prenosov, zaščito pred okuženimi in prevarantskimi stranmi, preverjanje črkovanja, brskanje z upoštevanjem lokacije ter sistem za preprosto dodajanje uporabnih dodatkov (opisan spodaj). Firefox tudi ponuja nabor orodij za razvijalce, kot so pregledovalnik DOM, konzola za napake in razhroščevalnik. Nedavno je bila v Firefox integrirana aplikacija Pocket za bralne sezname. Firefox Hello je bila vgrajena funkcija za videoklice, dodana v Firefox decembra 2014 kot poskus implementacije tehnologije WebRTC, vendar se med uporabniki ni prijela in je bila leta 2016 odstranjena.

Dodatki[uredi | uredi kodo]

Dodatki so lahko štirih vrst: razširitve v Firefox dodajo funkcije, teme (nekoč "Persone") mu spremenijo videz, vtičniki ("plugins", nekoč "vstavki") omogočijo prikaz vsebin v patentiranih formatih (npr. Adobe Flash Player), storitve pa vanj dodajo možnosti družbenih omrežij ali drugih strani (hitro deljenje strani, stranska vrstica za preprosto spremljanje strani ipd.).

Standardi[uredi | uredi kodo]

Firefox podpira veliko spletnih standardov: HTML (skoraj popolnoma HTML5), XML, XHTML, CSS, ECMAScript (JavaScript), DOM, MathML, DTD, XSL, XPath ter slikovne formate SVG, JPEG, GIF in PNG s podporo prosojnosti. Za izrisovanje uporablja tehnologijo Gecko in Spidermonkey za JavaScript.

Zasebnost[uredi | uredi kodo]

Firefox je zasnovan v skladu z Mozillino vizijo spleta, ki spoštuje zasebnost in je odprt za vsakogar. Kodo Firefoxa in drugih njenih programov lahko vidi vsakdo, kar pomeni, da v njem gotovo ni skritih vohunskih programov in podobnega. Pri Chromu, Internet Explorerju in drugih zaprtokodnih brskalnikih tega ne moremo vedeti (nekateri sumijo, da zbirajo podatke o vedenju uporabnikov ter jih pošiljajo oglaševalcem), zato se za Firefox odloči veliko uporabnikov, ki jih skrbi za njihovo zasebnost na spletu. Firefox je tudi uvedel veliko možnosti, ki ščitijo zasebnost uporabnikov na spletu: tehnologijo Brez sledenja (Do Not Track), zaščito pred sledenjem v zasebnem brskanju in nekaj razširitev, na primer Lightbeam in Disconnect.

Varnost[uredi | uredi kodo]

Z uporabo standardov SSL in TLS Firefox preprečuje komunikacije med strežniki z kriptografijo. Podpira pametne kartice za varnejšo prijavo na strežnike in sistem za sporočanje varnostnih lukenj. Dejstvo, da ima Mozilla Firefox manj varnostnih lukenj kot Internet Explorer, je bilo pogosto navedeno kot razlog za množičen prehod uporabnikov Internet Explorerja k Firefoxu. Firefox uporablja Googlovo storitev Varno brskanje za zaščito pred stranmi z zlonamerno programsko opremo in lažnim predstavljanjem.

Lokalizacija[uredi | uredi kodo]

Firefox je trenutno preveden v 92 svetovnih jezikov[7], tudi v slovenščino. Lokalizacija poleg prevoda vključuje tudi regiji primerne privzete spletne iskalnike, podporo posebnih znakov in druge prilagoditve.

Platforme[uredi | uredi kodo]

Namizna izdaja Firefoxa je uradno na voljo za Windows (7, 8, 8.1, 10), macOS (10.9 in novejši) in Linux,[8] medtem ko Firefox za Android deluje na napravah Android in Firefox za iOS na Applovih napravah iPad, iPhone in iPod touch. V letih 2013 in 2014 je potekal razvoj izdaje Metro, optimizirane za naprave na dotik z Windows 8, vendar je bil projekt opuščen zaradi pomanjkanja zanimanja in preizkuševalcev[9]. Najdejo pa se tudi neuradne različice, ki podpirajo preostale operacijske sisteme (FreeBSD, OS/2, Solaris, SkyOS).

Izdaje[uredi | uredi kodo]

Nove različice Firefoxa izhajajo po principu "Rapid Release Cycle" vsakih 6 do 8 tednov. [10]

Ime Različica Razvojno ime Različica Gecko Datum izdaje Lastnosti in pomembne spremembe
Phoenix 0.1 Pescadero 1.2 23. september 2002 Prva izdaja z veliko programske kode Zbirke Mozilla. Brez namestitvenega programa. Nastavljiva orodna vrstica, upravitelj prenosov, brskanje z zavihki.
Firebird 0.6 Glendale 1.5 17. maj 2003 Preimenovanje v Firebird. Nov videz (spremenjena privzeta tema), večji nabor nastavitev Prva različica za macOS.
Firefox 0.8 Royal Oak 1.6 9. februar 2004 Preimenovanje v Firefox. Prva izdaja z namestitvenim programom za Windows. Izboljšave uporabniškega vmesnika, način brez povezave, preprostejše dodajanje razširitev in tem. Tema "Pinstripe" za Mac.
1.0 Phoenix 1.7 9. november 2004 Izboljšano brskanje z zavihki, popravki uporabniškega vmesnika.
Firefox 1.5 1.5 Deer Park 1.8 29. november 2005 Vgrajeno samodejno posodabljanje, podpora vektorske grafike SVG in standardov W3C, preurejene nastavitve brskalnika, možnost za brisanje zgodovine brskanja, izboljšano zavračanje pojavnih oken. Nekateri kritizirajo hitrost[11].
Firefox 2 2.0 Bon Echo 1.8.1 24. oktober 2006 Vgrajena zaščita proti zavajajočim stranem, zgodovina nedavno odprtih zavihkov, preverjanje črkovanja, samodejna obnovitev zadnje seje ob sesutju, predlogi iskanja, izboljšan upravitelj dodatkov, dodan upravitelj iskalnikov, bralnik virov RSS in Atom. Namestitvena datoteka za Windows uporablja Nullsoft Scriptable Install System (NSIS)[12].
Firefox 3 3.0 Gran Paradiso 1.9 17. junij 2008 Nove teme vmesnika glede na operacijski sistem. Izboljšana tehnologija za prikazovanje strani, preklop na grafično knjižnico cairo[13]. Prva uradna izdaja, ki je v celoti opravila test upoštevanja standardov za izris strani Acid2. Konec podpore za Windows 95, 98, Me in NT≤4 in Mac OS X ≤10.3[14].
Firefox 3.5 3.5 Shiretoko 1.9.1 30. junij 2009 Podpora za veliko novih spletnih standardov, na primer elemente <canvas>, <video> in <audio>. Zasebno brskanje, ki omogoča brskanje po spletu brez beleženja zgodovine, in možnost brskanja z upoštevanjem geolokacije[15].
Firefox 3.6 3.6 Namoroka 1.9.2 21. januar 2010 Podpora za vse več spletnih standardov. Teme Persona, s katerimi uporabnik spremeni videz Firefoxa z enim klikom. Onemogočanje zastarelih različic vtičnikov oz. vstavkov ter obvestila o njihovih posodobitvah. Videoposnetki, ki jih predvaja sam Firefox, se lahko prikažejo čez cel zaslon.
3.6.28 13. marec 2012 Mozilla je za Firefox 3.6 izdajala posodobitve s popravki varnosti in stabilnosti tudi po izdaji Firefoxa 4 in novejših. Zadnja različica 3.x. Popravki varnosti in stabilnosti.
Firefox 4 4.0 Tumucumaque 2.0 22. marec 2011 Večja podpora HTML5, CSS3 in WebGL ter stroj JavaScript JägerMonkey, ki deluje do šestkrat hitreje kot v različici 3.6. Popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik (novi gumb Firefox z združenimi meniji, zavihki na vrhu ...). Prvi brskalnik z nastavitvijo "Brez sledenja (Do Not Track)", ki spletnim stranem sporoča, da uporabnik ne želi sledenja. Vgrajena storitev Sync/Usklajevanje, ki omogoča sinhronizacijo podatkov med več brskalniki Firefox na različnih računalnikih.
Firefox 5 5.0 5.0 21. junij 2011 Izboljšana podpora za spletne standarde HTML5, CSS3, MathML in SMIL.
5.0.1 11. julij 2011
Firefox 6 6.0 6.0 16. avgust 2011
6.0.1 30. avgust 2011
6.0.2 6. september 2011
Firefox 7 7.0 7.0 27. september 2011 Optimizirana poraba pomnilnika, dodana možnost pošiljanja telemetrije.
7.0.1 29. september 2011
Firefox 8 8.0 8.0 8. november 2011
8.0.1 21. november 2011
Firefox 9 9.0 9.0 20. december 2011 Izboljšave v sistemu Mac OS X 10.7.
9.0.1 21. december 2011
Firefox 10 10.0 10.0 31. januar 2012 Izboljšana združljivost dodatkov. Gumb "Naprej" ostane skrit, dokler ni uporabljen gumb "Nazaj". Osnova za Firefox ESR 10.
10.0.1 10. februar 2012
10.0.2 16. februar 2012
Firefox 11 11.0 11.0 13. marec 2012 Dodana možnost uvoza podatkov iz Google Chroma in sinhronizacija dodatkov.
Firefox 12 12.0 12.0 24. april 2012 Omogočeno posodabljanje brez prikaza okna nadzora uporabniškega računa sistema Windows.
Firefox 13 13.0 13.0 5. junij 2012 Dodana privzeta domača stran s poljem za iskanje po spletu in stran novega zavihka s povezavami do najbolj obiskanih spletnih strani.
13.0.1 15. junij 2012
Firefox 14 14.0.1 14.0 17. julij 2012 Samodejno dokončanje spletnih naslovov, iskalnik Google začne uporabljati HTTPS.
Firefox 15 15.0 15.0 28. avgust 2012 Samodejne posodobitve v ozadju. Izboljšave podpore za WebGL.
15.0.1 6. september 2012
Firefox 16 16.0 16.0 9. oktober 2012
16.0.1 11. oktober 2012
16.0.2 26. oktober 2012
Firefox 17 17.0 17.0 20. november 2012 Uporabnik mora ročno omogočiti izvajanje zastarelih vtičnikov (click-to-play). Dodana podpora za API-je družabnih omrežij. Osnova za Firefox ESR 17.
17.0.1 30. november 2012
Firefox 18 18.0 18.0 8. januar 2013 Prva podpora tehnologije WebRTC.
18.0.1 18. januar 2013
18.0.2 5. februar 2013
Firefox 19 19.0 19.0 19. februar 2013 Vgrajen pregledovalnik datotek PDF, hitrejši zagon programa.
19.0.1 27. februar 2013
19.0.2 7. marec 2013
Firefox 20 20.0 20.0 2. april 2013 Zasebno brskanje omogočeno v ločenem oknu. Izboljšan upravitelj prenosov.
20.0.1 10. april 2013
Firefox 21 21.0 21.0 14. maj 2013 Dodana stran "Zdravniško spričevalo" z informacijami o učinkovitosti delovanja in uporabi. Razširjena nastavitev "Brez sledenja".
Firefox 22 22.0 22.0 25. junij 2013 WebRTC privzeto omogočen, izboljšave vmesnika.
Firefox 23 23.0 23.0 6. avgust 2013 Posodobljen logotip Firefoxa, blokiranje vsebine HTTP na straneh HTTPS.
23.0.1 16. avgust 2013
Firefox 24 24.0 24.0 17. september 2013 Osnova za Firefox ESR 24.
Firefox 25 25.0 25.0 29. oktober 2013 Podpora za API Web Audio. Izboljšave vmesnika.
25.0.1 15. november 2013
Firefox 26 26.0 26.0 10. december 2013 Nastavitev večine vtičnikov na ročno aktivacijo (click-to-play), izboljšana podpora večpredstavnosti.
Firefox 27 27.0 27.0 4. februar 2014
27.0.1 13. februar 2014
Firefox 28 28.0 28.0 18. marec 2014 Izboljšana podpora večpredstavnosti.
Firefox 29 29.0 29.0 29. april 2014 Popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik (Australis) z novim prilagodljivim menijem na desni strani orodne vrstice in zakrivljenimi zavihki. Novi vmesnik je bil deležen tako pohval kot kritik uporabnikov, ki se jim je zdel preveč podoben Chromu. Odstranjena vrstica dodatkov, zato dodatki odslej dodajajo svoje gumbe v glavno orodno vrstico. Nova različica storitve za sinhronizacijo podatkov na osnovi Firefox Računov. [16][17][18]
29.0.1 9. maj 2014

Programska licenca[uredi | uredi kodo]

Program je odprtokoden. Večina kode je na voljo pod licenco Mozilla Public License (MPL) 2.0.[19] Fundacija Mozilla dovoljuje, da program prosto razširjamo, vidimo izvorno kodo in jo lahko spreminjamo.

Ime "Mozilla Firefox" in brskalnikov logotip sta zaščiteni blagovni znamki. Dovoljeno je razširjanje nespremenjenih izdaj z logotipom in imenom Firefoxa, omejeno pa je razširjanje različic Firefoxa s predelano izvorno kodo pod tem imenom.

Septembra 2006 je Mozilla ugotovila, da distribucija Debian GNU/Linux brez dovoljenja uporablja zaščitne znake Mozille Firefox za Debianu prilagojeno različico. Debian ni želel poglabljati težave, zato so svoj Firefox preimenovali v Iceweasel [20]. Leta 2016 je bil dosežen dogovor in program je bil preimenovan nazaj v Firefox[21].

Širjenje Firefoxa[uredi | uredi kodo]

Graf nalaganj Firefoxa 1.x v milijonih
Število uporabnikov posameznega brskalnika.

Število uporabnikov[uredi | uredi kodo]

V aprilu 2014 je bil Firefox drugi najbolj priljubljen brskalnik.[22] Uporabljalo naj bi ga 20% vseh uporabnikov spleta, v Evropi pa nekaj več kot 30%. V Sloveniji je Firefox še vedno najpopularnejši brskalnik.

Prenosljive različice Mozille Firefox[uredi | uredi kodo]

Mozilla Firefox - Portable Edition (krajše Firefox Portable) je prenosljiva različica Mozille Firefox. Poganja se z USB ključa, iPoda, zunanjega trdega diska, CD-ja ...

Seznam prenosljivih različic Mozille Firefox:

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Mozilla Firefox je bil nagrajen s številnimi nagradami različnih vplivnih organizacij:

 • PC Magazine Editors’ Choice Award, avgust 2016[23]
 • CHIP Top-Download, 2013[24]
 • CHIP Top App (Firefox for Android), 2013[25]
 • CNET Editor’s Choice Award for Best Browser, 2011
 • CeBIT Best Open Source App for a Mobile Device, marec 2011[26]
 • CHIP Znamka leta, marec 2011[27]
 • CNET Top 10 Mac Download, 2010[28]
 • PC Magazine Editors’ Choice Award, 2009
 • zmagovalec CNET Webware 100, maj 2009[29]
 • 2008 LinuxQuestions.org Members’ Choice Awards Browser of the Year, januar 2009[30]
 • PC Magazine Editors’ Choice, 2008
 • CNET Editors’ Choice, 2008
 • zmagovalec Webware 100, april 2008[31]
 • zmagovalec Webware 100, junij 2007[32]
 • PC World 100 Best Products of 2007, maj 2007[33]
 • PC Magazine Editors' Choice, oktober 2006[34]
 • CNET Editors' Choice, oktober 2006[35]
 • PC World's 100 Best Products of 2006, julij 2006[36]
 • PC Magazine Technical Excellence Award, Software and Development Tools category, januar 2006[37]
 • PC Magazine Best of the Year Award, december 2005[38]
 • PC Pro Real World Award (Mozilla Foundation), december 2005[39]
 • CNET Editors' Choice, november 2005[40]
 • UK Usability Professionals' Association Award Best Software Application 2005, november 2005[41]
 • Macworld Editor's Choice with a 4.5 Mice Rating, november 2005[42]
 • Softpedia User’s Choice Award, september 2005[43]
 • TUX 2005 Readers' Choice Award, september 2005[44]
 • PC World Product of the Year, junij 2005[45]
 • Forbes Best of the Web, maj 2005[46]
 • PC Magazine Editor’s Choice Award, maj 2005[47]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Prostovoljni razvijalci
 2. ^ "Desktop browser market share Worldwide | StatCounter Global Stats". StatCounter Global Stats (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-05. 
 3. ^ "Desktop browser market share Worldwide | StatCounter Global Stats". StatCounter Global Stats (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-05. 
 4. ^ "Desktop browser market share in Slovenia | StatCounter Global Stats". StatCounter Global Stats (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-05. 
 5. ^ "Mozilla Development Roadmap". www-archive.mozilla.org. Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 6. ^ Registracija imena pri United States Patent and Trademark Office
 7. ^ "Mozilla Firefox Web Browser — Download Firefox in your language". Mozilla (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 8. ^ "Firefox — 51.0.1 System Requirements". Mozilla (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 9. ^ "Update on Metro". Future Releases (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 10. ^ "RapidRelease/Calendar - MozillaWiki". 
 11. ^ Hitrost brskalnikov
  Dodatki, ki porabijo veliko sistemskega pomnilnika
 12. ^ Podpora operacijskim sistemom
 13. ^ "Mozilla Cairo Vector Graphics". mozillaZine. 24. april 2005. Pridobljeno dne 24. januar 2007. 
 14. ^ "Gran Paradiso - System Requirements". mozilla.org. Pridobljeno dne 11. september 2007. 
 15. ^ "Mozilla Firefox 3.5 Release Notes". Pridobljeno dne 16. 7. 2015. 
 16. ^ "Firefox — Notes (29.0) — Mozilla". Pridobljeno dne 16. 7. 2015. 
 17. ^ "Predstavljamo najbolj prilagodljiv Firefox doslej z elegantno novo obliko". 29. 4. 2014. Pridobljeno dne 16. 7. 2015. 
 18. ^ "Kako posodobiti na novi Firefox Sync". Pridobljeno dne 16. 7. 2015. 
 19. ^ "Mozilla Licensing Policies". Mozilla (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-05. 
 20. ^ Debian: Paketa' firefox' in 'thunderbird' uporabljata zaščitne znake brez dovoljenja
 21. ^ "'Iceweasel' will be renamed 'Firefox' as relations between Debian and Mozilla thaw". PCWorld (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-10. 
 22. ^ "Najbolj uporabni brskalniki". 22. maj 2014. 
 23. ^ "Mozilla Firefox". PCMAG (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 24. ^ "Top 100 Downloads des Jahres - Bildergalerie". CHIP Online (nemščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 25. ^ "Top 100: Die beliebtesten Android Apps des Jahres - Bildergalerie". CHIP Online (nemščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 26. ^ Graner, Amber. "CeBIT 2011: Linux New Media Award Winners Annou... » Linux Magazine". Linux Magazine (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 27. ^ "CHIP AWARDS 2011: Das sind die Preisträger". CHIP Online (nemščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 28. ^ "Top 10 Mac downloads of 2010 | The Download Blog - CNET Download.com". download.cnet.com. Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 29. ^ "Webware 100 winner: Firefox". CNET (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 30. ^ "Browser of the Year". www.linuxquestions.org (angleščina). Pridobljeno dne 2017-03-04. 
 31. ^ "Webware 100 Award Winner Firefox". Pridobljeno dne 25. april 2008. 
 32. ^ "Webware 100 Award Winner Firefox". Pridobljeno dne 10. junij 2007. 
 33. ^ "The 100 Best Products of 2007". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 34. ^ "Firefox 2.0 Review". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 35. ^ "Firefox 2 CNET Editor's Review". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 36. ^ "The 100 Best Products of 2006". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 37. ^ "Mozilla Firefox & Altiris SVS". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 38. ^ "Best of the Year, Software: Home, Firefox". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 39. ^ "PC Pro Awards 2005 - the winners". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 40. ^ "Firefox 1.5, CNET editors' review". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 41. ^ "First UK UPA Awards commend Firefox, Flickr, Google, Apple, John Lewis and BA". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 42. ^ "Web browser roundup". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 43. ^ "Firefox Receives Softpedia User’s Choice Award". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 44. ^ "UX 2005 Readers' Choice Award Winners Announced". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 45. ^ "The 100 Best Products of 2005". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 46. ^ "Best of the Web, BOW Directory, Look It Up, Web Browsers, Firefox". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 
 47. ^ "Firefox 1.0.3". Pridobljeno dne 22. oktober 2007. 

Viri[uredi | uredi kodo]

Spletni viri
 • Mozilla Firefox. Angleška Wikipedija.[1]
 • The History of Mozilla Firefox: From Phoenix, to Firebird, to Firefox. Flexbeta. [2]
Knjige v angleščini

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Podatki o pojmu Mozilla Firefox so morda na razpolago tudi v katerem izmed sorodnih projektov Wikipedije:

* Slovarske definicije v Wikislovarju
* Učbeniki v Wikiknjigah
* Navedki v Wikinavedku
* Izvorna besedila v Wikiviru
* Slike, zvok in animacije v Zbirki