Internet Explorer

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Windows Internet Explorer)
Internet Explorer
RazvijalecMicrosoft
Stabilna izdaja16 junij 2003; 13 december 2022; 8 marec 2021
OSWindows (nekatere starejše različice tudi MacOS, Solaris in HP-UX)
Tipspletni brskalnik
LicencaLastniški
Spletno mestowww.microsoft.com/ie

Internet Explorer, prej imenovan Windows Internet Explorer[1] in Microsoft Internet Explorer[2], je brezplačen spletni brskalnik, priložen sistemu Windows. Leta 1995 ga je razvilo podjetje Microsoft na osnovi Spyglass Mosaica (različici NCSA Mosaica).

Internet Explorer je bil na prelomu stoletja eden najbolj uporabljanih brskalnikov. Eden izmed razlogov za priljubljenost je, da je bil prednameščen in privzet od Windows 98 dalje. S tem je Microsoft osvojil tekmovanje med Internet Explorerjem in Netscape Navigatorjem, svojim do tistega časa močnejšim tekmecem. To je tudi razlog, zaradi katerega je bila družba Microsoft večkrat tožena zaradi monopola. Uporaba je dosegla vrh v letih 2002 in 2003, ko ga je uporabljalo okoli 95 % uporabnikov spleta, nato pa ga je hitro začel izpodrivati odprtokodni Mozilla Firefox, ki se je med uporabniki hitro razširil zaradi hitrejšega nalaganja strani ter manj varnostnih lukenj. Trenutno ima Internet Explorer okoli 9 % tržnega deleža.[3]

Internet Explorer je 29. julija 2015 zamenjal nov brskalnik Microsoft Edge, ki je privzet v sistemu Windows 10.[4]

Zgodovina različic[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. različice 7, 8, 9
  2. Različice do 7.
  3. »Desktop browser market share Worldwide | StatCounter Global Stats«. StatCounter Global Stats (v angleščini). Pridobljeno 28. maja 2017.
  4. »Začetek konca Internet Explorerja« (web). Žurnal. 28. julij 2015. Pridobljeno 1. januarja 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]