Wikipedija:Peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dobrodošli v Peskovniku Wikipedije! Na tej strani lahko po mili volji vadite in preizkušate urejanje. Za urejanje kliknite tukaj ali zavihek uredi kodo zgoraj (oziroma uredi za urejanje v VisualEditorju), vnesite spremembe in, ko ste končali, kliknite gumb Shrani stran. Vsebina tu ne bo ostala trajno. Stran na vsake toliko izpraznimo.

Prosimo vas, da v peskovnik(-e) ne dodajate avtorsko zavarovane, žaljive ali profane vsebine. Če imate glede Wikipedije kakršna koli vprašanja, jih postavite pod lipo. Hvala!

Če ste se registrirali in ste trenutno prijavljeni, lahko tukaj poiščete ali ustvarite svoj lastni peskovnik. Za lažji dostop do osebnega peskovnika kliknite na povezavo "Peskovnik" na vrhu strani (v menuju pod vašim imenom). Če povezave ne vidite, v vaših nastavitvah obkljukajte v razdelku Uporabniški vmesnik vrstico »Moj peskovnik«.

Za eksperimentiranje lahko uporabljate tudi predloge X1, X2, X3, X4, X5 in X6.

Bližnjice:
WP:PK
WP:PESEK== Tehnike obdelave suhega lesa na bonsajih ==


Smučanje na vodi je vodni šport, ki je nastal leta 1928, ko je Ralph Samuelson,dobil idejo, da bi združil smušanje na snegu z deskanjem na vodi. === Ralp Samuelson === Ralp Samuelson je bil sin mehanika na motornih čolnih. Bil je velik ekstremist. Nekega dne je podal zamisel : "če lahko po snegu smučam, zakaj nebi po vodi?" Prvi poiskus je bil, da se je z dvemi kosi lesa primu čolna vendar mu je les zbežal. Drugi poiskus je bil z smučmi za sneg, ampak so bile preozke. Tretji poiskus je bil uspešen. Z vrvjo se je privezal na čoln in z dvemi kosi lesa dolgimi 240 cm in širokimi 23 cm z koncem zavitim gor je uspel priti ven iz vode.

==== Postopek smučanja ==== Postopek smučanja je, da smučar ima športni rešilni jopič in par smuči. Smučanje poteka s pomočjo motornega čolna kjer ima uzadaj vrv kjer je nakoncu vrvi plastični trikotnik na eni strani oblečen v blago, da se lahko smučar drži. Ko motorni čoln požene motorje se vrv napne in smučar v klopčiču se povleče ven iz vode s pomočjo nog tako, da se upira vodi. Ko je na površju je pomembno, da drži ravnotežje na smučeh. Kasneje prične z zavoji. Najbolj pomembno je, da ko smučar pade, da izpusti vrv.

Pri tej disciplini si odvisen le od osebne fizične pripravljenosti in motornega čolna oziroma pilota. Začetniki le smučajo v smeri čolna, poznavalci pa delajo že zavoje, skoke in podobne reči. Zunanji dejanvniki kot so valovanje in vetrovi ti le onemogočajo pravilno smuko. Najbolj primerno je v zgodnjih jutranjih urah med 7 in 10uro (Jadransko morje/Koprski zaliv) in v večernih urah med 18 in 20h. Iz smučanja na vodi se je razvilo še deskanje na vodi s pomočjo motornega čolna(wakebord)in deskanje na vodi s pomočjo zajle, ki je v zraku, vendar je štart iz pomola(vodni centri). Smučanje na vodi lahko vzamemo kot rekreacijo vsaj pri nas v Sloveniji, drugje po svetu pa obstaja Evropsko in Svetovno prvenstvo v wakebordanju in waterskiingu.

===== Oprema =====

- športni rešilni jopič - par smuči na katerih je "čevelj" za se obuti, na eni morejo biti dva "čevlja" zaradi smučanja z eno smučko. Velikost noge ni pomembna saj se da naštimati na ročno s pomočjo gumbov. -vrv dolgo minimalno 9m max 24m z trikotnikom na koncu oblečenim v blago -priporočljivo vodni smučarski kombinezom, saj tako se izognemo opeklinam pri nerodnem padcu


Iz smučanja na vodi se je razvilo še deskanje na vodi s pomočjo motornega čolna(wakebord)in deskanje na vodi s pomočjo zajle, ki je v zraku, vendar je štart iz pomola(vodni centri). Smučanje na vodi lahko vzamemo kot rekreacijo vsaj pri nas v Sloveniji, drugje po svetu pa obstaja Evropsko in Svetovno prvenstvo v wakebordanju in waterskiingu.

Smučanje na vodi spada med ekstremene športe.