Predloga:X2

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ta predloga je peskovnik. Namenjena je eksperimentiranju s predlogami.

Dobrodošli v Peskovniku Wikipedije! Na tej strani lahko po mili volji vadite in preizkušate urejanje. Za urejanje kliknite tukaj ali zavihek uredite stran zgoraj (oziroma pri nekaterih brskalnikih v meniju pogled), vnesite spremembe in, ko ste končali, kliknite gumb Shrani stran. Vsebina tu ne bo ostala trajno. Stran na vsake toliko izpraznimo.

Prosimo vas, da v peskovnik(-e) ne dodajate avtorsko zavarovane, žaljive ali profane vsebine. Če imate glede Wikipedije kakršna koli vprašanja, jih postavite pod lipo. Hvala!

Ta stran je virtualni peskovnik Wikipedije. Resnične peskovnike opisuje članek peskovnik.

Za eksperimentiranje lahko uporabljate predloge peskovnik za predloge, X1, X2, X3, X4, X5 in X6.

Ročna prižema[uredi kodo]

Ročna prižema ali "žemar" je mehanska naprava, ki se uporablja za direktno vzpenjanje po vrvi oziroma se uporablja kot zavarovanje pri plezanju po zelo strmem terenu. Reševalne službe ga uporabljajo tudi kot zavoro za pomoč pri gorskem reševanju.

Delovanje sistema[uredi kodo]

Prižema deluje po sistemu napenjalnega vozla, le da je hitrejša, bolj varna in enostavnejša, le da je treba pri prižemi za razliko od vozla paziti na obtežitev le-te. Prižema ima odmikalo, ki omogoča, da se naprava prosto pomika v predvideni smeri gibanja, vendar zagotavlja trden oprijem na vrv, ko se vleče v nasprotno smer. Ima še varovalo, ki preprečuje, da bi sistem padel z vrvi, zato moramo biti previdni pri nameščanju sistema.

Žemar[uredi kodo]

Sopomenka "žemar" izhaja iz imena Jümar Pangit, ki je bilo podjetje v lasti Adolpha Jusija in Walterja Martija, ki sta izdelala prvo mehansko prižemo kot jih zdaj poznamo leta 1958. Najstarejša prižema pa izhaja iz leta 1934 iz Francije.