Predloga:X6

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dobrodošli v Peskovniku Wikipedije! Na tej strani lahko po mili volji vadite in preizkušate urejanje. Za urejanje kliknite tukaj ali zavihek uredi kodo zgoraj (oziroma uredi za urejanje v VisualEditorju), vnesite spremembe in, ko ste končali, kliknite gumb Shrani stran. Vsebina tu ne bo ostala trajno. Stran na vsake toliko izpraznimo.

Prosimo vas, da v peskovnik(-e) ne dodajate avtorsko zavarovane, žaljive ali profane vsebine. Če imate glede Wikipedije kakršna koli vprašanja, jih postavite pod lipo. Hvala!

Če ste se registrirali in ste trenutno prijavljeni, lahko tukaj poiščete ali ustvarite svoj lastni peskovnik. Za lažji dostop do osebnega peskovnika kliknite na povezavo "Peskovnik" na vrhu strani (v menuju pod vašim imenom). Če povezave ne vidite, v vaših nastavitvah obkljukajte v razdelku Uporabniški vmesnik vrstico »Moj peskovnik«.

Za eksperimentiranje lahko uporabljate tudi predloge X1, X2, X3, X4, X5 in X6.

Bližnjice:
WP:PK
WP:PESEK

Policisti na konjih[uredi kodo]

Policijske konjenice po svetu tvorijo bodisi policisti na konjih, ali policisti na kamelah. Policisti na konjih so načeloma zadolženi za sodelovanje pri slavnostnih dogodkih, kot tudi za nadzorovanje množic. Zaradi specifike opravljanja dela na konjih, ki policistom omogoča boljšo preglednost, se je v Veliki Britaniji to izkazalo kot dober način zatiranja kriminalitete. Policisti so namreč v javnosti na tak način tudi bolje opazni in opozarjajo na svojo prisotnost. Policistom je tako omogočena boljša preglednost terena, hkrati pa so zaradi tega bolje vidni ljudem. Kriminalce lahko to dejstvo odvrne od nadaljnjega izvajanja protipravne dejavnosti, preostali pa se lahko tako po pomoč hitreje zatečejo k policistom, saj jih zaradi dejstva, da jezdijo konja, hitreje opazijo. Zadolžitve policistov so lahko različne: bodisi gre za patruljiranje po parkih ali na težje dostopnih terenih, kjer uporaba policijskega vozila ne bi bila primerna, bodisi za vzdrževanje javnega reda in miru pri množicah, kjer se pričakuje odpor. Tako je v Veliki Britaniji policijsko konjenico mogoče opaziti na nogometnih tekmah, kot tudi na ulicah številih mest, s čimer policisti stanovalce in kriminalce opozarjajo na svojo prisotnost, tako podnevi, kot tudi ponoči. Nekatere enote policijske konjenice so tudi izurjene za iskanje pogrešanih in za reševanje, saj lahko policisti na konjih pregledujejo tudi območja, ki so sicer s policijskimi vozili nedostopna.


Zgodovina

Francoski Maréchaussée, predhodniki žandarmerije in prva nacionalna policija v sodobnem smislu, so bili od ustanovitve v začetku 18. stoletja enota, ki je bila v celoti konjeniška. Zaradi slabo urejenih poti in obsežnih podeželjskih, težko prehodnih območij, je bila policijska konjenica nujnost za vse evropske države vse do začetka 20. stoletja. Z ustanovitvijo organov kazenskega pregona v Afriki, Aziji ter v severni in Južni Ameriki v kolonialnih in postkolonialnih obdobjih se je pojav policijske konjenice kot poglavitne enote razširil po vsem svetu. Med pomembnejše primere sodijo: kraljeva kanadska policijska konjenica, mehiški "Rurales", britanska južnoafriška policija, turško-ciperski "Zepiteh" in "caballeria" konjenica španske civilne straže.


Oprema

Oprema policijskih konjenikov je podobna opremi običajnih jahačev z nekaj posebnostmi, ki so potrebne zaradi opravljanja policijskih nalog. Za sedlanje policijskih konj se namesto sedel, narejenih iz usnja, načeloma uporabljajo sintetična sedla, saj so lažja. Na tak način se poskuša razbremeniti konja, saj so policisti v sedlu zelo dolgo, povrh vsega pa je že teža preostalih policijskih pripomočkov za konja precej obremenjujoča. Policijski konji imajo tudi posebej prirejene podkve, narejene iz posebnih kovin ali podložene z gumo. Tovrstne podkve se uporabljajo predvsem za konje, ki jih policisti jezdijo po mestu. Ježa po pločnikih z običajnimi podkvami bi namreč utegnila povzročiti drsenje. Obutev konja, ki ima gumijast podplat, tudi povzroča manj hrupa in je za konja udobnejša, saj manj obremenjuje kopito. Konji, ki se uporabljajo za obvladovanje nemirov, nosijo prozoren zaščitni vizir. Policisti pa so pogosto opremljeni s posebno dolgimi lesenimi ali poli-karbonatnimi palicami za uporabo na konju, saj bi s standardnimi patruljnimi palicami težko dosegli posameznike na tleh.


Pomembnejše sodobne policijske konjeniške enote

Metropolitanska policijska konjeniška enota (Metropolitan Police Mounted Branch) Konjeniška enota policije New South Wales-a (New South Wales Mounted Police) Kraljeva kanadska policijska konjenica (Royal Canadian Mounted Police) Kraljeva policija Omana (Royal Oman Police) Ameriška mejna policija (US Border Patrol)