Predloga:Izbrano

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Cestno kolo znamke Rog

Kolo (tudi dvokolo ali bicikel) je prevozno sredstvo brez lastnega pogona. Sestavljeno je iz dveh koles, zadnje je (največkrat) preko verige in zobnikov povezano s pedaloma in gonilkama, preko katerih človek poganja kolo. Kolesar oziroma voznik usmerja kolo s krmilom, kamor so pritrjene zavore, občasno tudi zvonec ali druga oprema.

Kolesarjenje je energetsko najučinkovitejši način premikanja, ki je v široki uporabi, saj se do 99 % energije, vnešene v pedala, prenese na kolesa. Kolo se je izkazalo za izredno uporabno prevozno sredstvo v času, ko je primanjkovalo denarja, ravno tako učinkovito pa deluje v mestih z gostim prometom, kot sta Peking in Amsterdam.

Kolo in njegova uporaba je imela tudi velik učinek na družbo. Poleg tega je bilo tudi eno od najpomembnejših praktičnih sredstev, ki je ponujalo navdih za novejše industrijske metode. Kar nekaj komponent, ki so bile pomembne za razvoj avtomobilov, je bilo namreč razvitih za uporabo pri kolesih, kot so na primer pnevmatične gume, kroglični ležaji, verižni pogon za zobce in z žicami utrjena kolesa. Preberite več ...

Izbrane vsebine:

Orodja za izbrane članke:
Predlagaj nov izbrani članek!
Predloga: prikaži  pogovor  uredi  zgodovina