Nadškof

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Nadškof je izraz za cerkvenega dostojanstvenika v krščanskih cerkvah. V sedanjosti se je med nadškofi uveljavil izraz ordinarij. Le-to poimenovanje pa pritiče samo nadškofu, ki vodi nadškofijo. Je administrativni in/ali častni naziv za enega izmed škofov v neki nadškofiji. Ostali škofje te iste nadškofije so pomožni škofje le-tega nadškofa.

Grbovno okrasje rimskokatoliških nadškofov/metropolitov

V škofiji pa se uporablja samo izraz škof, ki ima ob sebi tudi pomožne škofe. Dejansko so po stopnji posvečenosti vsi na enaki ravni, torej škofje, razlikujejo se samo po dodeljenih upravnih funkcijah. V zgodovinsko pomembnejših nadškofijah (metropolijah), nadškof po navadi nosi tudi častni naziv metropolit. Metropolija je vedno lahko le nadškofija in nikoli samo škofija.

Niz člankov
Krščanstvo
Krščanstvo

Osebnosti
Jezus Kristus
Devica Marija
Apostoli
Cerkveni očetje
Svetniki
Papeži
Kardinali
Nadškofi
Škofi

Zgodovina
Ekumenski koncili
Drugi vatikanski koncil
Velika shizma
Zahodni razkol
Katolištvo
Pravoslavje
Protestantizem

Osnove
Sveta Trojica
Cerkev
Sveto pismo
Zakramenti

Molitve
Oče naš
Zdrava Marija
Veroizpoved
Rožni venec

Zunanji škofovski znaki (insignije)[uredi | uredi kodo]

Ob svečanih priložnostih, izven liturgične službe, je škof oblečen v črn talar, katerega robovi in gumbi so vijolične barve, na sebi ima vijolični pas (cingulum) in škofovsko čepico (pileolus) na glavi. Pas je simbol vzdržnosti in se ga nosi preko talarja. Simbola škofovske časti in svetosti sta tudi škofovski prstan ter križ na verižici okoli vratu (pektoral). Med mašo drži škof v roki škofovsko palico in ima na glavi mitro. Nadškofje imajo med mašo okoli vratu tudi palij (palium), poseben volneni šal, ki so ga prejeli od papeža.


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]