Mitra (škofovska kapa)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Mitra siplex
papež Benedikt XVI. z Mitro ornato (pretioso)

Mitra (grško μίτρα lat. mitra), je visoko, dvorogljato obredno pokrivalo s trakovi vzdolž obraza, ki ga nosijo papež, škofje in nekateri opati kot znamenje svoje oblasti. Je trikotno oblike z dvema konicama in dvema trakovoma, ki padata na ramena.

Mitra kot papeževo liturgično pokrivalo se omenja od 7. stoletja, v 11. stoletju je papež pooblastil svoje škofe, da lahko nosijo mitro, pozneje je to dovolil tudi nekaterim nižjim dostojanstvenikom (opatom, kanonikom).

V Rimskokatoliški cerkvi se uporabljajo tri vrste mitre za različne priložnosti:

  • mitra simplex [preprosta], (ime se nanaša na uporabljeni material), je izdelana iz belega grobo tankega bombaža ali svile, ter se jo uporablja največkrat na pogrebih in na Veliki petek. Prav tako jo uporabljajo škofje in drugi dostojanstveniki pri somaševanju. Kardinali v prisotnosti papeža nosijo preproste mitre iz belega damasta.
  • mitra pretiosa [dragocena] je okrašena z dragimi kamni in zlatom in se jo uporablja ob nedeljah in večjih praznikih. Na tej vrsti mitre so danes dragi kamni le poredkoma.
  • mitra auriphrygiata [pozlačena] je izdelana iz zlata ali sešita iz tkanine, stkane iz zlate in/ali srebrne nitke. Danes jo najpogosteje uporabljajo škofje pri podelitvi zakramentov.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Rebić, Adalbert, Bajt, Drago: Splošni religijski leksikon: A-Ž Ljubljana, Modrijan, 2007 (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]